Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Изследване на витамин Е

Изследване на витамин Е

Изследване на витамин Е - изображение

Витамин Е (tocoferol acetate) е основна хранителна съставка от групата на мастноразторимите витамини.

-Действа като силен антиоксидант; 

-Предпазва от окислително разрушаване хормони, ензими, липиди и други витамини; 

-Участва и в обмяната на прогестерона, холестерола и кортикостероидите; 

-Увеличава устойчивостта на организма към хипоксия;

-Засилва имунният отговор;

-Регулира агрегацията на тромбоцитите;

-Има противовъзпалителен ефект и др.

 С помощта на теста за витамин E се измерва количеството на витамин Е в кръвта.


Целта на този тест е да се установи малнутриция (недохранване) и/или дефицит (недостиг) на витамин Е в организма.

В природата съществуват 8 различни изомера (алфа-, бета-, гама-, и делта – токофероли и токотриеноли), които се отличават по своята биологична активност и функция за организма.


Алфа-токоферол е най-биологично активната форма на витамин Е, така че лекарите изследват нивата на тази форма на витамина в кръвта.
След излизане на резултатите, лекарят сравнява нивото на алфа-токоферол спрямо общите нива на мазнини или липиди в кръвта.

Необичайно ниското ниво на алфа-токоферол в кръвта показва недостиг (дефицит) на витамин Е, което налага лечение с витамин Е хранителни добавки и/или консумацията на храни, богати на витамин Е (растителни масла – соя, слънчоглед, царевица; ядки и животински масла, месо, черен дроб, яйца, мляко, зародиши на житни растения).

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

 

 

  • Недостиг на витамин Е може да се установи косвено/индиректно при изследване нивото на хемолиза (разрушаване на червените кръвни клетки), тъй като витамин Е спомага за стабилизирането на еритроцитите и предотвратява хемолизата. Затова при установяване на повишено ниво на хемолиза е необходимо изследване нивото на алфа-токоферол, за да се постави диагнозата недостиг на витамин Е;

 

  • При генетични тестове (за установяване на генетични мутации, свързани с нарушения в алфа-токоферол трансфериращия протеин, водещ до неправилно усвояване на витамин Е и оттам до дефицит на витамин Е в организма.

 

Ако диагнозата дефицит на витамин Е не бъде навреме поставена или се пропусне, това може да доведе до сериозни нарушения в организма като:

  • Анемия;
  • Мускулна дистрофия;
  • Засягане на нервната система- нарушения в походката, липса или промяна в рефлексите, слабост на крайниците, загуба на сетивност на крайниците;
  • Безплодие;
  • Нарушения в размножаването (плодовитостта);
  • Засягане на черния дроб.

     

Метод на провеждане на изследването:

За по-обективни резултати се препоръчва  изследването да се прави сутрин на гладно, т.е да не се храните и да не приемате течности (освен вода) през последните 10-12 часа.


Вземане на кръв от медицински специалист:

•    Поставя се еластичен маншет на ръката, с помощта, на който вените стават по-големи и е по-лесно вземането на кръв;
•    Почиства се мястото, от където ще бъде взета кръвта;
•    Поставя се игла във вената. Възможно е да се наложи повече от един опит за вземане на проба кръв;
•    Поставя се спринцовка;
•    Изпълва се спринцовката с кръв;
•    След събиране на достатъчно количество за пробата кръв се отстранява еластичния маншет;
•    Поставя се памучен тампон върху иглата, след което тя се изтегля внимателно от вената;
•    Притиска се мястото, от което е взета кръв.

 Какво ще усещате по време на изследването?

Пробата от кръв за изследване на витамин Е се взема от вена на ръката. При това изследване може да усещате пристягане от еластичния маншет и леко боцкане при поставяне на иглата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

При вземане на венозна кръв за изследване на витамин Е съществува минимален риск от възникване на някои проблеми:

•    На мястото, откъдето е взета кръвта, може да се появи кръвонасядане. За намаляване на риска от това усложнение обикновено е достатъчно да притискате за няколко минути мястото след като се извади иглата.


•    Много рядко може да възникне възпаление на вената. Това състояние се нарича флебит и обикновено преминава след третиране с компреси.

•    При хора с проблеми в кръвосъсирването може да има продължително кървене. Продължително кървене може да има и при приема на някои лекарства като Аспирин, Варфарин и др., които предпазват кръвта от съсирване. Ако имате каквито и да е проблеми с кръвосъсирването или вземате лекарства съобщете за това на Вашия лекар.

Резултати от проведеното изследване:

 С помощта на теста за витамин Е се измерва количеството на витамин Е в кръвта.

Нормалните стойности могат да варират между различните лаборатории.
При нормални резултати витамин Е трябва да бъде:
0.5-1.6 mg/dl

   Нормални стойности: 0.5 - 1.6 mg/dl

   Отклонения от нормата:

Необходимата дневна доза на витамин Е от 10-30мг ще поддържа серумните концентрации на витамин Е в нормални граници.

Отклонения от нормата може да има при:

  • Съществуващ дефект в кръвосъсирването;
  • При прием на лекарства за разреждане на кръвта.

Ниски стойности може да има при:

  • Хемолитична анемия;
  • нарушения в размножаването и др.


Кога не трябва да провеждате изследването?

Изследването на витамин Е може да не се проведе или получените от него резултати да не са полезни в следните случаи:

•    Ако приемате някои лекарства като метотрексат, триамтерен, противозачатъчни таблетки, лекарства, разреждащи кръвта;

•    Ако сте бременна или кърмите;

•    Ако приемате голямо количество алкохол;

•    Ако сте провеждали изследване с контрастна материя през последните 7 дни.

Витамин Е тест: E тест витамин е един от лабораторните тестове, използвани за измерване на кръвното ниво на витамин Е (алфа-токоферол) за оценка на недохранване и / или E дефицит на витамин.

4.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Медицински изследванияБотаникаСпортЛеченияЕ-тата в хранитеПатологияНовиниПсихологияЗаболявания (МКБ)Здравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиСоциални грижиКлинични пътекиСпециалистиИсторияНормативни актовеАлтернативна медицинаХранене при...ФизиологияЗаведенияОрганизацииСъставкиХрани и ястия