Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Други дорзопатии Дорзалгия Ниска кръстна болка

Ниска кръстна болка МКБ M54.5

Ниска кръстна болка МКБ M54.5 - изображение

Кръстът е анатомична област, която обхваща петте кръстцови прешлена на гръбначния стълб. Те образуват кръстцовата кост (на латински: os sacrum). По топографски показатели кръстът е най-нискостоящата част от гърба. Болка локализирана в тази област се означава като ниска кръстна болка. Болката може да се дължи на мускулна, костна, съдова или нервна патология.

ниска кръстна болкаНиската болка в кръста е често срещан симптом. В глобален мащаб около 40% от хората в даден момент от живота си са страдали от персистираща (продължителна) болка в кръста. Приблизително 12% от световното население (632 милиона) имат постоянна хронична болка, а около 23% имат ежемесечно ниска болка в кръста. Болката в кръста се среща предимно във възрастовия диапазон 40-80 години. Половото разпределение е спорно. Почни по равно се преразпределя честотата между половете.

Болестта се определя като социално значима поради няколко причини:

  • Висока заболеваемост сред популацията
  • Засяга голяма част от лицата в активна трудова възраст
  • Има висок относителен дял на разходите за лечение и контрол на болестта, което натоварва здравноосигурителната система
  • Болестта нанася физически, психически, социална и икономически щети на заболелите
  • Пълното лечение на болестта е мултисистемно и комплексно
  • Съществува риск от нетрудоспособност и инвалидизация

ниска кръстна болкаНиската болка в кръста е заболяване с историческо значение. Първите описания на симптомите са намери в хирургичния ръкопис "Edwin Smith Papyrus", който датира от 1500 г. преди новата ера. През средновековието ниската болка в кръста била свързвана с демонично обладаване. До средата на 20-ти век няма установена причина за болка в кръста. Адекватното обяснение за болката идва от американският неврохирург сър Harvey Williams Cushing, който представя своята теория на нервите и нарушената нервна проводимост като причина за болка.

Етиологията на болестта е разнообразна, като най-честите причини са:

ниска кръстна болка

Въпреки разнородната етиология и различните патогентични механизми на ниска кръстна болка, то основен субстрат на увредата остава периферната нервна система. 

 

Клиничната презентация на ниска кръстна болка

Както се подразбира то самото заглавие, водещ симптом е болката. Ниската кръста болка рядко е изолирана само в кръста. По-често болката ирадира към сакралния отдел, глутеуса и задната повърхност на бедрата се определя като лумбаго с ишиас. Ишиас само по себе си е болка, която е локализирана по задната повърхност на крайника. Ниската кръстна болка започва внезапно. Болката възниква спонтанно. Тя е рязка по характер. Пациентът често заема принудително положение, при което намалява болката. При допълнително натоварване на гръбната мускулатура болката отново се възвръща със същия интензитет. Кашлица, кихане или дори леки въртеливи движения могат отново да провокират болевия усет.

Всяка една област от тялото се инервира от точно определени нервни окончания. Тези области се наричат дерматоми. При неврологични нарушения в дерматомите настъпва отпадна симптоматика. Тази симптоматика се изразява с намалена сетивност при неврологично изследване. При силна увреда на периферните нерви е възможно да настъпят двигателни разтройства.

Дългото персистиране на болката може да се последва от мускулна слабост, хипотония и понякога дори атрофия на засегнатия крайник.

Диагностичен алгоритъм

Диагностичният процес започва със снемане на анамнеза. Анамнезата представлява насочено лекарско интервю, при което лекарят снема данни относно сегашните оплаквания, минали заболявания, рискови фактори, свързани с професионалната и социалната среда на пациента. Важно от анамнестичните данни е да се установи етиологията на ниската кръстна болка. От това зависи навременното и коректно лечение.

ниска кръстна болкаОт физикалния преглед основно значение има провеждането на щателен неврологичен статус. Палпаторно лекарят установява повишен тонус на паравертебралната мускулатура (мускулната група около гръбначния стълб). При тангенциален натиска на бодилестите израстъци на прешлените, пациентът съобщава за силна болезненост. Освен това се установява и отпадна неврологична симптоматика.

При следващия диагностичен етап се провеждат лабораторни изследвания. Ако първопричнителят е възпалително заболявания, то се повишават кръвните показатели при възпаление — С-реактивен протеин, левкоцити, скорост на утаяване на еритроцитите. Изследването на нивата на калция в кръвта имат значение при съмнение за остеопороза. При травми на големи мускулни групи има повишаване на креатинина. За установяване или отричане на неопластични процеси се изследват определените за това туморни маркери. Позитивирането на антинуклеарните антитела е суспектно за автоимунни процеси.

От образните диагностични методи се прилагат:

  • Спондилография, която е специфично рентгеново изследване
  • Ядрено-магнитен резонанс
  • Миелография
  • Компютърна томография

Терапията на ниска кръстна болка е комплексна и продължителна. Тя се базира на изготвяне на индивидуален хигиенно — диетичен режим и фармакологична терапия. За облекчаване на болката се приемат аналгетици или нестероидни противовъзпалителни средства. НСПВС трябва се приемат с изключително внимание от пациенти с гастрит или язвена болест. НСПВС обострят или индицират подобни заболявания. Ако болката не утихне се прилага краткотрайна терапия от опиоидни медикаменти. Препоръчват се физиотерапевтични процедури, които отпускат паравертебралната мускулатура и намаляват натоварването в лумбалната област. Приемът на витамини от В групата подпомага по-бързото заздравяне на периферните нерви. Към алтернативните средства за лечение се причисляват акупунктурата, мануалните масажи, кинезитерапия. Препоръчва се болните известно време да носят специален пояс за ограничаване на движенията. При неефективност на консервативната терапия се предприемат хирургични интервенции.ниска кръстна болка

Прогнозата на ниска кръстна болка е благоприятна. Около 90% от заболелите до 6 седмици оздравяват. При останалите 10% болката хронифицира, което предизвиква инвалидизация в различна степен и нарушава качеството на живот на страдащите.

3.2, 9 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ниска кръстна болка МКБ M54.5

ЛЕЧЕНИЕ НА Ниска кръстна болка МКБ M54.5

БИБЛИОГРАФИЯ


https://en.wikipedia.org/wiki/Low_back_pain
Ортопедия и травматология под редакцията на проф. д-р Павел Ставрев, дмн

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътекиЗаболявания (МКБ)Алт. медицинаЛечения