Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Ингвинална херния Двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена

Двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена МКБ K40.0

Двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена МКБ K40.0 - изображение

Слабинни или ингвинални хернии е издутини на коремната кухина, излизане през пролука на коремната стена на част от един или няколко коремни органа. Двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена е излизане на чревни гънки през херниалния сак, което води до чревна непроходимост.

Двустранните хернии се срещат много по-рядко от едностранните.
Херниите могат да бъдат вродени и придобити, директни и индиректни. По-чести двустранни хернии са директните хернии.
Причините за двустранните хернии са анатомичните особености на ингвиналния канал.

Двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена настъпва, когато навлезлите чревни гънки в сака не могат да се върнат от само себе си обратно в коремната кухина. Връщането му може да стане от самия болен или лекар. При заклещването вследствие на внезапно пристягане, в херниалния пръстен се получава смущения в циркулацията, което ако не се пред отвърти своевременно може да доведе до гангрена на засегнатата част от червото. При всяка инкарцерация се получават признаци на странгулационен или обтурационен илеус.

Клинична картина на двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена
Оплакванията на болния обикновено не зависят от размерите на херниите. По-малките хернии дават обикновено повече оплаквания, тъй като те имат по-малък отвор с по-тесен сак и лесно се инкарцерират. Херниите обикновено са видими подутини на слабината и стават по-забележими при кашляне, напрежение и изправяне. Херниите с непроходимост са силно болезнени и причиняват дискомфорт на болния. Болните често се оплакват и от затруднение в дефекацията.
Основните симптоми на чревна непроходимост са:

  • Болка;
  • Повръщане;
  • Подуване на корема;
  • Задръжка на газове и фекалии.

Диагноза на двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена
Диагнозата се поставя лесно при обективно изследване на болните. Затруднение представляват начеващите и непълните хернии. Изследват се и двете слабинни области в легнало и изправено положение.
Ултразвуковото изследване помага в прецизирането на диагнозата в около 90%, цветното доплерово изследване може точно да разграничи видовете слабинни хернии ако началото на долните епигастрални артерии и херниалния сак се визуализират едновременно. Ядрено-магнитният резонанс е още по-точно изследване за предоперативна диагностика.

Лечение на двустранна ингвинална херния с непроходимост без гангрена
Лечението е оперативно и предлага голямо разнообразие от оперативни достъпи, методи и материали.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО