Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Лумбаго с ишиас

Лумбаго с ишиас МКБ M54.4

Лумбаго с ишиас МКБ M54.4 - изображение

Лумбаго с ишиас представлява състояние, което се характеризира поява на болак в долната част на гърба и по хода на седалищния нерв. Болката се дължи на дразнене на коренчетата на нервите, разположени в лумбалната и лумбосакралната област на гръбначния стълб.

Най-честите причини за поява на лумбаго с ишиас са лумбарна спинална стеноза (стесняване на гръбначния канал в долната част на гърба), дегенеративни заболявания на междупрешлените дискове, спондилолистеза, бременност и други. Освен това, съществуват и някои фактори, които могат да влошат болките в гърба, като наднормено тегло, липсата на редовни физически упражнения, носене на високи токчета или спане на прекалено мек матрак.

Клиничната картина при лумбаго с ишиас се състои от болки в кръста или крака, които се влошават при сядане; усещане за парене или боцкане по крака; изтръпналост, слабост или затруднено движене на крака; постоянна болка, локализирана в едната страна на гърба; прорязваща болка, която затруднява изправянето. Ишиасът обикновено засяга едностранно долната част на тялото. Често болката ирадира от долната част на гърба по целия гръб и по целия засегнат крак. В зависимост от тежестта на засягане на седалищния нерв, болката може да се разпространи до пръстите на долния крак. При някои пациенти болката може да бъде силна и обезпокояваща, при други да бъде слаба, непостоянна и дразнеща, но винаги с потенциал да се влоши.

Диагнозата лумбаго с ишиас се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателене физикален преглед. Провеждането на някои лабораторни и образни изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс спомагат за поставяне на диагнозата.

Лечението на лумбаго с ишиас може да бъде консервативно или хирургично и е насочено към лечение на причината, довела до възникване на уврежданията. Освен етиологично, лечението може да бъде симптоматично, което се състои в прилагане на медикаменти, които да облекчат симптомите на болка, като аналгетици, нестероидни противовъзпалителни средства, опиоидни и други. Хирургично лечение се предприема само при подходящите случаи. Рехабилитацията и физикалната терапия имат съществено значение за бързото възстановяване болните.

4.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

АнатомияКлинични пътеки