Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии Ентезопатия, неуточнена

Ентезопатия, неуточнена МКБ M77.9

Ентезопатия, неуточнена МКБ M77.9 - изображение

Ентезопатия, неуточнена, представлява заболяване, което се характеризира с увреждане на меките тъкани на ставите или околоставното пространство, мускулите и сухожилията. Към тази рубрика спадат костна екзостоза БДУ, капсулит БДУ, периартрит БДУ и тендинит БДУ. Срещат се при индивиди от всички възрасти и засягат двата пола еднакво.

Причините за възникване на ентезопатия, неуточнена, са различни и се изразяват в дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система, възпалителни заболявания, остри или хронични травми и други. Признаците и симптомите на заболяването се характеризира с поява на болка и нарушени движения в областта на засегнатите стави. Болката може да бъде тъпа, леко доловима, проявяваща се само при движение, или остра, силна, постоянна болка, ограничаваща ежедневните дейности на болните. Възможно е болката да ирадира към някои от крайниците, да бъде съпроводена от усещане за изтръпване, схващане и други.

Диагнозата ентезопатия, неуточнена, се поставя след снемане на подорбна анамнеза и извършване на щателен физикален преглед. Осъществяването на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография, ехография и други, спомагат за допълнително уточняване тежестта на уврежданиятаи тяхната локализация.

Лечението на ентезопатия, неуточнена, може да бъде консервативно или хирургично и зависи от тежестта на уврежданията и причините за тяхната поява. Консервативното лечение се осъществява с прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, анатибиотици и други. Физикалната терапия и рехабилитацията са незаменими за бързото възстановяване на болните.

2.3, 4 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ентезопатия, неуточнена МКБ M77.9

ЛЕЧЕНИЕ НА Ентезопатия, неуточнена МКБ M77.9

ВСИЧКИ

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ентезопатия, неуточнена МКБ M77.9

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия