Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии Други ентезопатии, некласифицирани другаде

Други ентезопатии, некласифицирани другаде МКБ M77.8

Други ентезопатии, некласифицирани другаде МКБ M77.8 - изображение

Други ентезопатии, некласифицирани другаде, представляват група заболявания, които се характеризират с увреждане на меките тъкани на ставите или околоставното пространство, мускулите и сухожилията. Тези заболявания се срещат при индивиди от всички възрасти, но засягат по-често пациенти на възраст над 40-50 години. Мъжете и жените се засягат еднакво често.

Причините за възникване на други ентезопатии, некласифицирани другаде, са разнообразни и могат да бъдат дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, възпалителни заболявания, остри или хронични травми и други. Клиничната картина на заболяването се характеризира с поява на болка и нарушени движения в областта на засегнатите стави. Болката може да бъде слаба или силна, постооянна или да се проявява само при движение.

Диагнозата други ентезопатии, некласифицирани другаде, се поставя след снемане на подорбна анамнеза, щателен физикален преглед и осъществяване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, ехография и други.

Лечението на други ентезопатии, некласифицирани другаде, може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се осъществява с прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, анатибиотици и други. Хирургичното лечение се предприема след точна преценка от специалист.

3.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия