Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Ингвинална херния Едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена

Едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена МКБ K40.4

Едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена МКБ K40.4 - изображение

Вероятност да се получи слабинна херния през живота е налице при 27% от мъжете и 3% от жените.

Най-чести причини за едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена са: необлитерирал proc. vaginalis peritonei, отпадане естествените защитни механизми, изправен стоеж на човека, хронично или остро повишаване на вътре коремното налягане, генетични фактори.

Заклещването на херния е усложнение, при което намиращите се в херниалния сак чревни бримки се обхващат от пръстена на хернията. Вследствие от което херниалното съдържимо не може да се върне обратно в коремната кухина. Кръвоносните съдове и нерви на обхванатите от заклещването черва са подложени на компресия. В зависимост от силата на тази компресия нейното времетраене и качеството на кръвотока, въвлечените чревни бримки остават жизнени в различни времеви интервали, преди да настъпи некрозата и гангрената.

Клинична картина на едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена
Обикновено хернията се съпровожда от болка, която има различни прояви и дискомфорт. Те се придружават с наличието на подутина в слабината вляво или дясно. В легнало положение тя се прибира. С времето подутината има тенденция да нараства. Нейното наличие може да се придружава с епизоди на засилена болка и невъзможност за прибиране. При част от болните, хернията може да протича без оплаквания. Изразена клинична картина има при усложненията на хернията както е заклещването, което води до гангрена на червата, ако не се оперира своевременно.
Клиничната картина на илеуса започва с бурно начало. Започва със силна коликообразна болка, внезапна, нараства кресчендо и бързо достига своя максимум, след което намалява и след 10-15 минути, започва отново. Паралелно с болката започва и повръщането. Друг важен симптом е задръжка на флатуленция и дефекация. Балонирането на корема е характерен белег.

Диагноза на едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена
При обективното изследване болният е неспокоен, кожата е бледа и изпотена, чертите на лицето се изострят, езикът е сух и обложен с бял налеп. При палпация коремната стена може да е мека и неболезнена, но в момента на силни пристъпи, коремната стена става резистентна. За подпомагане в прецизиране на терапията може да се използва ултразвуково изследване.

Лечение на едностранна или неуточнена ингвинална херния с гангрена
Лечението е изключително оперативно.

2.9, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО