Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Цервикалгия

Цервикалгия МКБ M54.2

Цервикалгия МКБ M54.2 - изображение

Цервикалгия представлява понятия, кото се използва за описване на всякакъв вид болка, локализирана в областта на шията. Това е заболяване, което може да засегне индивиди от всички възрасти, като честота варира от физическата активност, общото състояние на болните, професия и други.

Причините за възникване на цервикалгия са разнообразни. Обикновено, мускулите на врата са в постоянно съкращение, с което се цели поддържане на главата в изправено положение. Травмите в тази област също могат да доведат до цервикалгия. В някои случаи, цервикалгията може да се дължи на преумора на тези мускули. Резките движения на главата също могат да причинят увреждания в тази област, които да доведат до поява на болка. ПРи някои пациенти, точната причина за поява на състоянието е неизвестна.

Основният симптом при цервикалагия, както подсказва самото название, е болката. Болката при цервикалгия е точно локализирана в областта на шията и обикновено не ирадира. Тежестта на болката варира от лека скованост на шията до невъзможност за движение на главата. Освен това болката може да бъде постоянна, или да се появява само при движение на главата. В редки случаи болката може да ирадира към горната част на гърба.

Диагнозата цервикалгия се поставя възоснова на добре снета анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образни изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс спомагат за доуточняване състояние то на болния и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на цервикалгия варира според тежестта на оплакванията и причината за тя поява на заболяването. Прилагат се обикновено противовъзпалителни средства, аналгетици, физиотерапия, рехабилитация и други.

4.1, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки