Начало Медицинска енциклопедия Лечения Трудова терапия Неконвенционално лечение

Трудова терапия

Трудова терапия - изображение

Трудовата терапия е метод, чиято основна цел е интегриране на индивида и улесняване на ежедневните дейности, необходими и важни за него.

С помощта на различни техники се постига максимална независимост на пациента по отношение на редица умения, като се отстраняват различни пречки от околната обкръжаваща среда, които създават евентуални затруднения на пациентите в осъществяването на нормалните дейности.

Фокусът на терапията е насочен към адаптиране към условията на средата, придобиване на нови умения, обучение на пациента и неговото семейство за увеличаване на възможностите за участие в ежедневните активности, с важно значение за пациента.

Методът е известен от древността, като още древните гърци са установили ползата от труда, особено насочен в областта на определени занаяти и изкуства, като метод за лечение, намаляване на напрежението, придобиване на нови умения.

С течение на годините методът претърпява редица възходи и падения. В периода между 1860 и 1910 година се използва главно за справяне с монотонността на ежедневието при хронично болни пациенти, главно болните от туберкулоза и пациентите с различни когнитивни нарушения, като се установява, че ангажираността на индивидите с определен занаят или изкуство оказва добър ефект по отношение на оздравителния процес.

През 1920 година се създава Американската асоциация по трудова терапия и официално възниква професията трудов терапевт.

Вместо да се фокусират върху чисто физически нарушения, терапевтите търсят причина за дисфункцията в комплексни фактори, включващи социални, икономически и биологични причини.

Един от основните поддръжници на метода е William Rush Dunton, който промотира идеята за терапевтичния ефект от труда и разглежда труда и ангажираността на индивидите с определени задачи като необходимост за съществуване.

Неговите възгледи се превръщат в основополагащи и до ден-днешен:

 • трудът оказва положителен ефект върху здравословното състояние и благосъстоянието
 • трудът създава дисциплина и спомага за по-добро организиране и разпределяне на времето
 • трудът придава смисъл на живота, културата и личността
 • различните хора се справят добре с различни задачи и показват висока ефективност в различни сфери

В основата на съвременната концепция за този терапевтичен метод стои становището, че трудът сам по себе си оказва изключително позитивни ефекти върху здравето, тонуса, настроението и енергичността на индивидите. Когато човек е ангажиран с определена дейност, важна за него, той се чувства полезен, което неминуемо променя мислите и чувствата му.

Трудова терапия - същностТрудовата терапия намира приложение при всички възрастови групи, като интересен факт е, че децата съставлява приблизително една трета от всички пациенти.

Терминът звучи объркващо, тъй като повечето хора асоциират труда с упражняването на определена професия, но всъщност при различните хора трудът се идентифицира с различни понятия.

Така например при децата трудовата терапия може да бъде насочена към усвояване на ново умение, като например боравене с ножица, рисуване, копиране на шаблон.

При хората в активна възраст терапията може да бъде насочена към облекчаване на условията за извършване на определени дейности (при хора със зрителни нарушения, затлъстяване), а при хората в старческа възраст с различни когнитивни нарушения терапията често е насочена към улесняване на извършването на редица ежедневни дейности, като готвене, къпане, миене.

Основните сфери, в които намира приложение методът на терапия, са следните:

 • ежедневни дейности на отделния индивид: къпане, тоалетна хигиена, обличане, хранене
 • ежедневни дейности, свързани с другите или с използването на технически устройства: грижа за домашен любимец, грижа за другите, отглеждане на дете, шофиране, управление на финансите, здравен мениджмънт, пазаруване, готвене
 • почивка и отдих: почивка, подготовка за сън
 • образование и професионално развитие
 • игрови и занимателни процеси
 • социална ангажираност

Трудовата терапия намира приложение за подпомагане на лечението или оздравителните процеси при редица заболявания с различна етиология, подпомага рехабилитацията, създава ергономични условия в работната среда за улесняване на извършваната от индивида дейност, като се прилагат различни методи при отделните групи пациенти.

Терапията е широко застъпена в детска възраст, като се прилага с висок успех при различни състояния, като например родови травми и дефекти, нарушения в сензорните възприятия, апраксия, различни наранявания, аутизъм, ювенилен ревматоиден артрит, когнитивни или поведенчески проблеми, нарушения в развитието, спина бифида, мултиплена склероза, ампутации, рак, следоперативни състояния, фрактури и много други.

През 1951 година Joan Erikson въвежда метода активно в педиатричните отделения, като до този момент трудовата терапия е имала за цел да поддържа пациентите ангажирани и активни към безсмислени дейности.

Основни цели на трудовата терапияБлагодарение на него се създава мащабна програма, чиято основна цел е посредством този метод на лечение децата от различни възрастови групи (новородени, кърмачета, малки деца и подрастващи) да придобият нови умения по лесен и интересен за тях начин.

Чрез техниките на различните занаяти и изкуства се подпомага активността на фината сензорна моторика, като се прилагат с различна цел (за стимулиране на нормалния растеж и развитие, игра, социални умения и общуване, хранене, образование).

Като цяло в детска възраст целите на терапията са насочени към профилактика на различни заболявания, насърчаване на функционалните умения при деца с умствена изостаналост, осигуряване на индивидуален терапевтичен подход при деца с нарушени сензорни възприятия, както и посрещане на психосоциалните нужди на детето, като при различните групи това означава:

 • обучение на децата как да хващат и държат предмети и впоследствие да се научат да пишат
 • координация между очите и ръцете за подобряване на определени умения (хвърляне на топка, уцелване на мишена, преписване на текст от дъската и други)
 • обучение на деца с нарушения в развитието на основни умения, като например обличане, самостоятелно хранене, миене на зъбите
 • обучение на деца с поведенчески разстройства за създаване на позитивен модел на поведение (да се справят с гнева, да не се бият с другите)
 • обучение на децата, при които е необходимо специално медицинско оборудване, за боравене с него, като например инвалиден стол, шини, средства за комуникация

За разлика от физикалната терапия, при която основната цел е справяне с болката, увеличаване на силата и възстановяване на нормалната дейност, трудовата терапия е насочена към фината моторика, визуалните възприятия, когнитивните умения и възстановяването на сензорния дефицит.

Трудовата терапия, освен в детската възраст, е ефективна във следните сфери:

 • поддържане на психичното здраве: за лечение и профилактика на редица психични заболявания, като например шизофрения, депресивни епизоди, тревожност, посттравматичен стрес, обсесивно-компулсивно разстройство, дефицит на вниманието или хиперактивен синдром, при проблеми с концентрацията и запаметяването
 • поддържане на здравословното състояние, справяне със стреса: с различните техники се осигурява профилактика на различни заболявания и наранявания, превенция на вторични усложнения при налично заболяване, подобряване на качеството и продължителността на живота при пациенти с хронични заболявания

Трудова терапия - целеви групи

 • рехабилитация: намира приложение при провеждането на рехабилитационните програми при пациенти със злокачествени новообразувания, ампутации на крайници, аутизъм, като създава условия и предпоставки за подобряване на качеството на живот и придобиване на умения за улесняване на ежедневните дейности
 • когнитивни нарушения и заболявания, свързани с възрастта: осигуряване на пълноценен начин на живот при намалено зрение, деменция, болест на Алцхаймер
 • подобряване на условията на работа

Ролята на терапевтите е изключително отговорна, като са необходими редица познания, умения, търпение и емпатия (разбира се и съответното образование и диплома), за да упражняват професията.

Още по темата:

4.0, 15 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Трудова терапия

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияСпециалистиНовиниОрганизацииЗдравни съветиИнтервютаИсторияНормативни актовеФизиологияЛюбопитноСоциални грижиПсихологияЛичностиСпортЗаведенияАлт. медицинаЛайфстайлКлинични пътекиОбразованиеСнимкиХранене при...ТестовеБотаника