Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на храносмилателната система Хернии Диафрагмална херния Диафрагмална херния с непроходимост без гангрена

Диафрагмална херния с непроходимост без гангрена МКБ K44.0

Диафрагмална херния с непроходимост без гангрена МКБ K44.0 - изображение

Диафрагмална херния е дефект в диафрагмата, който позволява навлизане на коремни органи в гръдната кухина.
Диафрагмалните хернии могат да бъдат вродени и придобити.
Една от причините за възникването на диафрагмална херния с непроходимост без гангрена може да бъде всяко открито или закрито увреждане на диафрагмата. Друг фактор е повишено интраабдоминално налягане. Херниалната врата най-често се локализира в левия диафрагмален купол. Размерите й са различни - от малко отвърстие, пропускащо пръста, до тотална плевро-перитонеална комуникация. В плевралната кухина обикновено навлизат напречното черво, придружено често от стомаха, слезката и опашката на панкреаса и др.

Диафрагмална херния с непроходимост без гангрена включва:

  • Диафрагмална херния предизвикваща непроходимост без гангрена;
  • Заклещена диафрагмална херния без непроходимост;
  • Нерепонируема диафрагмална херния без непроходимост;
  • Странгулационна диафрагмална херния без непроходимост.

Акреция на херниално съдържимо се причинява от сраствания, които фиксират коремните органи в гръдната кухина. Диагностицира се рентгелогично.
Инкарцерацията (заклещването) е усложнение на диафрагмалните хернии. Вероятността за заклещването е толкова по-голяма, колкото по-малки са размерите на херниалната врата. Най-често се заклещва дебелото черво, следвано от стомах и тънко черво. Заклещените и нерепонируеми диафрагмални хернии протичат с клинични изяви на странгулационен илеус - странгулационна диафрагмална херния.
В други случаи са белодробните прояви, а гастроинтестиналните прояви (повръщане, задръжка на газове и изпражнения) остават на заден план. При съчетание на гръдна и коремна симптоматика и сърдечна декстропозиция трябва да се мисли на първо място за заклещена диафрагмална херния.
Развитие на язва или карцином в херниалния сак - възникването на язва е резултат от влошеното регионално кръвообращение в херниираната част на стомаха.

Клиника на диафрагмална херния с непроходимост без гангрена
В зависимост от клиничното протичане диафрагмални хернии се разделят на остри, хронични и заклещени. От кардио-пулмоналните симптоми най-характерни са болките в съответната гръдна половина и в епигастриума, появяващи се веднага след нахранване, придружени от сърцебиене и задух. От гастроинтестиналните водещо е повръщането след нахранването и чувството на облекчение след изпразване на стомаха. На гладно, болните се чувстват по-добре и това ги принуждава да не приемат храна.

Диагноза на диафрагмална херния с непроходимост без гангрена
При огледа се установява белези или деформации на гръдния кош. Често съответната на поражението гръдна половина е изпъкнала и изостава при дишането.
Най-характерни са данните при перкусията и преслушването. При перкусия на страната на хернията се установява зона на притъпление с тимпанизъм, която се премества при промяна на положението на тялото. Появата на притъпление на мястото на тимпанизма, след като болния е приел течност е указание, че в гръдната кухина е преместен стомаха. При изместен паренхимен орган (черен дроб, слезка и др.) перкуторния тон е притъпен.
При преслушване се установява отслабено до липсващо дишане или се чува куркане и плискане. Сърдечните тонове са приглушени и изместени към здравата страна.
Рентгеновото изследване има основен дял в диагностиката на диафрагмалните хернии. То дава възможност да се потвърди подозрението от клиничното изследване, кои органи са изместени в гръдната кухина, мястото на херниалната врата и размерите и, наличие на сраствания и др.

Лечение на диафрагмална херния с непроходимост без гангрена
Заклещването на диафрагмалната херния е показана за извършване на оперативна намеса по витални спешни индикации. При неусложнените диафрагмални хернии е показано оперативно лечение от планов порядък. С операцията се цели, връщането на органите им в нормалното място и зашиване на дефекта на диафрагмата. При големи дефекти се прибягва до различни пластични методи.

3.6, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО