Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Каптоприлов тест

Каптоприлов тест

Каптоприлов тест - изображение

Каптоприловият тест е неинвазивно медицинско изследване, при което се измерва промяната в плазмените нива на ренина в отговор на приложение на каптоприл (инхибитор на ангиотензин-конвертиращия ензим). Тестът е широкодостъпен и се използва за оценка на състоянието на бъбречната артерия.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Тестът с каптоприл се извършва с цел да се изключи стеноза на бъбречната артерия при пациенти с високо кръвно налягане.

Необходима ли е предварителна подготовка?

Два дни преди провеждането на каптоприловият тест трябва да бъдат спрени АСЕ-инхибиторите и диуретиците.

Препоръчително е 4 часа преди изследването да не се приема храна. Също така е необходимо пациента да е добре хидратиран преди изпитването. 

Метод на провеждане на изследването:

При каптоприловият тест се изследва рениновата концентрация, чрез вземане на кръв от периферна вена преди и 1 час след прием на 25-50 мг каптоприл. 

Възможно е да се направи и сцинтиграфско изследване след приложение на каптоприл. Изотопна ренография представлява динамична сцинтиграфия с изотоп (99- Тс, DTPA, MAG-3 или др.) преди и след еднократен прием на 25-50 мг Captopril.

При радиоизотопното изследване пациента се поставя легнал под гама камерата, като се следят пулса и кръвното налягане. Малко количество радиоизотопно вещество ще бъде въведено интравенозно.

Резултати от проведеното изследване:

При наличие на бъбречно-съдова хипертония се наблюдава силно покачване на ренина (над 180 μU/ml) след даването на АСЕ-инхибитора Captopril.

На сцинтиграфското изследване при наличие на реновазална хипертония се наблюдава едностранно влошаване на функционалните бъбречни показатели – скорост на гломерулната филтрация и бъбречен кръвоток. 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Противопоказания за приложение на АСЕ инхибитори:

  • Ангиоедем в анамнезата на пациента
  • Състояние след бъбречна трансплантация
  • Хемодинамично значима аортна или митрална стеноза

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...НовиниЛеченияЗдравни проблемиСнимкиФизиологияСпортЛюбопитноКлинични пътекиИзследванияБотаникаЗдравни съветиВидеоДиетиПатологияОрганизацииАлт. медицинаНаучни публикацииИсторияСпециалистиЗаведенияНормативни актовеТестовеИнтервютаПсихология