Начало Медицинска енциклопедия Лечения Лайфстайл лечение Неконвенционално лечение

Лайфстайл лечение

Лайфстайл лечение - изображение

Представете си лекарство, най-обикновено хапче, което ефективно лекува диабет, високо кръвно, метаболитен синдром, затлъстяване, депресия, тревожност, неопластични заболявания. Това въпросно хапче е под непрестанен надзор и изследвания от великите умове, които ежедневно доказват неговата висока активност. Като за капак това магично хапче не крие риск от нежелани странични ефекти и е напълно безплатно.

Възможно ли е?

Не само е възможно, но подобен лек съществува и не е плод на съвременната медицина, а точно обратното, приложението му е наблюдавано в продължение на стотици години, като влиянието му е оказало своето въздействие върху хората, дръзнали да го опитат.

Не става въпрос за иновация в медицината, нито за синтетичен, природен или друг тип лекарствен продукт, става въпрос за промяна в начина на живот или казано, използвайки модерната терминология - лайфстайл лечение.

Какво представлява лайфстайл лечението?

Какво е лайфстайл лечение?

Лайфстайл лечението е насочено към малките промени в живота на всеки, които могат да променят качеството на живот и да увеличат неговата продължителност. Съществена част от него е обучението в техники как да се справяме със стресови ситуации, как да променим стари модели на поведение, да мислим различно и да реагираме адекватно в реални ситуации.

Решението на нашите проблеми не е в аптечката, в лабораторията или в операционната зала, а в самите нас.

Изисква се воля, дисциплина, достатъчен самоконтрол и най-вече желание, за да се предприемат малки, но изключително ефективни в дългосрочен план, крачки, които да ни отведат до доброто здраве.

Най-лесното нещо е да отидем в аптеката, да си изберем медикамент (лекарство, хранителна добавка, препарати, съдържащи лечебни растения, билки, витамини, минерали и всичко необходимо за доброто здраве, чисто теоретично).

Лесно е и да посетим личния лекар, обяснявайки му колко сме заети, нарастващия брой ангажименти, липсата на време за спортуване или липсата на време за приготвяне на здравословна вечеря и да го помолим услужливо да ни предпише лекарство за сваляне на високия холестерол, за корекция на кръвното налягане, за повлияване на инсулиновата резистентност, за отслабване и за каквото друго се сетим. И той ще ни съдейства.

Това е лесният начин, който за съжаление крие редица подводни камъни, като например риск от изява на нежелани ефекти (по време на приема или в дългосрочен план), риск от увреждане на различни органи и системи (от приема на медикаменти най-много страдат черният дроб и бъбреците), зависимост към медикаменти (психическа, физическа).

Много по-трудно е да изкореним вредните навици, да се храним здравословно и да откажем цигарите, отколкото да се отбием в близката аптека и да се снабдим с препоръчаните ни лекарства.

Всъщност проблемът не е в наличието на лекарствата, те са създадени от фармацевтичната индустрия с цел задоволяване на потребностите (предлагането се определя от търсенето) и осигуряване на така желания бърз ефект, те са краткосрочното решение на проблема.

Дългосрочно погледнато ни трябва нещо повече от лекарства, нещо по-силно и по-трайно. Грижата за тялото днес чертае утрешния ни ден, а често оказва отражение едва след някоя и друга година.

Човек осъзнава (ако осъзнае изобщо) необходимостта от промяна в начина на живот на твърде късен етап, осъзнавайки че малките промени, предприети на 20 години биха му спестили многобройните посещения при лекаря на 50 години.

Но дори и след като го осъзнае, човек често се чувства обезсърчен, безсилен срещу многобройните атаки (висок холестерол и триглицериди, високо кръвно, инсулинова резистентност, наднормено тегло), нанесени с течение на годините, прекарани в гуляй и "сладък нездравословен живот".

Необходими са малки стъпки и много воля за осъзнаване на необходимостта от лайфстайл лечение и предприемане на съответните мерки.

Какво включва лайстайл лечението?

Какво включва лайфстайл лечението?

Изключително важен момент от лайфстайл терапията е обучението в дългосрочни здравословни навици, които да станат нормална част от нашето ежедневие, а не да възприемаме като нещо, което трябва да правим.

Фактори като правилното хранене, справянето със стреса, поддържането на постоянна физическа активност и нормално телесно тегло са ключови моменти в предотвратяването на хроничните заболявания.

В основата си голям процент от съвременните, наричани още социалнозначими (засягат голям процент от населението) заболявания се причиняват именно от тези основни фактори, включващи вредни навици (тютюнопушене, честа консумация на алкохол, наркотични зависимости, нездравословно хранене, преумора и хроничен стрес, недоспиване, липса на физическа активност).

Терапевтичният подход при лайфстайл лечението е насочен към всяко едно от тези направления, като е необходимо време за придобиване на новите навици.

По-лесно, полезно и ефективно за всеки отделен пациент би било при участие на специалист (обикновено личният лекар) в тази промяна. Задачата на лекаря е да следи здравословното състояние на болния и да му дава правилни насоки по отношение на изграждането на здравословни навици, съобразявайки много от тях с индивидуалните му потребности.

С особено повишено внимание се подхожда при лица с хронични заболявания, като при тях е необходимо индивидуализиране на лечението и съобразяване на храненето и физическата активност с техния здравословен статус.

Лайфстайл терапията или лечение чрез промяна в начина на живот включва малки промени в следните направления:

  • здравословно хранене: ограничаването на известните като бързи храни или junk food, пържени, преработени, пълни с консерванти, оцветители или често дори с неизвестен състав, сладки изкушения и любимия чипс и наблягането на пресните, сезонни плодове и зеленчуци, ядки ще ви помогне не само да влезете отново в утеснелите ви дънки, но ще поддържа кръвното ви налягане в нормални граници, ще ви предпази от инсулинова резистентност (основна причина за последващо развитие на диабет), ще ви осигури добро настроение и достатъчно енергия през целия ден
  • прием на достатъчно вода: ограничете газираните напитки, плодови сокчета, енергийни еликсири и всички подобни. Наблегнете на вода и чай, като според специалистите на ден са ви необходими средно 8 чаши вода. Ограничете приема на съдържащите кофеин напитки до минимум, без да се лишавате от любимото си сутрешно кафе или следобедния зелен чай. Адекватната хидратация на организма спомага за детоксикацията и отстраняването на натрупаните токсини, грижи се за добрия вид на кожата и подпомага сбогуването с излишните килограми
  • физическа активност: не е случайно твърдението, че спортът е здраве и много специалисти от цял свят се обединяват около тезата, че оптималната физическа активност гарантира добро здраве и дълголетие. Намерете любимия за вас спорт (танци, аеробика, фитнес, разходки в парка, джогинг, плуване) и го практикувайте три пъти седмично, наслаждавайки му се максимално, а не приемайки го като поредното задължение. В случай, че имате подлежащо хронично заболяване, се консултирайте предварително с вашия лекар дали избраната от вас активност в действителност е подходяща за вашето здравословно състояние
  • прекарвайте повече време навън: в големите градове трудно можем да намерим местенце, което да ни прегърне с чистия си въздух, мека слънчева топлина, тишина и спокойствие. Опитайте да намерите вашето райско кътче и го посещавайте колкото може по-често. Снабдяващите ни с витамин D слънчеви лъчи предпазват от дефицит на този мастноразтворим витамин, който се грижи за добрия ни имунитет
  • справяне със стреса: стресът е съвременно понятие, породено от загърбването ни с безбройни задачи и ангажименти, крайните срокове, перфекционизъм и високи амбиции (в което няма нищо лошо, но накрая след изкачване по йерархичната стълбичка и постигане на заветната цел се оказваме с язвена болест и високо кръвно). Намерете своето любимо хоби и го практикувайте с удоволствие, доверете се на изпитаните с времето ефекти на медитацията като метод на лечение, релаксиращи дихателни упражнения и многобройни алтернативни подходи за справяне със стреса
  • ограничаване и изкореняване на вредните навици: често завършвате дългия работен ден с няколко чашки от любимата спиртна напитка, в компанията на обилно количество тютюн, търсейки релаксация и вярвайки, че така ще презаредите и съберете сили за следващия ден. Забравете за алкохола и цигарите, те не решават проблема, а само създават нови (тютюнопушенето е една от основните причини за хронична обструктивна белодробна болест и рак на белия дроб, а алкохолът безмилостно води до увреждане на черния дроб, цироза и карцином на черния дроб)
  • осигуряване на достатъчно сън: на различните хора, в зависимост от възрастта и редица индивидуални особености в биологичния часовник, им е необходимо различно време за сън, като според специалистите варира между 7 и 9 часа. Ежедневният недостиг дори само с половин до един час и хроничното недоспиване повишават многократно риска от депресия, трупане на килограми и проблеми с кръвното налягане
  • социални контакти: самотата се счита за една от основните причини за депресия, деменция, сърдечни увреждания и други в напреднала възраст, като повишава риска от преждевременна смърт. Социалните контакти и общуването с другите, наличието на рамо, на което да се облегнем в трудни (и добри) за нас моменти, е важен фактор за поддържането на добро здраве

Изкореняване на вредните навици - здравословна промяна в начина на живот

При кои заболявания е ефективно лайфстайл лечението? Срещу кои заболявания промените в начина на живот се оказват основна профилактична мярка?

Сферите, в които лайфстайл терапията се оказва ефективна, са многобройни. Промяната в начина на живот и замяната на вредните навици с полезни може да предпази милиони души в световен мащаб, намалявайки заболеваемостта от редица заболявания, някои от които протичат с тежки усложнения и са считани за водеща причина за леталитет.

Лайфстайл терапията е ефективна превантивна мярка срещу редица заболявания, само част от които включват:

Лайфстайл лечение - комплексен подход срещу редица заболявания

Превенцията с помощта на промени в начина на живот или лайфстайл лечение всъщност е универсален подход, който осигурява цялостна и комплексна грижа, предпазвайки от многобройни болестни състояния и увреждания.

Малките крачки към подобряване в начина на живот се отразяват в големи мащаби в дългосрочен план. С достатъчно воля, самодисциплина и търпение (резултатите не са мигновени) прегърнете тези малки промени и не забравяйте, че го правите за себе си.

Грижата за здравето ни (физическо, психическо, емоционално) е в нашите ръце, ние имаме най-голяма изгода от приложението на ефективни и безвредни техники за подобряване на индивидуални здравословен статус.

 

По текста работи: д-р Лилия Пашова-Стоянова

Още по темата:

4.1, 17 гласа

ЗАБОЛЯВАНИЯ, ПРИ КОИТО СЕ ПРИЛАГА ЛЕЧЕНИЕТО Лайфстайл лечение

ВСИЧКИ

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.health.harvard.edu/blog/intensive-lifestyle-change-it-works-and-its-more-than-diet-and-exercise-2017082112287
http://www.dbsalliance.org/site/PageServer?pagename=wellness_brochures_healthy_lifestyles
http://www.bbc.co.uk/science/0/22019289
https://www.realsimple.com/health/preventative-health/small-changes-improve-health
http://www.telegraph.co.uk/health-fitness/body/we-need-a-healthy-dose-of-lifestyle-medicine/
https://nutritiouslife.com/live-consciously/lifestyle-changes-health-benefits/
https://www.gaiam.com/blogs/discover/15-easy-ways-to-be-healthier
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/
http://www.thehindu.com/sci-tech/health/lifestyle-not-medicine-is-key-to-good-health/article19611614.ece

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛюбопитноЛеченияПсихологияЗдравни съветиЛайфстайлСпортИсторияКлинични пътекиНормативни актовеСоциални грижиБотаникаАнкетиДиетиЗаведенияРецептиХранене при...Алт. медицинаФизиологияОрганизацииСъставкиИнтервютаПатологияСпециалистиНаправления в медицинатаИзследванияТестовеГеографияЛичностиСпорт и туризъмОбразованиеПроизводители