Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Диафрагмална херния

Диафрагмална херния МКБ K44

Диафрагмална херния МКБ K44 - изображение

Диафрагмата представлява мускул, който разделя гръдната от коремната кухина. Има три големи отвора:
- Аортен - през него минават аортата и гръдният лимфен проток.
- Хранопроводен - през него минават хранопроводът и двата блуждаещи нерва.
- Отвор, през който минава долната празна вена.

Диафрагмална херния е дефект в диафрагмата, който позволява на коремните органи да преминат в гръдната кухина.

Преминаването на част от стомаха от коремната в гръдната кухина през хранопроводния отвор на диафрагмата се нарича хиатусна херния. Хиатусната херния е най-честата от диафрагмалните хернии и се среща по-често в напреднала възраст (50-80 г.) и значително по-рядко при деца. Обикновено боледуват лица с наднормено тегло. Двата пола се засягат еднакво.

Хиатусните хернии биват четири типа:

  • Плъзгаща хиатусна херния - тип I - тя е най-често срещаната - при нея хранопровода, е с непроменено анатомично място, а дъното на стомаха се разполага успоредно на него.
  • Параезофагеална (търкаляща се) - тип II - при нея над диафрагмата в гръдната кухина преминава хранопроводът заедно с дъното на стомаха и съчленението между тях.
  • Смесена диафрагмална херния тип III - комбинация между I и II тип.
  • Масивни и усложнени хернии тип IV - когато в херниалния сак, освен стомаха има и други органи.

Причини за възникването на диафрагмална херния могат да бъдат:

- Повишаване на вътрекоремното налягане, което се получава при запек, бременност, затлъстяване и др.;
- Вродена слабост на съединителната тъкан;
- Напреднала възраст;
- Надлъжни съкращения на хранопровода породени от вагусови рефлекси, които възникват при язвена болест, холецистит и др.

Клинична картина на диафрагмална херния
Основният симптом е болка с различна интензивност. Болката е зад гръдната кост и се засилва при физически усилия и в легнало положение. Втори по честота симптом е паренето, възникващо поради въздействието на стомашния сок върху хранопроводната лигавица. То се провокира се от нарушаване на диетата и заемане на хоризонтално положение. Други симптоми, които се наблюдават са оригване, дисфагия (затруднено гълтане). Нерядко се среща кръвотечение и анемия. Някои болни могат да повръщат аленочервени или кафеникави материи. При параезофагеалните хернии клиничната картина зависи от различните варианти на навлизане на коремни органи, степента на тяхното притискане и притискането на околните органи.

За диагнозата решаващо значение има рентгеновото изследване.

Чести усложнения на диафрагмалната херния са рефлукс - езофагит, пептична язва на хранопровода, която може да се усложни с остро кръвотечение и перфорация, стриктури (стеснения) на хранопровода.

Най-тежките усложнения са инкарцерацията (заклещване) и волвулусът (завъртане), които могат да доведат до некроза и гангрена на хернираните органи. Според някои автори хиатусната херния е предраково заболяване.

Лечение на диафрагмална херния
По-голяма част от болните подлежат на консервативно лечение. Параезофагеалните хернии трябва да се оперират поради опасност от инкарцерация. Показания за операция при плъзгащите се хернии са най-често настъпилите усложнения - стенозиращ рефлукс - езофагит и кръвотечение, безуспешно проведено консервативно лечение, стриктура и ракова дегенерация. Най-често прилаганият оперативен метод е фундопликация по Nissen. Операцията се състои в обвиване на дисталната част на хранопровода по протежение на около 4-5 см с фундусната част (дъното) на стомаха.

Повече за усложнени и неусложнени видове хернии можете да прочетете при:

2.2, 6 гласа

ВИДОВЕ Диафрагмална херния МКБ K44

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Диафрагмална херния МКБ K44

ЛЕЧЕНИЕ НА Диафрагмална херния МКБ K44

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Диафрагмална херния МКБ K44

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки