Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Спондилолистеза

Спондилолистеза МКБ M43.1

Спондилолистеза МКБ M43.1 - изображение

Разместването на прешлените един спрямо друг се нарича спондилолистеза. Предизвиква се предимно в долната част на гръбначния стълб. Спондилолистезата е усложнение от спондилолизата, която представлява дефект или счупване на единия или двата трансверзални израстъка на прешлена, може да причини разместване в предна и задна посока. В буквален превод спондилолистеза означава хлъзване на прешлен.

Причините за спондилолистезата са многобройни. Прешленът може да бъде дефектен още по рождение или да бъде пукнат или счупен в резултат на травма или пренапрежение. Освен това прешлените могат да бъдат счупени поради инфекция или друго заболяване. Най-често спондилолистезата възниква при деца и подрастващи, активно занимаващи се със спортна дейност.

Степените на спондилолистезата са следните:

  • първа степен, когато плъзването надвишава ¼ от предно-задния диаметър на краниалната повърхност на долу лежащия прешлен.
  • втора степен, когато не превишава ½.
  • трета степен, не превишава 2/3.
  • четвърта степен, когато разместването е повече от ¾ до пълно спускане на прешлена отпред.

Клиничната картина на спондилолистезата включва следните симптоми:

  • Болка в кръста.
  • Мускулен спазъм и скованост.
  • Болка в задните части.
  • Болка, излъчваща се надолу по долните крайници (поради притискане на нервните коренчета).

Спондилолистезата се лекува чрез физиотерапия, която постига укрепване на мускулните групи, участващи в поддържането на формата на гръбначния стълб. Ако физиотерапията не дава добри резултати и болката е непоносима, пред пациентите стои алтернативата за хирургическо съединяване (артродеза) на прешлена с подлежащите кости.

3.0, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Спондилолистеза МКБ M43.1

ЛЕЧЕНИЕ НА Спондилолистеза МКБ M43.1

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия