Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Пъпна херния Пъпна херния с гангренa

Пъпна херния с гангренa МКБ K42.1

Пъпна херния с гангренa МКБ K42.1 - изображение

Пъпната херния е вроден или придобит дефект на мускулна или съединителна тъкан около пъпа, през който излизат тъкани, органи или части от органи. Пъпна херния с гангрена или гангренозна пъпна херния се получава, когато настъпи заклещване на тези органи и те не могат да се върнат обратно в коремната кухина и поради нарушеното им кръвоснабдяване те некротизират.

Заклещването на пъпната херния е усложнение, при което коремните органи, които се намират в херниалния сак са обхванати от пръстена на хернията и те не могат да се върнат обратно в коремната кухина. При това кръвоносните съдове и нерви на засегнатия орган са компресирани. Когато тази компресия е достатъчно силна и времето на заклещването е по-дълго настъпва некроза или гангрена заклещените органи. Най-често настъпва заклещване и гангрена на чревни гънки.

Клинична картина на пъпна херния с гангрена
Характеризира се с бързо и бурно протичаща клиника. Настъпва разстройство на водно електролитната обмяна и се наслагва и токсичен фактор. Настъпва инвазия на патогени микроорганизми и токсични субстанции през некротичната чревна стена в перитонеалната кухина, което води до възпаление - перитонит. Общото състояние се влошава още от началото на заболяването. Коликообразната болка много бързо прераства в постоянна и се усилва. Много характерни са повръщанията, които са чести и постоянни. Още в началото на заболяването се наблюдава ускорение на пулса, перисталтиката бързо изчезва и се заменя с плискане. Друг важен симптом е задръжка на флатуленция и дефекация.

Диагноза и лечение на пъпна херния с гангрена
Диагнозата се поставя лесно още от тежката клинична картина, от огледа кожата над гангренозната пъпна херния е със землисто сив цвят.
Лечението е оперативно и в най-бърз срок, за да се спаси живота на болния.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО