Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Практики за ума и тялото Хиропрактика и масаж За какво помага тази мануална терапия?

За какво помага тази мануална терапия?

За какво помага тази мануална терапия? - изображение

Въпреки че още в Древна Гърция лекарите, в това число и Хипократ, често прибягвали до ръчно третиране на прешлените, едва през 1895 година хиропрактиката става официално част от съпътстващите медицински практики.

Основана от Даниел Дейвид Палмър

Този лесовъд, пчелар и хипнотизатор, роден в Канада през 1845 г, развива специална мануална техника, която постепенно се превръща в система за диагностика и лечение. Палмър се обгражда от лекари и хирурзи и създава школа по хиропрактика, която днес има все повече последователи в медицинските и пара медицинските среди.

4 основни принципа на хиропрактиката

Всяко живо същество притежава вродена органична интелигентност. Тази жизнена сила позволява на организма да се самолекува и непрекъснато да се приспособява към изпитанията на околната срещу, Ролята на вродената интелигентност на тялото е да поддържа хомеостазата между всички елементи на организма и така да запазва естественото състояние на здраве.

Нервната система ръководи всички функции на организма.
Вродената интелигентност използва нервната система като средство за комуникация между мозъка и отделните клетки на тялото. Благодарение на този нервен поток, тя координира и контролира всяка човешка функция.

Проблемите на прешлените предизвикват напрежение в тялото.
То се дължи на притискане на нервите - нарушава се правилният нервен поток, а това пречи на вродената интелигентност да изпълнява ролята си на регулатор.

Възстановяване чрез корекция

Мануалната корекция намалява нервните възпаления и възстановява оптималното функциониране на нервната система. това от своя страна позволява на вродената интелигентност да изпълни успешно мисията си.

Приложение:

Най-кратко казано, хиропрактикът е експерт по гръбначния стълб, както зъболекарят е специалистът по зъбите. По принцип хиропрактиката е ориентирана към болките в тила, гърба и кръста. Но много специалисти са на мнение, че проблемите с прешлените на гръбначния стълб са причина за кух вторични смущения в нервно вегетативните функции на организма с отражение и в храносмилателната система.
Мануалната терапия на гръбначния стълб може да подобри отделителната дейност, да облекчи дишането и предменструалния синдром, да помогне при бебешките колики. Нейният ефект за преодоляване на функционални смущения на вътрешните органи е практически доказан в много случаи и е предмет на научни изследвания

Благоприятно въздействие

Чрез хармонизиране на нервната система и освобождаване на тялото от мускулно напрежение хиропрактиката поддържа жизнената енергия в организма. Тя разглежда тялото в неговото единство - древен принцип в медицината, за съжаление позабравен от съвременните лекари.

Хигиена на гръбнака

Хиропрактикът манипулира костите и нервите, изграждащи гръбначния стълб, защото от неговото състояние зависи цялото ни здраве. Добре поддържаният гръбнак дава сила и гъвкавост на тялото. Ако има притискане на нерв, това смущава протичането на нервния поток. Лошата стойка, следствие от травми в прешлените, нарушава нервните връзки, явява се напрежение в мускулите и смущения във вътрешните органи.

Против болки

На първо място това са болките в гърба. Ролята на хиропрактиката се състои и в обучаване на пациентите в начини за облекчаване на неприятните усещания: правилни жестове, подходящо положение на тялото и т.н.

Но тя намира приложение и при много други неразположения. Като се стреми да възстанови функционалното равновесие в организма, хиропрактиката може да преодолее симптомите на мигрената, ставните болести, безсънието, алергията, запека, синдрома на раздразненото черво и други. При бременните жени редовните сеанси по хиропрактика облекчават тежестта в кръста и подготвят организма за раждането. При бебетата пък те имат доказан ефект срещу регургитация.


Хиропрактичната корекция

Това е основната мануална техника на хиропрактиката. Тя се състои в умерен натиск върху определена точка, който отговаря на две задължителни условия - голяма скорост и слаба амплитуда на движението. Прецизността е от изключително значение.
Повечето хиропрактици използват и специфични инструменти, както и специална маса, необходима главно при дискова херния. Като допълнение се използват ултразвук, криотерапия и електротерапия.

Още по темата:

4.5, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСпортЗдравни съветиАлт. медицинаЛюбопитноБотаникаХранене при...НовиниСнимкиИсторияИзследванияКлинични пътекиИнтервютаЛеченияЛайфстайлСпециалисти