Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Спондилопатии Спондилоза

Спондилоза МКБ M47

Спондилоза МКБ M47 - изображение

Спондилозата е бавно протичащо заболяване с локално „стареене” на гръбначните сегменти. Медицинският термин спондилоза обозначава дегенеративните промени в гръбначния стълб. Гръбначният стълб е основно механично звено на опорно-двигателната система. Гръбнака осигурява опората и функционалното единство на човешкия скелетен. 

 Спондилоза

Гръбнакът е изграден от 33 прешлена. Всеки един от тях е изграден от corpus vertebrae (тяло на прешлена), arcus vertebrae (дъга на прешлена), processus laterales vertebrae и processus articulares vertebrae (странични и ставни израстъци), processus spinosus vertebrae (болест израстък). Гръбначният стълб се разделя на четири анатомични зони — шийна, гръдна, поясна и кръсцово-поясна топографско деление. Основен елемента на свързванията на гръбначния стълб е интервертебралния диск. Всеки диск в централната си част съдържа пихтиесто ядро (nucleus pulposus). Периферията на пихтиестото ядро е обградено от фиброзен пръстен (на лат. anulus fibrosus). Дегенеративните промени са необратими. Съществени изменения има в nucleus pulposus. Пихтиестото намалява по обем и постепенно губи еластичните си субстанция, който се заменят от калциеви натрупвания. Патологичният процес се разпростира към ануларния пръстен, костната структура на прешлените и лигаментите, които защитават прешлените. Доброкачествени измения на костите се определят като остеофити. Остеофитите при спондилозата имат форма на „човка на папагал”. Те имат възходяща и низходяща посока с различни размери, дори да могат да комуникират като скоби в междупрешленния диск, но междупрешленното пространство остава широко, за разлика от остеохондрозата, където то е стеснено. 

Причините за възникването на спондилоза са най-разнообразни. Водещата етиология на болестта разглежда:

Водеща причина за спондилоза е компресия на изходящ периферен нерв от херниран интервертебрален диск. Водеща причина за спондилоза е компресия на изходящ периферен нерв от херниран интервертебрален диск. Болестният процес може да ангажира всеки един отдел на гръбначния стълб. Спондилоза

  • Шийната спондилоза се локализира в шийния дял на гръбначния стълб. Гръдната спондилоза се локализира в гръдния отдел на гръбначния стълб, в средната или горна част на гръбнака и лумбалната спондилоза се локализира в долната, лумбална част. Шийна спондилоза се характеризира със силна болка във врата. Заболяването се явява най-често във възраст между 44 и 75 години. Шийната спондилоза се явява в резултат на износване на прешлените и междупрешлените дискове в шийната част на гръбначния стълб. СпондилозаМеждупрешленните дискове стават по-тънки. Най-честата причина за спондилозата са малки увреждания в хрущяла и лошата поза. Понякога по ръбовете на прешлените се развиват шипове. Движенията усилват болката в шийната област. Шийната болка се означава като цервикалгия. Понякога болката се разпространява към основата на главата, раменете, към ръката и пръстите. При едни пациенти болката е постоянна, а при другите е пристъпна. Пациентите се оплакват от главоболие в задната част на главата
  • Гръдната спондилоза се локализира в торакалната част на гръбнака. Заболяването се характеризира с болка в гръдния отдел на гръбначния стълб. Понякога пациентите изпитват болка и в ръцете и краката или промени в чувствителността — липса на чувствителност или изтръпване
  • Лумбалната спондилоза е една от най-честите причини за болка в ниските отдели на гръбначния стълб и често пъти води до инвалидизация Спондилоза
Не винаги спондилозата е изолирана. Не рядко, че се съчета миелопатия или радикулопатия. Миелопатия е общ термин за означаване на заболяванията на гръбначния мозък, а радикулопатия — болестите на периферните нерви. Миелопатия и радикулопатия, чийто първопричинител е спондилозата се означава като други спондилози с миелопатия и други спондилози с радикулопатия. Усложнения на болестта може да възникне при синдром на притискане на вертебралните и предните спинални артерии.
 
Клинична презентация на спондилоза

СпондилозаВодещ симптом на спондилозата е болката при радикулопатия. Коренчевата болка е остра и режеща. Тя започва внезапно и отговаря на нивото, което се инервира съответния дерматом. Дерматомите представляват участъци от тялото, които се инервират от точно определен нерв. Цервикалгията настъпва при нарушение по инервацията на цервилания плексус на ниво С1-С5. При компресия на изхождащите нерви на ниво Th1-Th12 настъпва дорзалгия в торакалния отдел на гръбнанич стълб. Ишиасната болка е позната още от древността. Настъпва при компресия на изходящите нерви на лумбалния и сакралния отдел. Специфичното при нея е, че ирадира по предната страна на бердрената повърхност. Особено често срещана е ниската кръста болка при ангажиране на кръстцовите прешлени на гръбнанич стълб. При радикулопатия първоначланта болка е остра, но с течение на времето и персистиращото влияние на пъвропричинителя на болката тя преминава към отпадна симптоматика. Пациентът забелязва постепенното доминиране на хипестезии, сетивни и двигателни разтройства.

Диагностичен алгоритъм на спондилоза

Диагнозата на заболяването може да бъде пропусната или забавена поради това, че в началото на заболяването болните нямат никаква клинична симптоматика и оплаквания. Освен това, симптомите на заболяването често пъти могат да бъдат сходни с тези на други заболявания и състояния. 

  • Анамнеза и физикален статусСпондилоза

При първата среща между пациент и лекар, лекарят задава редица въпроси, чрез които снема данни относно сегашните оплаквания на пациента, миналите заболявания и обкръжаващите го рискови фактори. Следващото диагностично стъпало е свързано с провеждането на физикален преглед. Акцент на физикалния преглед е определянето на неврологичния статус на страдащия.

  • Лабораторни и инструментални изследвания

От кръвните изследвания няма съществена промяна. Ако първопричинителят е от инфекциозно естество се увеличава броят на левкоцитите, С-реактивния протеин и скоростта на утаяване на еритроцитите. Наличието на антинуклеарни антитела е суспектно за автоимунна етиология на болестта. Рентгенографията е конвенционален метод за изследване на костните изменения. Същевременно компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс визуализират мекотъканните изменения. Специфичен тест за изследване на нервно провеждане е електромиографията.

Спондилоза

Лечение на спондилоза 

В началните етапи на болестта консервативната терапия е достатъчна за овладяване на болевата симптоматика. Болката се окупира с парентерално или пер ос приемане на нестероидни противовъзпалителни средства. НСПВС са инхибитори на ензима циклооксигеназа и възпрепятстват синтеза на простагландините. Това определя и основните ефекти на НСПВС:

  • Противовъзпалителен
  • Аналгетичен
  • Антипиретичен
  • Антипролиферативен

Затова и този клас лекарства се включват в комплексната терапия на редица заболявания. Но НСПВС има и редица нежелани ефекти като улцерогенен, бронхоспастичен, нефротоксичен, хипертоничен ефект. НСПВС се приемат единствено при лекарски контрол. Улцерогенният ефект се инхибира чрез прием на лекарства, които защитават стомашната лигавица.

Напрежението в паравертебралната мускулатура се отпуска с прилагане на мускулни релаксанти. Понякога тези медикаменти не са достатъчни, за да облекчат болката. В тези случаи се прилагат опиоидни (наркотични аналгетици). За оптималния терапевтичен ефект, страдащият трябва да спазва индидуално изготвен за него хигиенно-диатичен режим. Физиотерапията при спондилоза не е за подценяване — електрофореза с новокаин или ултразвук с хидрокортизон имат висока протективна ефективност.

спондилозаТраен терапевтичен ефект има единствено при етиологично насочената терапия. При интервертебрална дегенерация с успех се прилага интервертебрално инжектиране на протеолитичен фермент или новокаинова блокада. Ако болестният процес е локализиран шийна област се препоръчва пациент да носи известно време шийна яка, чрез която се извършва екстензия на шията. За дълготраен ефект пациентите се съветват да изпълняват физически упражнения при дискова херния.

През изминалия век се разви нов отрасъл в алтернативната медицина — хиротерапия, която днес се явява неразделна част от терапевтичната и профилактична програма на алтернативното лечение на дископатията.
СпондилозаПри неефективност на консервативните методи се прилагат хирургични такива. Ламинектомията е процедура за отстраняване на видоизмените костни елементи, които притискат изходящите периферни нерви.

Спондилозата е хронично заболяване със склонност за прогресиране и задълбочаване на клиничната симптоматика. Постоянната болка нарушава ежедневната дейност на страдащия и понижава качеството на живот. При навреме започнала и коренно провеждане терапия, спондилозата е с благоприятна прогноза.

 

3.2, 23 гласа

ВИДОВЕ Спондилоза МКБ M47

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спондилоза МКБ M47

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Спондилоза МКБ M47

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Спондилоза МКБ M47

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.emedicinehealth.com/spondylosis/article_em.htm#what_are_spondylosis_symptoms_and_signs
https://www.spineuniverse.com/conditions/spondylosis/non-surgical-treatment-spondylosis-spinal
Ортопедия и травматология под редакцията на проф. д-р Павел Владимиров Ставрев, дмн и Доц. д-р Атанас Танев Атанасов, дм
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-spondylotic-myelopathy-spinal-cord-compression/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗаболявания (МКБ)СпортЛечения