Начало Медицинска енциклопедия Лечения Дорзолумбален корсет Помощни средства и медицински изделия

Дорзолумбален корсет

Дорзолумбален корсет - изображение

1. Защо е необходимо поставянето на дорзолумбален корсет?

2. Приложение на дорзолумбален корсет

3. Видове дорзолумбален корсет


Защо е необходимо поставянето на дорзолумбален корсет?

Ограничаването на движението в гръбначния стълб подобрява процеса на зарастване на костите след операции в областта на кръста и гърба. За целта се поставя дорзолумбален корсет.

Корсетите са видове ортези, които са изработени едновременно от еластични и от твърди материали, като задължително имат фиксиращ пръстен.

Поставянето на дорзолумбален корсет осигурява неподвижност на гръбначния стълб, с което се намалява рискът от усложнения и се редуцира болката. Той е подходящ също за коригиране на гръбначни деформации (вродени или придобити).

В миналото много от пациентите с увреждания на гръбначния стълб са били длъжни да носят тежки гипсови отливки или корсети, изработени от дърво, титан и алуминий. С времето са проектирани днешните шини и корсети, с цел улесняване ежедневието на пациента.

Освен това съвременният дорзолумбален корсет може да бъде изработен от различни материи, осигуряващи комфорт и предпазващи от изпотяване. По цялата му дължина има метални пластинки, разположени в различни части от корсета, осигуряващи по-стабилна фиксация.

Приложение на дорзолумбален корсет

Дорзолумбален корсет се прилага при следните състояния и заболявания:

Видове дорзолумбален корсет

Някои корсети са предназначени само за долната част от кръста, а други - само за горната част на гръбначния стълб. Може да имат и допълнителен кръстосан колан.

Най-общо дорзолумбалните корсети се разделят на два вида: твърди и меки (частично еластични).

Частично еластичен (мек) дорзолумбален корсет

Частично еластичният дорзолумбален корсет се използва основно за фиксиране и поддържане на мускулите в долната част на гърба. Прилага се при хора, които имат артрит или лека нестабилност в лумбалната част на гръбначния стълб.

Придържането на мускулите в долната част на гърба осигурява значително облекчаване на болките в кръста.

Освен това носенето на корсета може да действа като "напомняне", за да се избегне прекомерното навеждане назад, както и да се осигури добра стойка на тялото.

При прекомерно носене този тип корсет може да доведе до отслабване на лумбалните мускули. Поради това специалистите препоръчват той да не бъде носен постоянно и ежедневно, а само в случаи, когато се налага извършването на специфични движения, излагащи гръбначния стълб на риск. След завършване на тези специфични дейности, дорзолумбалният корсет следва да бъде свален.

Използването на такава ортеза трябва да бъде съпроводено от провеждането на подходяща тренировъчна програма за укрепване на лумбалните мускули. В идеалния случай тя ще увеличи мускулната сила и с времето носенето на корсет ще бъде ненужно. Това обаче отнема доста време, през което шината ще защитава гръбначния стълб от травми.

Частично еластичният дорзолумбален корсет се използва и след повечето операции в лумбалната област, за осигуряване на допълнителна опора на гърба, за подпомагане на възстановяването. В такъв случай целта на шината не е пълна имобилизация.

През първите шест седмици след операцията корсетът следва да се носи почти постоянно, след което времето за носене се съкращава.

Вид частично еластичен дорзолумбален корсет е така наречения Хесингов корсет, който се използва за корекция на стойката и при остеопороза.

Твърд дорзолумбален корсет

Твърдият дорзолумбален корсет се използва, за да се ограничи движението, с цел корекция на гръбначния стълб или след извършване на хирургическа корекция, с цел правилно възстановяване.

Например някои видове гръбначни фрактури могат да бъдат коригирани без операция. За тях е необходима единствено стабилност и липса на движение в областта. В тези случаи твърдият дорзолумбален корсет осигурява нужното обездвижване за безопасно възстановяване от фрактурата, с минимален риск от допълнително увреждане. За целта ортезата трябва да се носи в продължение на около три месеца, всеки път когато пациентът не е на легло.

Понякога при сложни операции на гръбначния стълб, въпреки използването на частично еластичен дорзолумбален корсет, гръбначният стълб не може да се възстанови. Причината за това може да е свързана с недостатъчна стабилност при този начин на обездвижване, невъзможност на костта да се възстанови по някакви причини, мястото на операцията или характера на деформацията. В тази ситуация мекият корсет може да се замени с твърд и той да бъде носен за около три месеца или до постигане на желания ефект.

Твърд дорзолумбален корсет може да се използва за коригиране на ювенилна сколиоза, докато пациентът завърши растежа си - обикновено до 16-годишна възраст. Пълното коригиране на изкривяването е възможно само в по-леките и средни степени на сколиоза, докато за по-тежките ефектът може да се изразява само в частична корекция. В идеалния случай обаче ортезата може да замести необходимостта от хирургична намеса.

За корекция на сколиоза твърдият корсет трябва да бъде носен поне 18 от всеки 24 часа, а в по-тежките случаи - до 23 часа в денонощието. Лечението включва проследяване на състоянието на всеки три месеца и корекция на шината - при необходимост.

За някои пациенти носенето на дорзолумбален корсет е неприятно и неудобно, но поддържайки мускулите и костните структури на гърба и кръста, той е много важна част от успешното лечение и възстановяване. Всеки може да се обърне към лекуващия го лекар за съвети относно правилното поставяне и носене на корсета. Въпреки това някои дейности и навици може да бъдат малко или много ограничени.

За осигуряване на по-добър комфорт е важно избирането на подходящ размер дорзолумбален корсет.

Прочетете още:

Още по темата:

4.4, 7 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Дорзолумбален корсет

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаНовиниЛеченияХранене при...ИзследванияСнимкиИсторияЗдравни проблемиКлинични пътекиБотаникаВидеоЛайфстайлОрганизацииИнтервютаФизиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияСпециалисти