Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Burseraceae Босвелия, Тамяново дърво, Индийски тамян

Босвелия, Тамяново дърво, Индийски тамян

Сем. Burseraceae

Босвелия, Тамяново дърво, Индийски тамян - изображение

Босвелия, Тамяново дърво, Индийски тамян (Boswellia serrata) представлява широколистно дърво, което принадлежи към семейство Burseraceae. От силното противовъзпалителното свойство на растението са се възползвали народите в Азия и Африка още преди векове. Днес босвелията е предмет на много изследвания с медицинска насоченост. В резултат на тези проучвания е установено, че екстракт от нея се използва за лечение на ревматоиден артрит, остеоартрит, астма и възпалителни заболявания на червата.

Смолата от босвелия се използва и при богослужения в църквите, когато там се съберат много хора. Служи за дезинфекция на помещението, както и за приятно ароматизиране на същото.

Устройство на босвелия

кора на босвелия

 

Босвелията се развива под формата на средно по големина дърво. Стволът му е къс от порядъка на 3 до 5 метра. Кората на тамяновото дърво е тънка, оцветена в сиво, червеникаво, сиво-зелено или пепеляво. Съдържа хлорофилен слой под най-външната си обвивка. Бели се на тънки, подобни на хартия люспи. Образува разклонена корона, с леко увиснали клончета.

 

листа на босвелия

 

Листата на индийския тамян са с дължина от 20 до 45 см, последователно разположени на клончетата и с по-голяма гъстота към техния край. Имат форма подобна на крило.

 

 

цветове на босвелия

 

 

Дървото цъфти в бели цветчета, малки и все по на гъсто разположени към връхната част на клончетата. Събрани са в гроздовидно съцветие.

Образува малки, с почти елипсовидна форма плодчета, оцветени в оранжево-червено.

 

 

 

Разпространение на тамяново дърво

Расте в планинските райони на Индия.

Използваема част на босвелия

смола от босвелия

 

Употребява се смолата, отделена при нараняване кората на дървото. Тя е прозрачна до белезникава при изтичане от него и има приятна миризма. Самата дървесина на босвелията се използва за направата на мебели и различни други предмети.

В Африка, кората на това растение се използва за лечение на треска, ревматизъм и стомашно-чревни инфекции.

 

Химичен състав на индийския тамян

смола от босвелия

 

Основни вещества открити в смолата от босвелия са: захари, етерични масла, босвелиеви киселини (вид тритерпени), от които с най-голямо значение е бета-босвелиевата киселина. На този вид киселини се смята, че се дължат лечебните свойства на смолата.

 

Лечебни свойства и приложение на босвелия

Действието на босвелията е изпитано още в древността и отразено като информация в санскритски текстове. Билката действа болкоуспокояващо при артрит, остеопороза, подагра, ставни болки, мускулни болки и болки в гърба. Тя притежва още диуретичен, противовъзпалителен, противоревматичен, отхрачващ и антисептичен ефект.

Някои учени сравняват действието на босвелия с това на нестероидните противовъзпалителни средства. Вътрешният прием на босвелия не е съпроводен с увреждане на стомаха (дразнене, язва), с нарушение на нормалния сърдечен ритъм и нормалните граници на кръвното налягане, в сравнение със страничните ефекти, които се наблюдават при третирането на пациента с традиционни обезболяващи медикаменти.

Свойства и действие на билката:

босвелия

 • мощно естествено противовъзпалително и болкоуспокояващо средство;
 • намалява болката, отоците и мускулните спазми;
 • активизира кръвообращението;
 • подобрява трофиката на тъканите;
 • ефективен хондропротектор;
 • при нарушени функции на опорно-двигателния апарат - оказва лечебно въздействие върху костите и ставите;
 • намалява болките при артрит;
 • лекува симптомите на възпалителни заболявания на червата, улцерозен колит и болест на Крон;
 • намалява броя на астматичните пристъпи;
 • подходящ е при случаи на преждевременно “износване” на ставите;
 • подпомага механичните свойства и издръжливостта на ставите;
 • екстракти от растението имат потенциала да разрушат определени видове ракови клетки.

