Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб МКБ M54.6

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб МКБ M54.6 - изображение

Болката е неприятно емоционално сетивно усещане, първосигнална реакция на болестно или травмиращо организма действие. Неприятно тревожно чувство предизвиква и болка в гръдния отдел на гръбначния стълб.

болка в гръдния отдел на гръбначния стълбГръбначният стълб представлява основната механична опора на скелетно-мускулната система. Благодарение на S-образната си форма тежестта на тялото се разпределя равномерно, без да се оказва механичен натиск върху вътрешните органи. Гръбначният стълб има три отдела — шиен, торакален (гръден) и поясен отдел. Общият брой на торакалните прешлени е 12. Всеки един от тях има по две горни и две долни ставни повърхности, които служат за свързването с останалите прешлени. При коректното съчленение на прешлените се образуват ходове, през които преминават кръвоносни и нервни съдове. При нарушение на това базисно анатомично устройство се образува болка в гръдния отдел на гръбначния стълб.

Статистическите данни посочват, че торакалната болка е изключително разпространена. На всеки 100 души 72 с съобщават, че изпитват системни болки в торакалната област на гръбначния стълб. Няма разлика в половото разпределение на болка в гръдния отдел на гръбначния стълб. Въпреки това през различните декади на живота се наблюдава вариабилност. При жени торакалната болка е чест симптом във възрастовите интервали 20-35 и по време на менопауза. През втората и третата декада на живота болката предимно се съобщава по време на бременност. Естествено рискови контингенти са жени работещи тежък физически труд. При мъжете болевата симптоматика се среща по времето на активната трудова възраст, а честотата и е в пряка зависимост от типа на трудовата дейност. Остава тревожен фактът, че честотата на болка в гръдния отдел на гръбначния стълб се среща при все повече ученици. Специалисти обясняват тази зависимост с тежките ученически раници, чиято тежест надвишава механичния капацитет на детския гръбначен стълб.

Най-често срещаната етиология на болка в гръдния отдел на гръбначния стълб е следната:

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб може да бъде постоянна или да се появява само при определени положения на тялото или активности. Болката може да остане локализирана в едно място или да ирадира към други области. Болката може да бъде тъпа или остра, или да има парещ или пробождащ характер. Други симптоми, освен болка, които могат да се наблюдават при това заболяване са слабост, изтръпване и чувство на парене. 

Диагнозата болка в гръдния отдел на гръбначния стълб се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на подробен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентген, компютърна томография, магнитен резонанс.

болка в гръдния отдел на гръбначния стълб

Лечението на болка в гръдния отдел на гръбначния стълб може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на различни медикаменти, като аналгетици, противовъзпалителни средства и други. Освен това, подходящи за приложение при тези пациенти са масажна терапия, акупунктура, остеопатични манипулации, активна и пасивна физикална терапия чрез упражнения и други. Хирургично лечение трябва да се предприема след изчерпване на консервативните възможности за лечение и при преценка на лекуващия лекар.

4.2, 6 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ


https://www.spine-health.com/conditions/spine-anatomy/thoracic-spine-anatomy-and-upper-back-pain

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки