Начало Медицинска енциклопедия Лечения Контрол на теглото Профилактика и хигиена

Контрол на теглото

Контрол на теглото - изображение

Нивото на телесното тегло е от изключително значение за здравословното състояние. Както прекалено ниското, така и твърде високото тегло имат негативен ефект върху здравето на човека. За да се избегнат неприятните последствия за организма, се налага осъществяването на контрол на теглото.

Постигането и поддържането на здравословно тегло не означава краткосрочно прилагане на определен хранителен режим - за редукция (намаляване) или покачване на теглото. Това означава промяна на хранителните навици и начина на живот в дългосрочен план.

За целта, първата стъпка е установяването на индивидуалните стойности на здравословното тегло, чрез т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ или BMI). Повече информация за метода може да намерите тук:

Причини за покачване на теглото

Начин на живот и индивидуални особености

Най-честите причини за наддаване на тегло са: преяждане, спазване на строги (крайни) диети и последващо прекомерно хранене (т.нар. йо-йо ефект), бременност, напредване на възрастта (поради промени в активността и метаболизма), промяна в апетита, консумация на твърде много мазнини и/или въглехидрати, пропускане на закуската, заседнал начин на живот, промяна в социалния статус, отказ на тютюнопушене, депресивни разстройства (в такива случаи, някои хора ядат повече и напълняват, а други - по-малко и губят тегло), безпокойство, менопауза, генетична предразположеност към затлъстяване, задържане на вода, предменструално подуване на корема, генерализиран оток.

Заболявания

В някои случаи, покачването на теглото може да се дължи на заболяване, като например: булимия, сърдечна недостатъчност, бъбречна недостатъчност, синдром на Кушинг, нефроза, цироза на черния дроб, синдром на Коен, чернодробна недостатъчност, хормонални нарушения, хипотиреоидизъм, хипогликемия, синдром на Прадер-Уили, диабет, увреждане на хипоталамуса, мозъчен тумор, мозъчна травма, акромегалия, психическо разстройство, тумор на хипоталамуса, синдром на Карпентър, киста на яйчника, недостатъчност на растежен хормон, хиперпролактинемия, синдром на Нелсън, хипопитуитаризъм, кретенизъм, менингит, саркоидоза, поликистозен овариален синдром, хипогонадизъм, синдром на Даун, хиперинсулинизъм.

Медикаменти

Друга причина за покачване на теглото е приемът на някои медикаменти, които влияят на психомоторните реакции, обмяната на веществата, нивото или действието на хормоните. Такива лекарствени препарати са: стероиди, антидепресанти, лекарства за контрол на кръвното налягане, антихистамини, сънотворни, някои лекарства за лечение на диабет, психотропни средства, хормонални препарати и други. Някои от тях може да доведат до рязко покачване на телесното тегло, с дори 4-5 килограма за месец.

Необходимост от контрол на теглото

Наднормено тегло

Постигането на здравословно тегло е много важно, защото това помага за поддържане на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар в разумни граници. Освен това, адекватния контрол на теглото помага за предотвратяване и контролиране на редица заболявания, като:

Прекомерният прием на храна и комбинацията й с недостатъчна физическа активност увеличава риска от споменатите заболявания.

За поддържане на теглото, броят на приетите калории не бива да превишават значително броя на изразходваните. В противен случай се стига до покачване на теглото над нормалните граници или затлъстяване. Повече информация за този проблем може да намерите тук:

Поднормено тегло

Както беше споменато, поднорменото тегло също е вредно за организма и здравето.

Най-честите причини за поднормено тегло са: генетична предразположеност, забързана обмяна на веществата, недостиг на храна (често поради бедност) или заболяване - стомашно-чревни заболявания, увреждане на черния дроб, хипертиреоидизъм, рак, туберкулоза.

Поднорменото тегло може да доведе до:

Контрол на теглото при затлъстяване

Методите за контрол на теглото включват цялостна промяна в начина на живот. Основните методи са следните:

Като допълващи или алтернативни методи може да се посочат:

Повече информация, съвети и методи за контрол на теглото може да намерите тук:

Контрол на теглото при поднормено тегло

Пациентите с поднормено тегло трябва постепенно да повишат количеството на приеманата храна. Желателно е да се набляга на по-калорични храни и да се увеличи приема на въглехидрати. Препоръчва се включването на ядки, сирене, сушени плодове.

Подходящи са упражненията за натрупване на мускулна маса. Повторенията трябва да се малки, а тежестта да се увеличава постепенно.

При необходимост може да се стимулира апетита с помощта на медикаменти. Някои лекарства имат тази способност и като страничен ефект. В случая ефикасни са:

Прочетете още:

Още по темата:

4.0, 9 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Контрол на теглото

ВСИЧКИ

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛюбопитноНовиниНормативни актовеИзследванияФизиологияХранене при...Здравни съветиИсторияЛайфстайлСпортБотаникаПсихологияТестовеДиетиСнимкиИнтервютаВидеоАлт. медицинаЗаболявания (МКБ)ОрганизацииРецептиКлинични пътекиКалкулаториСоциални грижиАнкетиЗаведенияОткритияПроизводителиОбразование