Как босвелията повлиява ставните заболявания?

прах от босвелияНаскоро световната медицинска общност обръща вниманието си към билката, поради нейните противовъзпалителни свойства. Проучванията в Индия са открили, че босвелията е по-ефективна и по-малко токсична, отколкото конвенционалните лекарства за лечение на ревматоиден артрит, като кетопрофен, индометацин или аспирин. По време на клинични изпитвания е установено, че при прием на индийски тамян в продължение на 3 месеца, ефективно намаляват болката и отока при пациенти с ревматоиден артрит.

Босвелията засилва кръвообращението в ставите и понижава степента на разграждане на гликозаминогликаните. Така намалява болезнеността в тях и ги прави по-гъвкави. Резултата от разпадането на гликозаминогликаните е увреждане на ставните повърхности, често срещано явление при хора, които приемат нестероидни противовъзпалителни средства.

Босвелиевите киселини са активните компоненти на растението. Според изследвания, на босвелиевата киселина се дължи ниският или липсващ синтез на левкотриени, които са отговорни за развитието на възпаление. Това са хормоноподобни вещества, които представляват един от основните фактори за появата на възпалителни процеси. Техният механизъм на действие се основава на блокиране на синтеза на левкотриен и е подобен на механизма на действие на нестероидните противовъзпзлителни средства за лечение на артрит, но без присъщите странични ефекти. Те не предизвикват дразнене на лигавицата на стомашно-чревния тракт, уртикария и бронхоспазъма. В допълнение, тамяновото дърво подобрява притока на кръв към ставите, което е особено важно за артрита,  възстановявайки целостта на ставните съдове. Поддържат целостта и здравината и на ставния хрущял.

скок Босвелиевите киселини – алфа и бета, в съчетание с полизахаридите участват активно в предотвратяване на възпалителния процес в ставите, възстановяване на кръвоснабдяването в тях и структурата на ставния хрущял, оздравяване на съединителната тъкан и подобряване на ставната подвижност. Още едно вещество, съдържащо се в билката, влияе по същия начин – алантоинът. Той стимулира регенерацията на тъканите, образуването на нови клетки и структури. Така благодарение на босвелията ставите биват възстановени, обезболени и по-гъвкави. След 3-4 седмична употреба на билката, симптомите на артрит осезаемо отшумяват – подутост в областта на ставата, болка, ограничена подвижност, скованост след сън, куцота.

Състояния и заболявания, при които се прилага билката:

 • артрит и всички придружаващи го симптоми – болка, подуване в областта на ставата, ограничена подвижност;
 • остеопороза;
 • астма;
 • дихателни смущения;
 • хроничен ларингит;
 • треска;
 • улцерозен колит;
 • болест на Крон;
 • жълтеница;
 • диария;
 • кожни заболявания;
 • някои видове рак;
 • менструални смущения.

В проведено изследване на улцерозен колит е установено, че приемът на босвелия повлиява по-добре заболяването в сравнение с третирането на болния с традиционните медикаменти.

Благодарение на противовъзпалителното си действие, билката повлиява положително и бронхиалната астма. Лечението със смола от нея помага за намаляване на бронхиалните пристъпи и улеснява дишането, както и води до намаляване на хриповете.

Вещества в нея помагат в лечението на някои видове рак като рак на гърдата и левкемия.

В аптечната мрежа, босвелията се предлага под формата на екстакт.

Босвелия според Аюрведа

индийски тамянСпоред Аюрведа, билката е едно от най-добрите природни лекарства за ставна болезненост и неподвижност. Освен че лекува тя и поддържа ставната активност в положителни граници.

Смолата от индийски тамян в Аюрведа се използва за лечение на: хронични язви, болни кости, ревматични заболявания, заболявания на нервите, туберкулоза, проблеми на маточната шийка, заболявания на пикочните пътища, кожни болести, аменорея, дисменорея, болки в зърната, тения, жълтеница, диария, дизентерия, диспепсия, хемороиди и др.

Резултати от проведени изследвания с босвелия:

 • при остеоартрит – приемът на босвелия редуцира признаците на заболяването в границите от 30% до 70%;
 • при астма – билката облекчава в различна степен астматичните пристъпи;
 • при раково заболяване - пo дaнни нa дeпapтaмeнтa пo здpaвeoпaзвaнe нa CAЩ oт 2002-pa гoдинa, киceлинитe, кoитo ce cъдъpжaт в cмoлaтa, oт кoятo ce пpoизвeждa xpaнитeлнaтa дoбaвкa бocвeлия, пoд кaквaтo фopмa билкaтa ce пpeдлaгa и y нac, пpитeжaвaт и пpoтивopaкoви cвoйcтвa, кaтo пpoявявaт eфeктa cи чpeз пoтиcкaнe paзмнoжaвaнeтo нa paзлични видoвe paкoви клeтки. Подтискане развитието на раковите клетки до момента е изследвано в животински модели.

Начин на употреба:

Босвелията се предлага като хранителна добавка. В аптечната мрежа смола от босвелия може да се намери под формата на капсули, които се предписват за прием при артрит. Смолата може да се използва и като се залее с вода, като полученият при това разтвор се пие. Приемът на билковото лекарство трябва да бъде консултиран с лекар или специалист, занимаващ се с билколечение или да бъде спазена инструкцията за употреба на етикета на съответния продукт.

 • прием под формата на клей – 1/2 чаена лъжичка клей се залива с вода. Пие се 3 пъти на ден преди хранене.

Относно дозировката на прием за деня се свежда до 1000-1500 милиграма, като при някои изследвания и доза от 5000 милиграма се намира за безопасна. До 300-400 милиграма може да се приема по 3 пъти на ден. Винаги се консултирайте с лекар преди да започнете употребата на босвелия.

Босвелията като козметично средство

кожаВ някои изследвания е установено, че екстракт от билката изглажда фините бръчки и влияе благотворно на кожния статус. Смолата от босвелия е честа съставна единица на козметични продукти, които са насочени към поддържане на младостта и здравето на кожата. Билката помага за успешната регенерация на кожната структура и забавя нейното стареене. Стимулира образуването на повече мастни клетки, които са полезни и необходими на сухата кожа, за да бъде тя еластична и гладка, свежа и предпазена от стареене. Предпазва кожата от възпаление и предотвратява такова, благодарение на свойте противогъбични и противомикробни свойства.

Приятният аромат на смолата от индийски тамян я прави предпочитана за включване в състава на парфюми.

Внимание!

При проявена алергия към растението или друг вид от неговото семейство, не го употребявайте. Известни са и алергични реакции тип "контактен дерматит", резултат от използването на кремове, в чийто състав влиза босвелия.

Употребата на босвелия обикновено не е съпроводена със странични ефекти. Въпреки това, някои пациенти, които я приемат, съобщават за появата на стомашна болка, гадене и диария. В по-широк план, освен показаните неразположения, могат да се проявят и други като повръщане, чувство на пълнота и болка в горната част на корема, гастроезофагеален рефлукс. Тези симптоми могат да се дължат на колита, заради който се пие босвелия, а не на самата билка. Поради това, ако присъстват у Вас подобни смущения в общото Ви състояние, спрете приема и потърсете лекарска помощ.

По време на бременност не трябва да се използва. За това как действа билката приета по време на кърмене не е известно, поради което се препоръчва преустановяване на употребата й през този период.

Още по темата:

3.9, 14 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияНовиниКлинични пътекиЗдравни съветиСпортИзследванияЛюбопитноИсторияИнтервютаАлт. медицинаСпециалистиЕ-тата в хранитеЛайфстайлПатологияХранене при...Нормативни актовеФизиологияДиетиВидеоОрганизацииЗдравни проблемиСнимкиМикробиологияЗаболявания (МКБ)ПсихологияРецепти