Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Дорзопатии Деформиращи дорзопатии Други деформиращи дорзопатии Спондилолиза

Спондилолиза МКБ M43.0

Спондилолиза МКБ M43.0 - изображение

Сондилозата е заболяване, което засяга гръбначния стълб и се състои в увреждане на междупрешлените дискове.

Дискът се състои от съединителна тъкан, която се износва с възрастта. Този процес на износване се нарича дегенерация на междупрешленния диск. Дегенерацията често е в резултат от малки травми, които обикновено не причиняват болка на момента. С течение на времето тези микро наранявания градират и допринасят за бързото износване и отслабване на съединителната тъкан, от която е изграден диска. Прекомерното или твърде бързото износване и разкъсване на диска, може да предизвика болки във врата. Целият процес на дегенерация на диска е известен като спондилолиза.

Тъй като с годините дисковете продължават да се износват, те започват да се сплескват. По този начин пространството между всеки прешлен става по-малко, а това оказва влияние върху начина, по който фасетните стави се подреждат. Както за всяка друга става в тялото, промяната в костите причинява необичайно по-голям натиск върху ставния хрущял (гладка съединителна тъкан, която обхваща края на костите при всички стави). С течение на времето, това причинява износване (спондилоартроза) или артрит (спондилоартрит) на фасетните стави. Около тях и междупрешленния диск могат да се формират остеофити (ошипявания). Смята се, че образуването им се причинява от твърде много движение в съответния гръбначен сегмент. В някои случаи остеофитите стесняват междупрешленните отвори, през които излизат гръбначните нерви, причинявайки заболяване, наречено спинална стеноза.

Лечението на спондилоза може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист ортопед-травматолог

3.8, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия