Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други ентезопатии Периартрит на китката

Периартрит на китката МКБ M77.2

Периартрит на китката МКБ M77.2 - изображение

Периартрит на китката е състояние, което се характеризира с възпаление на околоставните структури на китката. Периартритът е доста разширено понятие, включващо първични травматични или дегенеративни състояния, а също така и вторични артрогенни промени в околоставните мекотъканни структури, като сухожилия, сухожилни инсерции, мускулатура, фасции и бурси с вторична асептична възпалителна компонента. Заболяването се среща еднакво често при двата пола, но преобладава при индивидите над 40 годишна възраст.

Причините за възникване периартрит на китката са различни и могат да бъдат травми, дегенеративни процеси, свръхнатоварване и други. Важно е да се отбележи, че заболяването може да бъде както първично, така и вторично. Признаите и симптомите на периартрита се състоят главно в поява на болка в областта на китка, която може да се прояви както в покой, така и при натоварване. Болката варира от слаба до силно непоносима болка, ограничаваща ежедневните дейности на болните. Възможно е болката да ирадира към пръстите или нагоре по предмишницата.

Поставянето на диагнозата периартрит на китката става след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на периартрит на китката може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Прилагат се лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства, загревки, ледени торбички и други. Физикалната терапия и рехабилитацията играят важна роля за бързото и цялостно възстановяване на болния. Хирургичното лечение се провежда само при наличие на показания за такова.

3.0, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия