Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Ингвинална херния

Ингвинална херния МКБ K40

Ингвинална херния МКБ K40 - изображение

Ингвиналната (слабинната) херния представлява излизане в подкожието на коремни органи, покрити с париетален перитонеум през ингвиналния канал. Носи името си от анатомичната област, в която се формира.

Основната причина за възникване на ингвинална херния е повишаване на вътре коремното налягане, което се получава при физическа работа, вдигане на тежки предмети, скок от високо, напъни за уриниране и дефекация, кашлица и др. Предразполагащи са полът, възрастта, наследствеността, телосложението, слабост на коремната мускулатура. Причина е също и особености в анатомичното устройство на слабинния канал.

Слабинната област има следните граници: медиално се ограничава от външния ръб на правия коремен мускул, латерално от слабинната връзка, отгоре от хоризонталната линия, която съединява двете горни предни хълбочни бодила на тазовите кости. В тази област се разполага ингвиналния канал. Той има дължина 4-5 см. През него при жената преминава облата маточна връзка, а при мъжа — семенната връв. Ингвиналният канал има 4 стени, които са от голямо значение за ингвинална херния:
- предна - изгражда се от разтеглицата на външния кос коремен мускул;
- долна - от слабинната връзка;
- задна - от напречната фасция;
- горна - от долните ръбове на вътрешния кос коремен мускул и напречния коремен мускул;

Каналът има два отвора:
- повърхностен отвор - намира се в долния вътрешен край на предната стена. Образува се чрез разцепване на разтеглицата на външния кос коремен мускул;
- дълбок отвор - намира се върху задната повърхност на коремната стена, на около 5 см нагоре и латерално от повърхностния отвор. Представлява цепка в напречната фасция с размер 1-1.5 см.;

Перитонеумът, покриваш предната коремна стена, в областта на ингвиналния канал притежава две хлътвания (ямки):
- латерална ингвинална ямка - съответства на дълбокия слабинен отвор;
- медиална ингвинална ямка - съответства на повърхностния отвор;

През тези ямки перитонеумът заедно с коремни органи може да се извлачи навън и да се образува ингвинална херния. Тези образувани през латералната ямка, преминават през целия ингвинален канал и се наричат индиректни (външни). Образуваните през медиалната ямка се наричат директни (вътрешни).

Елементи на хернията:
Херниален отвор - отвора на коремната стена, през който преминава херниалния сак.
Херниален сак - образува се чрез пролабиране (излизане) на париеталния перитонеум през херниалния отвор в подкожието. Представлява тънка, прозрачна ципа, покрита с плосък епител. Може да има най-различна форма - крушовидна, конусовидна, кълбовидна и др. Херниалният сак се състои от шийка, тяло и дъно.
Херниално съдържимо - най-често в херниалния сак попадат тънко черво, което е с дълъг мезентериум и е лесно подвижно, голямо було, по-рядко дебело черво (цекум, сигма) и др.

Видове ингвинална херния:
І. Индиректна - коса, външна.
- Вродена индиректна ингвинална херния. Появява се още през първата година след раждането. Среща се по-често у момчета, което е във връзка със спускането на тестиса в скроталната торбичка. По-често възниква от дясната страна.
- Придобита индиректна ингвинална херния. Това е най-често срещаната херния. Засяга по-често мъже на възраст между 20 и 40 години. Обикновено е едностранна, но може да бъде и двустранна.

ІІ. Директна - пряка, вътрешна.
Тази херния винаги е придобита и води началото си от медиалната ямка. Среща се при възрастни мъже. По-често са двустранни. Сакът не може да слезе в скроталната торбичка.

Най-общо ингвинална херния включва:

  • Бубоноцеле;
  • Ингвинална херния без допълнителни уточнения;
  • Двустранна ингвинална херния;
  • Индиректна ингвинална херния;
  • Коса (обликва) ингвинална херния.

Клинична картина на ингвинална херния
Болните се оплакват от болка, гадене, повръщане. Болката е по-силна в началото на образуване на хернията, а след това е по-слаба. Може да има запек, подуване на корема, смущения в уринирането, ако в сака има пикочен мехур. Появява се подутина, която нараства постепенно или възниква изведнъж (например след физическо усилие). Ингвиналната херния може да се прибира, когато болният е легнал, а когато се изправи изпъква отново. След време се получава срастване и хернията не се прибира.

Наблюдават се следните усложнения на ингвинална херния:
- Заклещване (инкарцерация). Изразява се в силно пристягане на херниалното съдържимо от херниалния отвор. Появява се силна, внезапна болка, хернията увеличава обема си, има гадене, повръщане, задръжка на газове и изпражнения. Развива се картината на остра чревна непроходимост;
- Възпаление на херниалното съдържимо;
- Травматични увреждания. Подвижността на органите в сака е ограничена и те се увреждат по-лесно, от органите в коремната кухина;
- Поява на тумори на органите в херниалния сак;

Лечението на ингвинална херния е оперативно. Извършва се херниотомия, херниалният сак се отваря и херниалното съдържимо се прибира, след което се прави херниопластика. Съществуват редица модификации на херниопластика.

Профилактиката се състои в укрепване на коремната стена чрез спортуване, туризъм. Избягване на напъни, своевременно лечение на кашлица, запек, намаляване на телесното тегло.

Повече за видовете едностранни и двустранни ингвинални хернии, както и за техните усложнения можете да прочетете при:

4.1, 7 гласа

ВИДОВЕ Ингвинална херния МКБ K40

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Ингвинална херния МКБ K40

ВСИЧКИ

ЛЕЧЕНИЕ НА Ингвинална херния МКБ K40

ИЗСЛЕДВАНИЯ И ТЕСТОВЕ ПРИ Ингвинална херния МКБ K40

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Здравни проблеми