Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии

Други ентезопатии МКБ M77

Други ентезопатии МКБ M77 - изображение

Други ентезопатии са група заболявания, които се характеризират с увреждане на периферните лигаменти или залавни места на мускулите. Към други ентезопатии спадат медиален епикондилит, латерален епикондилит, периартрит на китката, екзостоза на калканеуса, метатарзалгия, други ентезопатии на стъпалото и други.

Радиалният епикондилит се обяснява с това, че в неговата основа се вмъква екстензорната група мускули на предмишницата (разгъвачи). Тя е филогенетично по-млада и по-слаба от флексорната група мускули на предмишницата (сгъвачите). От друга страна в областта ,на радиалния епикондил кръвоснабдяването е значително намалено. Това е предпоставка за развитието на увреди в инсерционната структура. Причини за настъпване на инсерционитите могат да бъдат:

- Неправилен работен ритъм: монотонност на движенията, нерационален ритъм през цялото работно време, липса на компенсаторна почивка

- Микротравматизация от работни инструменти

- Микроклимат и макроклимат: повишена влажност, ускорено движение на въздуха, ниски температури, прегряване

- Индивидуални особености на всеки работник, характеризиращи му биологичната реакция. Значение имат дисплазиите, ендокринните (хормонални фактори), възрастови промени в опорно - двигателния апарат.

Заболяването започва постепенно. Болните се оплакват от обща умора на ръката, напрежение, адинамия. По-късно се появява болка, която е особено силна и неприятна нощем. Болката се разпространява надолу към пръстите и нагоре към раменната става по вегетативен път. Смутена е функцията на ръката: не може да носи чанта, да нареже хляб, да превърти ключ и др.

При прегледа се установява лек оток на 2 см под радиалния епикондил (намира се на долната част на раменната кост). Там се установява и болка при опипване ( а не на върха на лакътя). Установява се болка при завъртане навътре на ръката и разтягане на ръката. Положителен е симптома на Томпсън, при който се установява болка при опит да се разгъне китката при свит юмрук срещу съпротивление. Провежда се динамометрия - показва намаление на мускулната сила на разгъвачите.

Рентгенологично, при хронифицирали случаи и такива с по-дълга история, могат да се установят разреждания и кистозни промени на костта, а при много напреднали случаи периостит (това е възпаление на надкостницата ) или костни шипове.

Препоръчва се почивка, обездвижване от 7 - 10 дни с гипсова шина. Медикаментозно се прилага нестероидни противовъзпалителни средства. Прилагат се локални апликации с новокаин и кортикостероидни средства. Осъществява се трудоустрояване и постепенно натоварване на ръката.

При отделни затегнати на други ентезопатии, неподдаващи на консервативно лечение случаи се препоръчва операция на Хоман: фасциотомия (разрязване на фасциите на мускулите) на разгъвачите на ръката и преместване на инсерцията им по-надолу.

3.7, 6 гласа

ВИДОВЕ Други ентезопатии МКБ M77

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Други ентезопатии МКБ M77

ЛЕЧЕНИЕ НА Други ентезопатии МКБ M77

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия