Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Диафрагмална херния Диафрагмална херния с гангрена

Диафрагмална херния с гангрена МКБ K44.1

Диафрагмална херния с гангрена МКБ K44.1 - изображение

Диафрагмална херния е вроден или придобит дефект в диафрагмата, през който минават органи от коремната в гръдната кухина. Диафрагмална херния с гангрена е инкарцериране на тези органи от херниалния пръстен и невъзможност за връщането им обратно в коремната кухина. Притискането е главният фактор, който води до некроза и гангрена на засегнатите органи.
Коремни органи, които могат да се хернират са стомах, дебело черво, тънко черво, оментум, далак дори и опашката на панкреаса.

Най-тежкото усложнение на диафрагмална херния е волвулус, съчетан с инкарцерация и странгулация. Това се наблюдава в около 30% от случаите. Тези усложнения са най-чести при параезофагеалните диафрагмални хернии.

Клинична картина на диафрагмална херния с гангрена
Ако заклещената диафрагмална херния не се лекува настъпва некроза и перфорация на засегнатите органи. При това се развива медиастинит, остър хирургичен корем, а по-късно шок и сепсис. Общото състояние на болния се влошава. Развиват се симптомите на висок илеус. Проявява се силна болка и тежест зад гръдната кост, гадене, но невъзможност за повръщане и невъзможност за поставяне на назогастрична сонда. Често има и дисфагия - не могат да преглъщат дори слюнката.

Диагноза на диафрагмална херния с гангрена
Диагнозата се поставя на базата на клиничната картина и специалните изследвания. Рентгеновото изследване е основно - то показва вида на хернията, съдържимото и мястото на кардията. Може да се направи КАТ за потвърждаване на диагнозата, но няма съществени предимства пред обикновеното и контрастно рентгеново изследване.

Лечение на диафрагмална херния с гангрена
Тъй като това е тежко и животозастрашаващо усложнение лечението е спешно оперативно. Леталитета при тях е висок и може да достигне до 100%. Затова се препоръчва оперативно лечение на параезофагеалните хернии още с поставянето на диагнозата, за да не се стигне до заклещване и гангрена.

3.4, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО