Начало Медицинска енциклопедия Лечения Хирургично лечение на хернии Хирургично лечение

Хирургично лечение на хернии

Хирургично лечение на хернии - изображение

Има много методи за хирургично лечение на хернии.

Дуплициращите методики като тези на Мауо, които се прилагат успешно при херниални дефекти под 5 см.

Автопластичните методики за възстановяване на херниалния отвор много често водят до рецидиви, което означа появяване на херниите отново след определен период от време, които може да бъде с различна продължителност.
Протезиране с конвенционален достъп означава, че за да се прикрие дефекта се използват синтетични материали, които се поставят след направата на разрез на коремната стена, след което направения отвор се възстановява послойно.

Съществуват три различни начина за разполагане
на протезиращите мрежи:

  • Върху дефекта - след зашиването на фасциалния дефект. Протезата се поставя префасциапно и се зашива в тази позиция.
  • Ретро-мускулно - протезата се поставя зад правите коремни мускули, след което отгоре се възстановява влагалището на правите коремни мускули.
  • Зад коремната стена - мрежата служи като мост, който закрива дефекта.

Когато се прилагат първите две техники краищата на мрежата трябва да достигат на 5 см встрани от
ръбовете на херниалния дефект. Мрежата се фиксира с шевове отстоящи на не по-малко от 1-2 см. един
от друг. При последната методика протезната мрежа е в директен контакт с коремните органи, което създава условия за рецидивиране на хернията, поради слабост на мрежата. Затова тази методика се прилага ограничено. Тя се прилага в случаите, когато има много голяма херния, която не може да
бъде оперирана с другите методики. Днес се конструират мрежи, които са изработени от по-издържлив материал и позволяват прилагането на мрежата зад коремната стена, без да има възстановяване на дефекта след определен период от време.

Лапароскопски операции за отстраняване на хернии са един от най-прилаганите вече методи. Те имат редица предимства пред другите операции и са сравнително малко травматични и с по-добри резултати. След операцията болните се възстановяват много по-бързо. Те се осъществяват с помощта на специални оперативни инструменти, които са скъпоструващи. Това е един недостатък на лапароскопските операции. При тези операции протезната мрежа се разполага от вътрешната страна на коремната стена. Поставя се върху перитонеума така, че да покрие дефекта като ръбовете на мрежата трябва да са с 3 см застъпване
в страни от херниалния дефект. Мрежата се фиксира за коремната стена със специални скобки. една от друга. Други се подсигуряват с трансфасциални шевове.

Още по темата:

3.1, 10 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Хирургично лечение на хернии

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияНовиниЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияХранене при...Здравни съветиИсторияЗдравни проблемиСпортБотаникаПатологияЛайфстайлДиетиНормативни актовеСпециалистиФизиологияАлт. медицинаСнимкиИнтервютаЗаведенияОрганизацииНаправления в медицината