Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Остеохондрит на гръбначния стълб Остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни

Остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни МКБ M42.1

Остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни МКБ M42.1 - изображение

Дегенеративните заболявания на гръбначния стълб са клас заболявания, чиято честота нараства и все по-често се среща сред младите хора в активна трудова възраст. Това определя и социалната значимост на тези заболявания. Първо място сред дегенеративните заболявания се заема от остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни. Въпреки, че названието остеохондрит е широко използвано, етиологиятя на остеохондрит е погрешнa. Терминът е въведен от Кониг през 1888 година. Когин се е опитал да формулира група от симптоми с основни патологични изменения в прешлените, вярвайки, че възникването на болестта се дължи единствено на възпалителен процес. Всъщност първопричинителят на болестта не е известна. Предполага се остеохондритът имат мултифакторна генеза, която участват:

 • Травматизъмостеохондрит на гръбначния стълб при възрастни

Травматизмът има отношение към механичната увреда на хрущяла. Касае се предимно за системни, но с нисък интензитет травмиране. Травмата може да бъде и еднократна и силно въздействаща. И при двата случая настъпват необратими анатомични изменения, при които често се нарушава регионалното кръвообращение.

 • Исхемия

Терминът е с древногръцки произход. С него се назовават състояния на нарушено кръвообращение. Исхемията може да има различна генеза. Нарушеното регионално кръвообращение може да има при дисбаланс на вазодилатацията и вазоконстрикцията на съда, спазъм на съдовете, първични анатомични аномалии, липсващи съдови анастомози, травми и други.

 • Наследственост

Установено е, че остеохондрозата има фамилност, тоест болестта се проявява при наличието на кръвна връзка. През последните години е открита мутация на ген, наречен ACAN, чието експресия е отговорна за метаболитните процеси в хрущялната тъкан. Касае се за протеин наречен Aggrecan, който прикрепяйки се към другите изграждащи компоненти на хрущялната тъкан му придава здравина. Немутиралият ген осигурява устойчивост на механичните натоварвания.

остеохондрит на гръбначния стълб при възрастниНачало на патогенетичната каскада стои нарушеното регионално кръвообращение. Основанието на тази теория се крие в наличието на исхемичната некроза на центъра за осификация при рентгенологично изследване. Първите промени настъпват в  nucleus pulposus на прешлените, чийто обем се редуцира (намалява), губи еластичността си и в последствие калцифицира. Като резултат настъпва "дискова херния" и се образуват "шипове".Нарушава се амортизационната функционалност на диска. Патологичният процес постепенно ангажира anulus fibrosus и задната надлъжна връзка (ligamentum longitudinale posterior). Тази зона е богато инервирана. Това обяснява възникването на основния симптом на остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни, а именно болката.

остеохондрит на гръбначния стълб при възрастниКлиничната симптоматика на болестта зависи от ангажирания отдел на гръбначния стълб, спрямо което различаваме:

 • Симптоматика при засягане на шийно-гръдния отдел
 • Симптоматика при засягане на гръдно-поясния отдел

Болестен процес в шината част може да протече като:

 • Синдром на m.scalenus anterior

Болевата симптоматика се дължи на притискане на съдово — нервни компоненти, намиращи се около мускула. Болката е с начална точка от вътрешната страна на рамото. Тя ирадира (движи се) към предмишницата и достига до 4-ти и 5-ти пръст на ръката. Понякога болката може да се придружи от промяна на температурата в ръката (става по-студена), промяна на цвета, дължаща се на цианозата.Синдром на m.scalenus anterior

 • Синдром на цервикална дископатия

Отново водещ симптом е болката, която е интензивна и постоянна по характер. Болката се появява сутрин и се следа от скованост на шийната мускулатура. Като резултат шията приема принудително положение, напрегната мускулатурата и се ограничават движенията на главата.

 • Синдром на принудително положение на шията

Освен шията, горните крайници също заемат принудително положение като главата се наклонява към страдащата страна.

 • Синдром на a. vertebralis

Синдромът се изразява с преходни общо мозъчни симптоми, дължаща се притискане на артерията в отворите, през които преминава в прешлените. Общо мозъчната група от симптоми включва — главоболие, притъпяване и световъртеж.

 • Синдром на епикондилита

Установява се силна палпаторна болезненост в областта на епикондилите и разширена зона на хиперестезия.остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни

Остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни с гръдно-поясно ангажиране включва:

 • Синдром на висцералната болка

Болката е "драматична". Тя наподобява исхемичната болка при нестабилна стенокардия, затова е необходимо в първо време да се диференцира от миокарден инфаркт. Също както при инфаркта, болката не се повлиява от нитроглицерин, но за разлика от миокардия инфаркт при гръдно-поясната остеохондроза не се наблюдават промени в ЕКГ и биохимичните лабораторни изследвания на креатинкиназа и тропонин.

 • Болка в ниския поясен сегмент

Тя може да бъде локализирана в лубмо-сакралния отдел (лумбалния), може да ирадира към коренчетата (лумбаго с ишиас) или само в крайника (ишиас).

Диагностичен план:

 • Анамнеза и физикален статус

Анамнезата цели установява на давността и симптоматичната изява на болестния процес. От съществено значение са уточняването на рисковите фактори, фамилна обремененост и фамилни заболявания. При физикалното изследване водещ похват е палпацията, при която се установява болката, интензитетът й и нейното разпространение. Ако при палпация страдащият мускул е силно напрегнат се касае за мускулна контрактура. Клинично значение има щателен неврологичен статус. Позитивират се симптомите на Ласег и полезните точки Вале, които са за изследване на седалищния нерв. 

 • Параклинични изследвания

От лабораторните данни няма съществена промяна. При мускулни травми и контрактури може да се увеличи лактатдехидрогеназа, креатинин киназа — М фракцията, както и други ензими. Конвенционален диагностичен метод остава рентгеново изследване на гръбначния стълб. Други методи с диагностично значение са компютърната томография и ядрено — магнитен резонанс.

остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни

В диференциално-диагностичен план се разглеждат:

Терапевтично поведение

Основните принципи на терапията на остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни са премахване на болевата симптоматика, предотвратяване на допълнителна травма, предотвратяване на вторична деформация.

Основно се прилагат консервативни методи на лечение. Хирургичната интервенция е показана неефективно консервативно лечение, облекчаване на симптомите или намаляване на късната инвалидност. Консервативни методи са:

За подобряване на ефикасността на консервативната терапия пациентите трябва да спазват индивидуално подготвен от специалист хигиенно — диетичен режим. Oстеохондрит на гръбначния стълб при възрастни е с благоприятна прогноза.

3.8, 11 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Остеохондрит на гръбначния стълб при възрастни МКБ M42.1

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

 

 

 

Основи на ортопедията и травматологията; Дейвид Дж. Денди, Денис Дж. Едуарс; част 3- ортопедични забиолявания
https://emedicine.medscape.com/article/1254668-overview#showall
Ортопедия и травматология под ред. на проф. д-р Павел Вл. Ставрев, дмн и доц. д-р Атанас Т. Атанасов, дм.
Диференциална диагноза на вътрешните болести - Роберт Хеглин

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияЗдравни съветиСпортЛюбопитноНовиниАлт. медицинаЛечения