Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб МКБ M54.6

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб МКБ M54.6 - изображение

Гръдния отдел на гръбначния стълб се състои от 12 прешлени за които се захващат ребрата на гръдния кош. Този отдел на гръбначния стълб има някои особености, които го различават от шийния и лумбалния отдел на гръбнака - ограничена флексибилност, по-тънки междупрешлени дискове и стеснен спинален канал.

Причините за възникване на болка в гръдния отдел на гръбначния стълб могат да бъдат мускулни увреждания в тази област, ставна дисфункция (мястот на захващане на ребрата към прешлените), дегенеративни заболявания на междупрешлените дискове, артрит на гръбначния стълб, фрактури на прешлените, деформитет на гръбначния стълба в тази област (кифоза, сколиоза), туморни заболявания и други. В някои случаи, заболявания на вътрешните органи (сърце, бели дробове, бъбреци) могат да причинят болка в гръдния отдел на гръбначния стълб.

Болка в гръдния отдел на гръбначния стълб може да бъде постоянна или да се появява само при определени положения на тялото или активности. Болката може да остане локализирана в едно място или да ирадира към други области. Болката може да бъде тъпа или остра, или да има парещ или пробождащ характер. Други симптоми, освен болка, които могат да се наблюдават при това заболяване са слабост, изтръпване, чувство за парене и боцкане по крайниците.

Диагнозата болка в гръдния отдел на гръбначния стълб се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на подробен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентген, компютърна томография, магнитен резонанс.

Лечението на болка в гръдния отдел на гръбначния стълб може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на различни медикаменти, като аналгетици, противовъзпалителни средства и други. Освен това, подходящи за приложение при тези пациенти са масажна терапия, акупунктура, остеопатични манипулации, активна и пасивна физикална терапия чрез упражнения и други. Хирургично лечение трябва да се предприема след изчерпване на консервативните възможности за лечение и при преценка на лекуващия лекар.

4.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки