Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Пъпна херния

Пъпна херния МКБ K42

Пъпна херния МКБ K42 - изображение

Пъпната херния представлява излизане на коремни органи, покрити с париетален перитонеум през пъпния пръстен. Различават се пъпна херния при малки деца (hernia umbilicalis infantum) и пъпна херния при възрастни (hernia umbilicalis adultorum).

Основната причина за възникване на пъпна херния е повишаване на вътре коремното налягане, което се получава при:

  • физическа работа;
  • вдигане на тежки предмети;
  • скок от високо;
  • напъни за уриниране и дефекация;
  • кашлица и др.

Предразполагащи фактори са полът, възрастта, наследствеността, телосложението, слабост на коремната мускулатура. Причина за пъпна херния е също е и особености в анатомичното устройство на пъпа.

Пъпът (umbilicus) представлява една вдлъбнатина в дъното, на която се намира възвишение. Хлътването се обуславя от липсата на мастна тъкан и плътното срастване на кожата за ръбовете на пъпния пръстен - annulus umbilicalis. У плода пъпният пръстен е изпълнен с пихтиеста ембрионална съединителна тъкан, през която преминават пъпната вена и пъпните артерии. След раждане и превързване на пъпната връв съдовете закърняват, тяхната адвентиция се разраства и сраства както с пръстена, така и с кожата. В горния участък на отвора, където се намира остатъкът от пъпната вена, остава малко пространство, в което липсва здрава подложка от съединителна тъкан. То е покрито отвътре само от напречна фасция и представлява най-слабото място в областта на пъпа. При повишаване на вътре коремното налягане то се разширява и през него се изтласкват коремни органи. Образува се пъпна херния.

Пъпна херния при малки деца. Тя е истинска херния с перитонеален сак и е покрита с кожа. Възниква след шест месечна възраст. При деца, които страдат от колики, плачат много, напъват се поради кашлица, запек, пъпният пръстен постепенно се разширява и се оформя като херниален отвор. Херниалният сак е малък, има големина на череша до орех. Съдържа оментум или тънко чревни гънки. Пъпната херния може да причини коликообразни болки. Тя се вижда като малка кръгла подутина, която лесно се репонира в легнало положение и тогава се опипва пъпният пръстен, който пропуска въведения в него показалец. Кожата на пъпа може да бъде изтънена и разтегната.

Пъпна херния при възрастни. Среща се обикновено при жени след 30-годишна възраст. За възникване на пъпна херния значение имат честите раждания, затлъстяването, някои заболявания като асцит (течност в коремната кухина), перитонит и др. Пъпната херния може да достигне огромни размери - до човешка глава и повече. Болните се оплакват от тежест в коремната област, болка, теглене в кръста. Често възникват прояви на субилеус - гадене, повръщане, подуване на корема.
Херниалният сак е надебелен и сраснал с изтънената кожа над него, с която образуват една торба с няколко камери - пъпната херния е многокамерна. Поради срастванията често настъпва заклещване (инкарцерация). Други усложнения са абсцес, флегмон.

Лечение на пъпна херния при малки деца:
- Консервативно лечение - Херниалното съдържимо се репонира и се задържа чрез специална превръзка с лейкопласт. Тази превръзка се държи 1-2 седмици, а при големи деца - до 4 седмици, като периодично се сваля, за да не настъпи мацерация на кожата. Няколко пъти през деня децата трябва да лежат по корем за подобряване на тонуса на коремната мускулатура. Провежда се лечение на всички заболявания, които водят до повишаване на вътре коремното налягане.
Тези хернии се само излекуват до 1-2 - годишна възраст. Затова консервативното лечение продължава до 2-рата година. Необходимо е търпение.
- Оперативно лечение - при неуспех от консервативното лечение до 2-годишна възраст се пристъпва към оперативно.

Лечение на пъпна херния при възрастни е само оперативно. Може да се опита консервативно лечение с носенето на бандаж, но тъй като тези хернии не могат да се само излекува, а се увеличава размера на отвора се препоръчва оперативно лечение. Популярното схващане, пъпната херния е невинна операция, често води до поява на рецидив. Популярните автопластични техники зависят до голяма степен от здравината на фасциалните слоеве.

Повече за различните видове пъпни хернии и техните усложнения можете да прочетете при:

3.3, 6 гласа

ВИДОВЕ Пъпна херния МКБ K42

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Пъпна херния МКБ K42

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО