Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Burseraceae Гугул

Гугул

Сем. Burseraceae

Гугул - изображение

Гугул (Commiphora mukul, Commiphora wightii, Guggal, Guggul, Guggulu) представлява храст или малко дърво, цъфтящо растение от семейството на Тамяновото дърво (Burseraceae). Достига на височина до 4 метра. Полученият продукт от него също се нарича „гугул” (guggul или guggulu). Той е с лечебно предназначение и представлява сока (растителната смола) на Commiphora mukul.

Други имена на растението са: Devadhupa, Balsamodendrum mukul, Balsamodendrum wightii, Gomme Guggul, Gomme-Résine de Guggul, Guggul Gum Resin, Guggul Lipids, Guggulipid, Guggulipide, Guggulu Suddha, Guggulsterone, Guggulstérones, Guggulstérone, Guggulsterones, Guglipid, Gugulipid, Gum Guggulu, Gum Guggal, Indian Bdellium, Indian Bdellium-Tree, Koushika, Palankasha, Mukul Myrrh Tree, Yogaraj Guggul Gum Resin.

То е ключов компонент в древната индийска Аюрведа медицина. Но количествата му вече са оскъдни, поради прекомерният му добив и употреба в неговите две местообитания в Индия - Гуджарат и Раджастан. Така Световният съюз за защита на природата (IUCN), включва растението в своята Червена книга на застрашените видове.

Устройство на гугул

 

Растението има тънка кора, подобна на хартия. Клоните му са трънливи.

 

 

Листата са прости или триделни, с яйцевидна форма на всяко едно листенце или негов дял. Листната маса е с дължина 1-5 см, и ширина 0,5-2,5 cм, с неравномерно назъбени ръбове.

 

 

Някои от растенията носят цветя с мъжки и женски белези едновременно на един цвят, като в съседство на тях се развиват и само мъжки или само женски цветове. Венчето на цветчетата се състои от четири малки листенца, които са оцветени в различни нюанси от червено до розово.

 

 

Плодовете на гугул представляват малки, светло зелени топчета, разположени гъсто на колоните, на сравнително къси дръжки. При узряване придобиват червено оцветяване.

 

 

Разпространение на гугул

Гугул е разпространен от Северна Африка до Централна Азия, но най-вече се среща в северната част на Индия. Предпочита сух и полусух климат и е толерантен към бедна почва.

Използваема част на гугул

Кората на растението се използва за направата на "guggulu" - смола от гугул.

Химичен състав на гугул

Гугул съдържа етерично масло, състоящо се основно от миресин, димиресин, полимиресин, Z-гуглустерон, E-гуглустерон, гуглустерон NE-I, гуглустеро, гуглустерон-II, гуглустерон-III, фитостероли, гугулипиди.

Лечебни свойства и приложение на гугул

Гугул е била използвана като лекарство, най-вече в Индия, за лечение на различни състояния, включително рак, затлъстяване, заболявания на черния дроб и пикочния тракт, чревни паразити, заболявания на синусите. Гугул може да окаже влияние върху нивата на холестерол и други мазнини в организма. Трябва да се използва с повишено внимание при пациенти с напреднала диабетна нефропатия или хипертония.

Растението произвежда смолист сок известен като смола-гугул. Екстрактът от тази смола, наречена gugulipid, guggulipid или guglipid, е бил използван в Унани и Аюрведа медицините. В традиционната Унани медицина в Индия, употребата му е започнала преди близо 3000 години. Активната съставка в екстракта е стероида гугулстерон, който се смята, че води до намаляване синтеза на холестерол в черния дроб. Въпреки това, няколко проучвания не показват намаляване на общия холестерол, при приложението на различни дози от гугулстерона, увеличение нивата на "лошия холестерол" при много хора.

Заболявания, при които се употребява гугул:

  • ревматизъм;
  • артрит;
  • хиперлипидемия;
  • затлъстяване;
  • възпаление;
  • атеросклероза;
  • бръчки;
  • акне;
  • понижаване нивата на холестерол;
  • намаляване на високо кръвно налягане.

гугул в пустинятаПредпазва от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, подобрява функцията на щитовидната жлеза, осигурява детоксикация на тялото.

Гугул традиционно се комбинира с други билки за лечение на артрит, кожни заболявания, нервни болки, храносмилателни проблеми, инфекции в устната кухина, менструални проблеми.

В началото на 1960-те години, индийските изследователи откриват древен санскритски медицински текст, в който се описва появата, симптомите и лечението на високо ниво на холестерол в организма. Една от основните препоръки е използването на гугул.

Смолистото вещество от гугул се извлича от кората му, чрез нарязване. Има аромат подобен на този на смирна и се прилага в тамян и парфюми. При горене произвежда плътен дим, който се разпростира в помещенията на дома, като в религията се използва за прогонване на злите духове и за предпазване от зли очи.

Дозиране на гугул

Гугул вероятно е безопасен за повечето хора. Той е бил използван в клинични проучвания с продължителност до 24 седмици. Някои данни показват, че дългосрочната употреба на билковото средство до 75 седмици, също може да бъде безопасно.

приготвяне на смола от гугулПри тежко акне, гугул се приема през устата в доза два пъти дневно, като всяка доза съдържа до 25 мг активни ингредиенти - гугулстерони, в продължение на 6 седмици.

При хиперлипидемия - 2,16 грама гугул на ден на разделени дози за период до три месеца; 2,000 милиграма гугулстерон 2-3 пъти дневно в продължение на до осем седмици; 50-500 милиграма гугулипид 2-3 пъти дневно в продължение на до 12 седмици; 1.5 грама дневно частично пречистени гугул в разделени дози за период до 75 седмици; 2-4,5 грама смола гугул 1-3 пъти дневно в продължение на 16 седмици; 10-15 грама пречистена дъвка гугул взети дневно в продължение на три месеца.

При затлъстяване - 500 милиграма частично пречистен гугул през устата, три пъти дневно. Един и половин грама гугулипид е бил взет през устата три пъти дневно, заедно с диетични ограничения, в продължение на 30 дни. Четири грама дъвка гугул три пъти дневно е била приемана през устата в продължение на четири седмици.

При остеоартрит - 500 милиграма концентриран екстракт от гугул е приеман през устата три пъти дневно с храна.

При ревматоиден артрит - 3 грама гугул на ден е приеман през устата, в продължение на четири месеца.

При деца не са изследвани безопасната и ефективна доза на гугул.

Внимание!

Гугул може да предизвика странични ефекти като стомашно неразположение, главоболие, гадене, повръщане, диария, оригване и хълцане. Може да причини алергични реакции като обрив и сърбеж. Понякога кожният обрив и сърбеж не са свързани с алергия. Тези нежелани реакции са по-чести при приема на гугул в по-високи дози, като например 6000 мг на ден.

смола гугуглБилката стимулира менструалният поток - по време на бременност не трябва да се употребява. Не се препоръчва при кърмещи жени, поради липса на налични научни доказателства.

При хормон-зависими заболявания, като рак на гърдата, рак на матката, рак на яйчниците, ендометриоза или маточни фиброиди, не трябва да се използва гугул, защото действа в организма като естроген.

При понижена или повишена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм), билката може да попречи на лечението на тези състояния. Ако имате заболяване на щитовидната жлеза, не използвайте гугул без предписание и наблюдение от лекар.

Гугул може да увеличи риска от кървене по време на и след операцията. Спрете да използвате билката най-малко 2 седмици преди планирана операция. Препоръчва се прием на билката с повишено внимание при пациенти с нарушения на кръвосъсирването или такива, които приемат лекарства повишаващи риска от кървене. В такива случаи може да се наложи адаптиране дозата на медикаментите.

Билката може да понижи нивото на кръвната захар. Приемът й от пациенти с диабет или хипогликемия и такива, които вземат лекарства, билки или добавки, които влияят на кръвната захар, трябва да се извършва с повишено внимание. Постоянно трябва да се следи нивото на кръвната захар, като ако се наложи да бъде коригирана дозата на приеманите антидиабетни медикамени.

Гугул може да повлияе действието на лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, включително бета-блокери и блокери на калциевите канали. Може да повлияе на начина, по който тялото преработва някои лекарства, билки или добавки, използващи ензимната система цитохром P450 на черния дроб. В резултат на това, нивата на тези агенти в кръвта могат да се променят и да причинят увеличаване или намаляне на ефектите от тях или потенциално сериозни нежелани реакции.

С повишено внимание трябва да се приемат съвместно липидопонижаващи средства и гугул, поради липидопонижаващият му ефект.

Взаимодействия на гугул с билки и хранителни добавки:

Едновременната употреба на билката с други билки и добавки, влияещи на кръвната захар, налага нейното следене и коригиране на приеманите дози гугул. Множество случаи на кървене са били наблюдавани при съвместната употреба на гугул с гинко билоба, и по-малко случаи с чесън и ниска палма. Многобройни са другите агенти, които могат теоретично да повишат риска от кървене, въпреки че това не е доказано в повечето случаи.

Гугул може също да взаимодействат с антиартритни, антибактериални средства, противоракови медикаменти, билки с противовъзпалително действие, билки и добавки с антиоксидантно и липидопонижаващо действие, такива оказващи влияние върху сърдечно-съдовата система, хормонални средства, остеопоротични агенти, оризови червени дрожди, тироидни агенти и др.

Още по темата:

5.0, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияИзследванияЗдравни съветиБотаникаАлт. медицинаЛюбопитноЛеченияЗдравни проблемиНовиниХранене при...ПатологияИсторияХрани и ястияВидеоИнтервютаСпециалистиАнкетиДиетиТестовеЛайфстайлПсихологияСнимкиСпортОрганизацииФизиологияЗаболявания (МКБ)ЗаведенияМикробиологияКлинични пътекиСъставки