Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Кифоза и лордоза Лордоза, неуточнена

Лордоза, неуточнена МКБ M40.5

Лордоза, неуточнена МКБ M40.5 - изображение

Лордозата представлява прекомерно извиване напред на поясния отдел на гръбначния стълб. Естественото състояние на гръбначния стълб е на двойна S-образна извивка, при което шийният и поясният отдел са леко издадени напред. Специфичните извивки на гръбначния стълб му придават способността да пружинира до известна степен, което предпазва вътрешните органи от сътресения. Когато поясната кривина е прекомерна, се говори за лордоза или лордозно изкривяване.

Причините за лордозата, неуточнена са много и разнообразни, но най-често тя е резултат на нервно заболяване (myopathia). Може да се комбинира и със странично изкривяване на гръбначният стъкб, при което заболяването значително се утежнява.

Частичната лордоза се проявява в отделни сегменти на гръбначния стълб. Най-често е в лумбалната област (лумбална лордоза) и в гръдната област (гръдна лордоза).

Различават се няколко вида лордози – конгенитална, рахитична, симптоматична и болезнена.

Конгениталната лордоза се дължи на изменения в телата на прешлените на гръбначния стълб и се проявява със сливане на телата на прешлените, липса на сегмени в гръбначния стълб, малки и деформирани тела и др.

Рахитичната лордоза се проявява при деца боледуващи от рахит. Изразява се най-често в лумбалната област на гръбначният стълб. Клинично се забелязва провисване на корема. Често се комбинира и с кифоза или сколиоза, което затруднява лечението.

Общо, лечението на лордоза, неуточнена, се състои в диета за отслабване, лечебна физкултура за засилване на коремната мускулатура, лежане на твърдо легло, еластични колани за поддържане на корема.

2.0, 3 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Лордоза, неуточнена МКБ M40.5

ЛЕЧЕНИЕ НА Лордоза, неуточнена МКБ M40.5

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия