Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии Медиален епикондилит

Медиален епикондилит МКБ M77.0

Медиален епикондилит МКБ M77.0 - изображение

Медиален епикондилит представлява състояние, което се характеризира с възпаление на медиалния епикондил на лакътната става. Предмишницата съдържа няколко мускули, които участват във флексията на пръстите на ръката, и флексията и ротацията на китката. Сухожилията на тези мускули се обединяват в едно общо сухожилно влагалище, което започва от медиалния епикондил на хумеруса в лакътната става. Състоянието, понякога, се нарича "лакът на голф играча".

Причините за възникване на медиален епикондилит най-често са свързани с прекомерен стрес в областта на лакътната става, най-често при физическо натоварване, при извършване на спортни дейности - голф, бейзбол, катерене и други. Епикондилитът като цяло се среща много по-често на латералния епикондил, отколкото на медиалния. При повечето пациенти, началото на симптомите е постепенно и понякога изминават седмици преди пациентите да потърсят лекарска помощ. При медиален епикондилит болката може да се засили при флексия и пронация на китката.

Диагнозата на заболяването се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на медиален епикондилит е главно консервативно и се осъществява от специалист. Прилагат се лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, напроксен, аспирин), загревки, ледени торбички и други. Преди прилагане на аналгетици или стероидни препарати се препоръчва покой на ръката, прилагане на лед, компресия или повдигане на крайника. Физикалната терапия и рехабилитацията играят важна роля за бързото и цялостно възстановяване на болния.

2.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Медиален епикондилит МКБ M77.0

ЛЕЧЕНИЕ НА Медиален епикондилит МКБ M77.0

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия