Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Натурални продукти Здраве от природата Озонотерапия - същност и особености на лечението с озон

Озонотерапия - същност и особености на лечението с озон

Озонотерапия - същност и особености на лечението с озон - изображение

Кислородът, който всички ние дишаме във въздуха представлява молекула от два кислородни атома. Това е най-стабилната безцветна форма на кислорода. Озонът, за разлика от кислорода, има син цвят (това е всъщност и причината небето да е синьо) и за разлика от кислорода се състои от три кислородни атома.

Използването на озон за лечение на различни медицински състояния е използвано за пръв път в Германия в началото на 1950 година. Днес, този вид терапия е широко разпространена из цяла Европа, а през последните 25 години широка популярност добива и в Америка. Представлява контролирано въвеждане в организма на озон (произведен в лабораторно условия). Съществуват различни начини за приложение на терапията - вътрешно приемане под формата на озонирана вода, инжектиране в засегнатите места (стави, междупрешленни дискове, кожни лезии), озониране на кръвта, нанасяне върху кожата на озонирано масло, ректална или вагинална инсуфлация.

Интравенозно въвеждане на озон-кислородна смесАвтотерапията е една от често прилаганите форми и начини за прилагане на озонотерапията. Състои се в следното: пациентът сяда на стол и от него се източва 150-300 мл кръв в стерилен контейнер. Тогава озонът се инжектира в контейнера и той се разклаща леко, позволявайки белите и червените кръвни клетки да го усвоят. След това озонираната кръв се връща в тялото. Цялата процедура отнема около 30-40 минути.

Освен по-краткото време за възстановяване и по-нисък процент усложнения от хирургическа операция, озонотерапията притежава и други предимства:

 • тя е минимално инвазивна;
 • тя е безболезнена процедура;
 • извършва се в амбулаторни условия.

На какво се дължи действието и какви са ефектите на терапията с озон?

Доставка на кислород

Озонът увеличава насищането с кислород на клетките (има данни, че ракът и други болести като цяло се развиват в лошо окислени тъкани). Това се постига по няколко начина:

Подобрява кръвообращението - подобряването на кръвния поток позволява повече кислород да достигне до капилярите, където в крайна сметка клетките ще получат кислорода, от който имат нужда. Много пациенти с хронични възпалителни заболявания са с нарушено кръвообращение.

Озонът стимулира и ензима, отговорен за обмяната на дифосфоглицерат (DPG). Дифосфоглицерата позволява отделяне на кислорода от молекулата на хемоглобина, така че да може да се усвои пълноценно от клетката. При недостатъчно количество на дифосфоглицерат, клетките остават гладни за кислород.

Повишаване на енергията

Клетките се нуждаят от енергия, за да бъдат здрави. Ниските нива на енергия нарушават процесите в тях, а това води до преждевременно стареене и различни заболявания.

Озонът е мощен стимулант на митохондриите. Сред предполагаемите основни причини за редица хронични заболявания, от диабет до сърдечно-съдови заболявания и рак, се поставя намаленото митохондриално производство на енергия. Озонът може да коригира този проблем.

Антиоксидантна активност

Озонът увеличава антиоксидантната защита повече от всяка друга терапия, включително витамин С. Това означава, че ще намали степента на окисление на тъканите и понижава нивото на киселинност в тялото. Повечето хора с хронични заболявания са с недостатъчна антиоксидантна защита.

Антимикробна активност

Озонът убива вируси, бактерии и почти всички други микроорганизми, които имат потенциал да предизвикат заболяване, като силата му е 3000 пъти по-голяма от тази на хлора. Уникален за озона е фактът, че микроорганизмите не могат да изградят резистентност към него. Също така, е одобрен и като антимикробен агент, който може да се използва и в директен контакт с хранителни продукти.

Модулация на имунната дейност

Озонът стимулира производството на бели кръвни клетки. Тези клетки защитават организма от вируси, бактерии, гъбички и други чужди клетки. Ако са лишени от кислород, тези клетки не работят ефективно и не успяват своевременно да неутрализират и елиминират „нашествениците“ и дори може да се обърнат срещу нормалните клетки на организма (алергични и автоимунни състояния).

Когато имунната система е свръхактивна (както при автоимунните заболявания), озонът ще я регулира и обратно, когато е с намалена активност (както при рак, СПИН и хронични инфекции), озонът ще я стимулира. Тази уникална способност на озона произтича от неговото действие върху мембраните на белите кръвни клетки, което ги кара да произвеждат молекули-посредници в имунната система, наречени цитокини. Примери за цитокини са гама-интерферон, интерлевкин-2, колония стимулиращи фактори (CSF), тумор некротизиращ фактор-алфа (TNF-алфа) и други.

Противотуморно действие

Противотуморно действие на озона

 

Озонът е антинеопластичен. Това означава, че потиска растежа на нова тъкан, тъй като бързоделящите се клетки не синтезират достатъчно от ензимите, необходими им, за да се предпазят от озона. Раковите клетки са бързо растящи клетки и озонът ги потиска.

Озонът има способността да разгражда натрупаната артериална плака, участваща в развитието на атеро- и артериосклероза.

 

Приложения на озонотерапията

Озонотерапията е уникална форма на терапия, която лекува и същевременно детоксикира. Използва се за лечение на различни хронични заболявания, сред които:

 • сърдечно-съдови заболявания: атеросклероза,
 • заболявания на опорно-двигателната система: дискова херния, артроза, артралгии;
 • стомашно-чревни заболявания: колит, ентерит, проктит, анални фистули - много такива неприятни и неудобни условия успешно се стретират чрез ректална инсуфлация на озон;
 • състояния, свързани с нарушено оросяване на крайниците
 • слединсултно състояние (като форма на рехабилитация)
 • дерматологични заболявания: екзема, акне, язви
 • нарушена обмяна на веществата: хиперхолестеролемия, хиперурикемия (подагра)
 • чернодробни заболявания: хроничен хепатит
 • намалена работоспособност, отпадналост и хронична умора,
 • автоимунни заболявания
 • комплексна терапия при рак
 • в козметиката: срещу бръчки, целулит, срещу преждевременно стареене

Озонотерапията може да бъде част от терапията още при диабет, херпес, лаймска болест, макулна дегенерация и други.

Озонотерапия и рак

Раковите клетки не могат да живеят в кислородна среда и поради това се смята, че озонотерапията може да бъде от полза за превенция и терапия. Идеята за това се основава на няколко важни научни открития:

Носителят на Нобелова награда, д-р Ото Варбург съобщава, че основната предпоставка за развитие на рак е липса на кислород на клетъчно ниво. Друг носител на Нобелова награда, д-р Джеймс Д. Уотсън (съоткривател на двойноверижната структура на ДНК) заключил, че наред с едни от най-мощните канцерогенни агенти, в развитието на рака има и вирусен компонент, който не е бил познат досега, а вирусите не могат да живеят в кислород.

Озонотерапия срещу признаци на стареене

озонотерапия срещу признаци на стареенеНе е необичайна практика да отидете на лекар и да чуете “от възрастта е“. Годините често се оказват „извинение“ за артрита, умората, наднорменото тегло, деменция и други. Според някои учени обаче, именно кислородът е един от ключовете за дълголетие. Неслучайно, един от основните принципи на натуропатичната медицина е, че свежият въздух и слънчевата светлина генерират допълнително кислород и озон, който стимулира изцелението. В страната на Хунзите, високо в Хималаите средната продължителност на живота е около 120 години. Хората там работят по 10-12 часа на ден, а някои достигат до 130-годишна възраст. Без рак, без болести на сърцето, без диабет и без артрит. Това, на което експертите отдават изключителното здраве и дълголетие на Хунзите е именно факта, че тяхната почва, вода и храна е много различна от нашата. Те не страдат от психически стрес, а най-мощният действащ фактор е озонът и изобилието от чист кислород, които се намират във високите планински райони.

Озонът притежава способност да подпомага виталния капацитет (включително нервните и мозъчни функции), поради което с успех може да се използва като средство срещо нарушена концентрация, проблеми с ппаметта, общо намаляване на умствената и физическата работоспособност, проблеми с баланса и координацията, световъртеж. Възрастните хора обикновено изпитват подобрение в благосъстоянието и качеството на живот.

Озонуът се използва успешно и за побрение на зрението при отлепване на ретината, свързано с възрастта (макулна дегенрация).

Озонотерапия при дискова херния

Озонотерапия при дискова хернияЗа много хора страдащи от лумбална дискова херния озоновата терапия се оказва изключително ефективна алтернатива на инвазивната хирургия. Методът е познат още като дискосан. Терапията се състои в инжектиране на смес от озон и кислород в мускулатурата, намираща се около прешлените на гръбначния стълб или директно в засегнатия диск. Инжектирането в диска има за цел терапията да се насочи директно в диска и да намали обема му. Това се дължи на окислението на протеогликаните, които са протеини, открити в субстанцията намираща се в сърцевината на диска (известна като пулпозно ядро). Когато дискът намали обема си, натискът върху нервите също намалява, а това от своя страна намалява болката.

Инжектиране на озон-кислородна смес е техника, въведена през 1980 година и повече от 20 000 пациенти в Европа са били подложени на такава терапия с успеваемост 78,7 %. В САЩ терапията е по-малко разпространена, тъй като някои медицински специалисти смятат, че са нужни повече изследвания, за да се определи истинската ефективност и безопасност на кислород-озоновите инжекции.

В действителност, много хора от медицинската общност са скептични по отношение на тази терапия отчасти, защото голям процент от пациентите с дискова херния се възстановяват от само себе си и е трудно да се определи дали причината е именно терапията.

През 2009 година учени от Торонто, Канада съобщават, че озонът не само се използва успешно за лечение на дискова херния, но и според някои проучвания озонотерапията работи далеч по-добре, отколкото традиционната хирургия. В научната среща на дружеството по Интервенционална рентгенология през 2009 година, Dr. Kieran J. Murphy, MD, University of Toronto, (професор и изследовател в Университета в Торонто) представя няколко констатации, въз основа на комбиниране на резултатите от няколко експериментални лечения с кислородно-озонова смес. Неговият изследователски екип е установил, че пациентите, подложени на лечение с озон имат подобни резултати по отношение на болката и функцията, като тези претърпели дискектомия (хирургично отстраняване на част или целия диск между два прешлена на гръбначния стълб). Изследователите установили още, че рискът от усложнения и времето за възстановяване са по-ниски при кислород-озоновите инжекции, в сравнение с традиционните хирургични техники.

Предупреждения и мерки за безопасност

Озонът се намира естествено в организма. Белите кръвни клетки го произвеждат като част от имунния отговор. Чистият, медицински клас озон, използван в съответствие с установените медицински насоки е напълно безопасен, но всичко, включително водата и кислорода, което се прилага в големи количества може да бъде токсично!

Озонотерапията трябва да се прилага само от обучени квалифицирани специалисти!

Важно е да се знае, че озонотерапията не е панацея или магия. Въпреки че, има множество данни и съобщения за нейната ефикасност, в някои случаи тя не може да се използва като единствен и самостоятелен метод на лечение. Може да е необходимо да се комбинира с друга, индивидуално изготвена програма, с други алтернативни терапии, като хранене и детоксикация и други.

Съществуват и някои противопоказания и състояния, при които озонотерапията не е подходяща. При невъзможност за контрол на пикочния мехур, калциране на дискове или компресия (притискане) на гръбначния мозък, оперативното лечение може да бъде необходимо.

Винаги трябва да обсъдите желанието или намерението си за подлагане на озонотерапия с Вашия лекар, тъй като той може да определи дали това е подходящо, ефективно и безопасно за Вас, според конкретното Ви състояние!

Източници:
http://oxygenhealingtherapies.com
https://www.antiagingmedicine.com/treatments
http://in5d.com
http://www.spineuniverse.com/conditions/herniated-disc

Още по темата:

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлСпортЗдравни съветиАлт. медицинаБотаника