Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии Латерален епикондилит

Латерален епикондилит МКБ M77.1

Латерален епикондилит МКБ M77.1 - изображение

Латерален епикондилит представлява състояние, което се характеризира с поява на възпаление на латералния епикондил на лакътната става. Заболяването обикновено възниква след свръхнатоварване, свързано с прекомерна екстензия на предмишницата. Състоянието се нарича още "лакът на тенесиста", но всъщност се среща по-често при хора, непрактикуващи този спорт. Понятието латерален епикондилит не е напълно точно, тъй като микроскопични изследвания показват, че в сухожилието не се наблюдават признаци на възпаление, а по-скоро ангиофибробластична дегенерация и дезорганизаци на колагена. Откриват се още прекомерно количество фибробласти и кръвоносни съдове, които съпровождат ангиогенезата.

Честотата на заболяването е около 1-3% от популацията в САЩ. Мъжете и жените се засягат еднакво често. Обикновено латерален епикондилит засяга индивиди на възраст над 40 годишна възраст. Установена повишена честота на заболяването при пушачи.

Причините за възникване на латерален епикондилит обикновено са свързани с повтерящи се екстензии на предмишницата при недобре тренирани индивиди, при слаба физическа подготовко, лоша спортна екипировка, скапуларнадискинезия, водеща до компенсаторно натоварване на ипсилатералните екстензори на китката, и други. Рисков фактор за поява на заболяването е напредналата възраст.

Клиничната картина при латерален епикондилит е характерна. Заболяването се наблюдава най-чести при пациенти на възраст между 40-50 години. Обикновено пациентите съобщават за незабелижимо начало на симптомите, но често съобщават за предхождащо свръхнатоварване без специфична травма. Симптомите се проявяват в рамките на 24-72 часа след повтаряща се екстензия на китката. Късните симптоми обикновено се дължат не микроскопични разкъсвания в сухожилията. Пациентът съобщава за болка в латералната част на лакътя, която се влошава при физическа активност и се подобрява с покой. Болката може да ирадира надолу по задната повърхност на предмишницата. Болката може да варира от много слаба до силна болка, нарушаваща ежедневните дейности на болния.

Диагнозата латерален епикондилит се поставя въз основа на подробно снета анамнеза, щатаелен физикален преглед и осъществяване на лабораторни и образни и зследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други. Диференциална диагноза на заболяването се прави с цервикална радикулопатия, травми на лакътя и предмишницата, медиален епикондилит, увреждане на радилания нерв и други.

Лечението на латерален епикондилит може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни лекарствени средства, аналгетици и други. В началните етапи на заболяването се препоръчва покой, приложение на лед и други. Физикалната терапия и рехабилитация са задължителни за бързото възстановяване на болния. Хирургично лечение се предприема след преценка на лекуващия специалист.

3.6, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Латерален епикондилит МКБ M77.1

ЛЕЧЕНИЕ НА Латерален епикондилит МКБ M77.1

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Латерален епикондилит МКБ M77.1

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия