Начало Медицинска енциклопедия Физиология Физиологично значение на витамини и минерали Физиологично значение на мастноразтворимите витамини

Физиологично значение на мастноразтворимите витамини

Физиологично значение на мастноразтворимите витамини - изображение

Човешкото тяло изисква разнообразни витамини, за да поддържа физиологичните си процеси. Мастноразтворими са витамините А, D, Е и К. Както показва и самото им име, основна предпоставка за усвояването им в организма е наличието на мазнини в храната. Процесът на усвояването им се мастноразтворими витаминиосъществява по-бавно от този на водоразтворимите витамини. Физиологичното значение на мастноразтворимите витамини може да се изяви, когато те постъпват в човешкия организъм в малки количества, които са необходими за осигуряването на добро здраве. Човешкият организъм не се нуждае ежедневно от тях, затова когато не ги оползотворява ги запазва складирайки ги в черния дроб и мастната тъкан. Мастноразтворимите витамини не се разрушават при термичната обработка на храните, поради което не се налага повечето хора да приемат под формата на добавки. Свръхдозите на витамини А, D, E, K могат да бъдат токсични и да доведат до здравни проблеми.

Мастноразтворимите витамини се съхраняват за дълъг период време, като при тях съществува по-голям риск от токсичност в случаите, когато се приемат в по-голямо количество от водоразтворимите. При здрави индивиди, консумирането на разнообразна и добре балансирана храна не води до състояния на токсичност, но приемането на свръх дози мастноразтворими витамини под формата на хранителни добавки може да доведе до състояния на токсичност.

мастноразтворими витамини

Физиологичното значение на мастноразтворимите витамини се изразява при постъпването им в човешкия организъм в малки, но адекватни дози. Въпреки, че състояния на хипо- и авитаминоза при мастноразтворимите витамини принципно не се наблюдават, не е изключено да настъпят дефицитни състояния, когато те не постъпват в адекватни количества. Освен това, някои здравословни проблеми могат да намалят абсорбцията на витамини А, D, E и K. Поради това, както и поради възможността приемът на други вещества и медикаменти да повлияят върху абсорбцията на мастноразтворимите витамини е нужна консултация със специалист.

Физиологично значение на витамин А

витамин АВитамин А (ретинол) е мастноразтворим витамин. Той действа като мощен антиоксидант. Оптималните му нива в организма са от ключово значение за поддържане на здравето зрителната система и на кожата. Освен това той е мощен имуностимулант. Хранителни източници на витамин А са плодовете и зеленчуците с оранжев, червен или жълт цвят. Витамин А се открива в големи количества в морковите, доматите, спанака, магданоза, цитрусите. Дневната нужда от витамин А е около 2-3 мг. Смята се, че ретинолът играе роля в превенцията и лечението на катаракта, атопичен дерматит, акне, диабет. Дефицитът на витамин А се наблюдава рядко. Той се характеризира с ксерофталмия, хемералопия, петна на Биот, сухи устни, нарушен имунитет.

Физиологично значение на витамин D

витамин DВитамин D (калциферол) е мастноразтворим витамин. Нарича се още антирахитичен фактор. Освен да се приема с храната този витамин може да се синтезира в кожата. Храните от животински произход са богати на витамин D. Към тях спадат скаридите, животинските мазнини, яйчния жълтък, кашкавала, кравето масло, сирене. Витамин D се синтезира в кожата от прекурсор 7-дехидрохолестерол. Дневната нужда от витамин D е около 0,003 мг/24 часа. За да осъществи своето действие, този витамин се превръща във физиологично активна форма в черния дроб и бъбреците - 1,25-дихидроксихолекалциферол. Основните физиологични роли на витамин D включват поддържане на оптималното ниво на калций и фосфор в кръвта, на нормален клетъчен растеж и функциониране, стимулиране на имунната система. Смята се, че витамин D има важна роля в превенцията и терапията на някои заболявания - атеросклероза, хипертония, епилепсия, депресия, остеопороза, множествена склероза. Дефицитът на витамин D води до развитие на заболяването рахит при децата. При възрастни при недостиг на това вещество се наблюдава остеомалация. Приемът на по-високи от необходимите дози витамин D може да бъде токсичен.

Физиологично значение на витамин Е

витамин ЕВитамин Е не представлява само едно съединение, а група от четири токоферола и четири токотриеола. Витамин Е е мощен антиоксидант, който предотвратява увреждащото действие на свободните радикали и естествено забавя стареенето. В храните от растителен произход съдържанието на витамин Е е високо. Добри източници са ряпата, магданоза, маслините, папаята, доматите, брюкселското зеле, граха, марулята. Препоръчителната дневна доза е около 15 мг. Основните физиологични роли на витамин Е включват нормализиране на нивата на холестерола, антиоксидантно действие, балансиране на хормоналните нива, подобряване на зрението. Смята се, че той участва в профилактиката и терапията на някои заболявания като астма, акне, атеросклероза, диабет, ревматоиден артрит, множествена склероза. Недостигът на витамин Е се наблюдава рядко и често се дължи на проблеми с храносмилателната система, заболявания на жлъчката, черния дроб и панкреаса. При дефицит се наблюдава периферна невропатия. Витамин Е не е много токсичен. При много високи дози могат да се наблюдават токсични ефекти като диария, гадене, метеоризъм, високо кръвно налягане.

Физиологично значение на витамин К

витамин КВитамин К е мастноразтворим витамин, наричан още антихеморагичен хормон. Той играе важна роля в осъществяване на кръвосъсирването и в поддържане на здравето на костите и сърцето. Витамин К се приема с храната и се синтезира от чревните микроорганизми. Отлични източници са яйцата, прясното и киселото мляко, морковите, доматите, ягодите, коприва, спанак, карфиол, кориандър. Необходимата дневна доза е около 100 микрограма. Дефицитът на витамин К се среща рядко. При него може да се наблюдава забавено кръвосъсирване и хеморагии. Предозирането с витамин К може да бъде опасно за живота.

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.medicalnewstoday.com/articles/320310.php

https://www.healthline.com/nutrition/fat-soluble-vitamins#vitA

http://extension.colostate.edu/topic-areas/nutrition-food-safety-health/fat-soluble-vitamins-a-d-e-and-k-9-315/

Л. Витанова, Р. Гърчев; „Физиология на човека”; издателство АРСО

Arthur C. Guyton, M.D., John E. Hall, Ph.D.; „Text book of Medical Physiology“

ПОДРАЗДЕЛИ НА Физиологично значение на мастноразтворимите витамини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСнимкиИсторияСпортЗдравни съветиФизиологияЛайфстайлСъставкиБотаникаЛюбопитноНовиниХранене при...ПсихологияЗаболявания (МКБ)ВидеоИзследванияЕ-тата в храните