Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Ниска кръстна болка

Ниска кръстна болка МКБ M54.5

Ниска кръстна болка МКБ M54.5 - изображение

Ролята на долните отдели на гръбначния стълб и на поясната област се състои в структурна подръжка на гръбнака, двигателна дейност и протекция на някои тъкани на тялото. Ниска кръстна болка може да бъде причинена от състояния, които засягат прешлените в лумбалния отдел на гръбначния стълб, междупрешлените дискове в този отдел, гръбначния мозък и нервите изхождащи от него, мускулите на кръстта, вътрешните органи в таза и корема, както и кожата, покриваща областта на кръста. Такива състояния са лумбална радикулопатия, гръбначни деформитети в областта на кръста, срастване на прешлените в областта на кръста, вродени гръбначни заболявания (сколиоза, спина бифида), тумори и други.

Признаците и симптомите при ниска кръстна болка са разнообразни и освен болка, включват и други оплаквания в зависимост от точната причина за възникване на заболяването. Други оплаквания, които могат да се наблюдават при тези пациенти са изтръпване или чувство за боцкане по долните крайници, инконтиненция на урина или фекалии, влошаване на болката при ходене, слабост на долните крайници, атрофия на долните крайници, обрив, треска, загуба на тегло, болки в корема, парене при уриниране, замайване, болки в ставите и умора.

Диагнозата ниска кръстна болка се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и провеждане на образни и лабораторни изследвания. От образните изследвания, с основен принос за поставяне на диагнозата са рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс.

Лечението на ниска кръстна болка може да бъде коснервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се осъществява с прилагане на обезболяващи медикаменти, противовъзпалителни медикаменти, физиотерапия, рехабилитация.

2.7, 7 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ниска кръстна болка МКБ M54.5

ЛЕЧЕНИЕ НА Ниска кръстна болка МКБ M54.5

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки