Начало Медицинска енциклопедия Лечения Методи за лечение на анорексия Лечебни практики при заболявания

Методи за лечение на анорексия

Методи за лечение на анорексия - изображение

Анорексия е хранително разстройство, което се характеризира с гладуване и прекомерна загуба на тегло. Пациентите често прибягват до насилствено повръщане, както и злоупотреба с медикаменти за отслабване и слабителни.

Разстройството се диагностицира, когато човек тежи поне 15% по-малко от неговото нормално телесно тегло. Тази загуба на тегло при анорексиците може да доведе до опасно нарушение на здравето и дори смърт. За да се избегне това, се налага провеждането различни методи за лечение на анорексия.

Терминът анорексия буквално означава "загуба на апетит", въпреки че това определение може да бъда подвеждащо - хората с анорексия често за гладни, но по една или друга причина отказват да се хранят.

Пациентите с анорексия изпитват параноичен страх от напълняване и дори виждат себе си твърде дебели, независимо че обикновено са с поднормено тегло. Това е причината, поради която отказват приема на храна и се подлагат на изтощителни упражнения.

Анорексията, както и другите хранителни разстройства, има потенциала да се изостря с времето, особено ако не се лекува.

Нелекуваната анорексия невроза може да доведе до:

 • увреждане на вътрешните органи, особено сърцето, мозъка и бъбреците;
 • спадане на кръвното налягане, пулса и дихателния капацитет;
 • загуба на коса;
 • неправилен сърдечен ритъм;
 • изтъняване на костите (остеопороза);
 • електролитен дисбаланс;
 • смърт от глад или прекомерно увреждане на целия организъм.

Затова колкото по-рано се диагностицира и се предприеме адекватно лечение, толкова по-голям шанс има пациента да се възстанови напълно. В повечето случаи този процес е сериозно затруднен, защото страдащите обикновено не признават състоянието си и необходимостта от помощ.

Макар че има много различни методи за лечение на анорексия, почти всички започват с преглед от специалист по хранителни разстройства. Провежда се също физически преглед, за установяване на възникналите здравословни проблеми.

Нужен е цялостен план на лечение, който да е пригоден и да отговаря на индивидуалните нужди на всеки пациент. Целите на лечението включват:

 • възстановяване на лицето,
 • възвръщане към здравословно тегло,
 • овладяване на възникналите здравословни проблеми,
 • лечение на емоционални проблеми като ниско самочувствие, депресия,
 • коригиране на изкривени модели на мислене и себеоценка,
 • нервно напрежение.

Най-често прилаганите методи за лечение на анорексия са:

Психотерапия при анорексия

Тъй като проблема при анорексия е предимно психологически, психотерапията е първия и най-важен метод на лечение. За успеха на психотерапията са необходими време и средства, но тя дава най-голям шанс на болните да се възстановят.

Анорексиците отричат, че имат проблем и нужда от помощ, дори когато тяхното телесно тегло е опасно ниско. Те изтъкват примера на знаменитости (фотомодели, певци), които са твърде слаби, а нямат проблем с храненето. Част от предизвикателството при лечението на анорексия е първо - да се помогне на пациента да осъзнае, че има проблем, второ - да разбере колко всъщност е сериозен този проблем и трето - да пожелае да се лекува.

Психотерапията при анорексия е насочена както към овладяване на нарушения ритъм на хранене, така и към подобряване на емоционалното състояние на пациента и когнитивните проблеми, които водят до нарушение в храненето.

Когнитивно-поведенческа терапия

Това е вид индивидуално консултиране, което се фокусира върху промяната на мисленето (когнитивна терапия) и поведението (поведенческа терапия) на човек с хранително разстройство. Лечението включва практични техники за развиване на здравословни нагласи към храната и теглото, както и подходи за промяна на начина, по който човек реагира в трудни ситуации.

Когнитивна поведенческата терапия се счита за важна стъпка в хода на лечението на хора с анорексия и един от най-ефективните методи - успеваемостта е значителна, особено в по-ранните форми на разстройството.

Когнитивно-поведенческа терапия се фокусира върху идентифицирането и промяната на нефункционални мисловни модели, нагласи и убеждения, които могат да задействат желание у пациента да подобри начина си на живот и хранене, както и цялостното си отношение към храната.

Целта е да се вникне дълбоко в съзнанието и мислите на пациента, за да се проследи каква е първопричината за отключване на хранителното разстройство.

Изследователя Крис Феърбърн в началото на 1980 г. разработва конкретен модел на когнитивно-поведенческа терапия, за да помогне при лечението на анорексия. Той използва традиционните основи на когнитивно-поведенческата терапия - подпомагане на лицето да разбере, идентифицира и промени ирационалните си мисли, като добавя и още една важна част - подпомагане на лицето да направи успехите си видими и значими (насърчаване на здравословното хранене, чрез поставяне на цели и получаване на награди след тяхното постигане).

Хранително консултиране

Хранително консултиране е терапия, която се провежда от консултант по хранителни нарушения. Стратегията има за цел да приучи пациента с анорексия към здравословен подход към храната и тегло, за да му помогне за възстановяване на нормалните хранителни навици и хранителния статус. Идеята е също така да се осъзнае необходимостта на храненето за поддържане на здравето и жизнената функция.

Необходимо е пациента да се предразположи и да бъде убеден в необходимостта да се храни. Не трябва да го чувства като наказание или задължение.

Семейна терапия

Друга форма на психотерапията е т. нар. семейна терапия. Тя обикновено се извършват в присъствието на лицето, което страда от анорексия и членовете на неговото семейство. Въпреки това, в някои случаи е необходимо сеанса да протече само с роднините, с цел да могат те да вникнат в същината на проблема, да осъзнаят своята роля в ситуацията и да се приучат как те могат да бъдат от помощ в хода на лечението. На такива срещи се изяснява също какво членовете на семейството могат да очакват - какви трудности и какви успехи, и как да ги посрещнат.

Семейната терапия помага на страдащия от анорексия да осъзнае своята роля в семейството и как неговото хранително разстройство се отразява на семейната среда. Подкрепата на семейството е много важна за успеха на лечението.

Според данни от проучвания, когнитивно-поведенческата терапия може да намали риска рецидив след възстановяване на теглото. По същия начин и семейната терапия е от съществена помощ, понеже насърчава родителите на тийнейджъри как да предусещат възвръщането на симптомите и да предотвратяват повторно развитие на разстройството.

Групова терапия

Хората с хранителни разстройства могат да се възползват от групова терапия, където могат да намерят подкрепа и открито да обсъдят своите чувства и притеснения с други, които споделят същите преживявания и проблеми.

Важно е пациентите да осъзнаят, че не са сами в тази борба. Групите за взаимопомощ са чудесен начин за получаване на емоционална подкрепа. От тях може да се почерпят много идеи и съвети относно начините за промяна на мисленето и личните нагласи.

Съществуват също сайтове за групова подкрепа, в които може да се срещнат много и вдъхновяващи публикации на хора, които са победили това коварно хранително разстройство и са се върнали към нормалния начин на живот.

Повече за груповата терапия може да научите:

Групи за подкрепа

Медикаментозно лечение при анорексия

За психогенните разстройства няма специфични медикаменти, които да се прилагат. Първоначално се предписват лекарства, за лечение на възникналите здравословни проблеми, като електролитен дисбаланс, нарушения на сърдечния ритъм и други.

Медикаментозното лечение на анорексия може да включва прием на:

Цинк

В някои случаи се предписват добавки с цинк, който подпомага общото укрепване на страдащите от анорексия, както и наддаването на тегло. Други ползи от приема на цинк, които може да са от помощ на анорексиците, са: възстановяване на кожата, косата и ноктите, подсилване на костите, редуциране на тревожността и депресивните симптоми, повлияване на аменореята (липсата на цикъл).

Освен това риска от поява на странични ефекти е минимален.

Антидепресанти

Голяма част от пациентите с анорексия страдат от депресия, поради което често се предписват антидепресанти за подпомагане на лечението. Според статистическите данни, депресивната симптоматика е много по-често срещана при анорексици и булимици, отколкото при хора, които не страдат от хранително разстройство.

Някои антидепресанти, като селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина могат да бъдат използвани за подпомагане контрола на тревожност и депресия, свързани с хранителните разстройства.

Повече информация може да намерите:

От трициклични антидепресанти често се прилага амитриптилин.

Изследванията се установили, че антидепресантите са по-ефективни, когато пациента започне да възстановява теглото си. Някои антидепресанти също могат да помогнат на съня и да стимулират апетита.

Освен това, някои от тях имат като страничен ефект увеличаване на теглото, затова избора на подходящ медикамент трябва да бъде направен много внимателно.

Антипсихотични лекарства

Най-често предписвания медикамент при анорексия от тази група е хлорпромазин. Прилага се, когато е установено тежко обсесивно-компулсивно разстройство, тревожност, нервно напрежение.

Хлорпромазин е невролептик, който влияе на допаминовите нива. Ефективен е при индуциране на глад и наддаване на тегло.

Oланзапин

Oланзапин е медикамент, който спада към групата на бензодиазепините. При определени дозировки може да се прилага при анорексия, за намаляване на чувството на тревожност, свързано с въпроси като тегло и диета, особено когато пациента не се повлиява от други лечения.

Естроген

При пациентките с анорексия, ниското им телесно тегло, както и липсата на менструация ги поставя в състояние, подобно на ранна менопауза. Поради тази причина, те са изложени на риск от фрактури, в резултат от изтъняването на костите (остеопороза).

Приема на естроген може да подпомогне повторната минерализация на костите, което ги укрепва и ги предпазва от фрактури в бъдеще.

Преди да се предпише каквото и да е медикаментозно лечение на пациенти с анорексия, риска трябва да бъде внимателно претеглен - много от лекарствата имат потенциални странични ефекти, които може да са опасни при сериозно нарушение на здравословното състояние и твърде ниско телесно тегло.

Възстановяване на теглото

Покачването на теглото при пациентите с анорексия е от жизнена необходимост. Желателно е това да става с много бавни темпове, защото както резкия спад на теглото не е полезен, така и прекомерно бързото натрупване на килограми е противопоказно.

Разумното възвръщане на теглото за пациенти с анорексия е в рамките на 200 до 400 грама телесно тегло на седмица или между 800 и 1600 грама на месец.

Всеки възвърнат грам от теглото е от изключително важно значение за лечението и пациента трябва да бъде стимулиран и поощряван за успеха.

Възстановяването на теглото само по себе си не означава пълно излекуване на хранителното разстройство и лечението не бива да се прекратява. Необходимо е периодичното извършването на изследвания кръв и урина, а при необходимост - проследяване и на други показатели.

Хранене

При пациентите с анорексия, приеманата храна за деня трябва да се увеличи много бавно и постепенно. Това трябва да стане чрез многократно хранене през деня (на всеки 2 до 3 часа) и на много малки порции.

Започва се с не много калорични, лесно смилаеми храни, които не дразнят стомаха и червата - подобно на захранването. Много подходяща храна са немазните супи, зеленчукови и плодови пюрета, каши, печени и сурови плодове, зеленчукови сокове.

Много е важно храната да е вкусна, ароматна, а от помощ би било поднасянето й по атрактивен начин.

Сред полезните храни се включват:

 • ябълките - желателно е пациента да приема поне по една ябълка на ден, която ще стимулира храносмилането;
 • пикантни храни (но не люти) - които да стимулират апетита, включете канела, черен пипер, кардамон, чили и други;
 • чесън - който има свойството да стимулира секрецията на стомашни сокове;
 • кисело грозде - също ефективно за подсилване на апетита;
 • мента - приета на гладно силно стимулира глада;
 • джинджифил - може да подобрите вкуса му като го стриете в хаванче и добавите мъничко сол или лимонов сок.

Хоспитализация

За лечение на тежка загуба на тегло (под 20% от нормалното телесно тегло) може да се наложи хоспитализация, особено когато се е стигнало до системно недохранване и други сериозни психически или физически усложнения, като сърдечни заболявания, сериозна депресия и риск от самоубийство.

По време на такива хоспитализации, хората с анорексия се насърчават да се хранят редовно. В някои случаи (когато пациента отказва прием на храна) може да е необходимо да се подложи на ентерално хранене (хранене през тръба).

При анорексия хоспитализацията може да продължи седмици, дори месеци - в зависимост от здравословното състояние на анорексика и степента на увреждане на вътрешните органи и системи.

Прекратяването на хоспитализацията се прави тогава, когато се смята че е безопасно за пациента.

Специализирани клиники/отделения за анорексици

Такива лечебни центрове се съсредоточават върху лечението на различни видове хранителни разстройства, включително анорексия.

Обикновено разполагат с широк кръг от специалисти - психолози, лекари, диетолози, както експерти по фитнес, медитация и релаксация. По този начин се получава един затворен цикъл и всички етапи и методи в процеса на излекуване са дори по-достъпни за пациентите.

В лечебните центрове се поддържа една спокойна и приятелска обстановка, а пациентите се научават на всички необходими умения (чрез когнитивно-поведенческите техники, описани по-горе).

Съвети за пациенти с анорексия

Тъй като при пациентите с анорексия отказа от храна има за цел справяне с негативните емоции, намирането на по-здравословни средства може да бъда от помощ на основното лечение.

Следването на следните съвети и предложения може да бъде от помощ за подобряване на настроението, самочувствието, начина на възприемане и отношението към собственото тяло:

 • Носете дрехи, с които се чувствате удобно и които изразяват вашата същност. Не робувайте на тенденции и чуждо мнение. Бъдете себе си.
 • Не живейте само с идеята колко трябва да качите. Покачването на телесно тегло е важно, но не бива да се превръща във фикс идея и ако някоя седмица няма промяна, това не бива да ви натъжава и да срива самочувствието ви. Важното е, че се лекувате и се борите за своя успех.
 • Стойте далеч от модните списания, освен ако не можете да погледнете "през" тях знаейки, че моделите от тях са чиста фантазия и плод на съвременните технологии, като пластична хирургия, фотошоп и други.
 • Правете хубави неща за себе си и за тялото си. Отидете на масаж, маникюр или терапия за лице. Поглезете се със свещи в банята, любим парфюм или нов лосион за тяло.
 • Останете активни - спорта спомага за подобряване на чувството за благополучие. Правете йога, запишете се на тай чи, играйте волейбол с децата или карайте велосипед с приятели. Направете ангел в снега или пясъчен замък на плажа. Бъдете активни и се наслаждавайте на живота!

Още много полезни съвети, както и алтернативни методи на лечение на анорексията може да намерите:

Въпреки че лечението е възможно, риска от рецидив е висок. Възстановяването от анорексия обикновено изисква дългосрочно лечение, както и силна мотивация от страна на пациента. Подкрепата от семейството и приятелите е от съществено значение.

Ако подозирате, че ваш близък или приятел страда от анорексия или друго хранително разстройство, потърсете помощ незабавно. Този род разстройства стават все по-опасни с времето и все по-трудно лечими, а смъртния изход или трайното нарушение на здравето стават все по-неизбежни. Потърсете специалист и направете всичко по силите си, за да го/я накарате да се лекува.

Ето как може да различите страдащия от анорексия от човек, който се стреми да постигне редукция на телесното си тегло по здравословен начин:

Още по темата:

4.2, 6 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Методи за лечение на анорексия

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияДиетиАлт. медицинаЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноЗаведенияНовиниБотаникаСпортХранене при...Нормативни актовеРецептиИнтервютаСоциални грижиСнимкиПсихологияТестовеОрганизацииСпециалистиИсторияКалкулаториПроизводителиИзследванияКлинични пътекиПатологияАнкетиВидеоЗдравни проблемиФизиологияОбразованиеСтатистически проучванияОткрития