Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Провокационни тестове при феохромоцитом

Провокационни тестове при феохромоцитом

Провокационни тестове при феохромоцитом - изображение

Провокационните тестове се използват за доказването на феохромоцитом, прилагат се при пациенти с гранични нива на катехоламините от рутинните изследвания.

Фармакологичните тестове – потискащи или провокиращи, са функционални изследвания, при които се въвеждат определени медикаменти, предизвикващи спад (клонидин) или увеличение (глюкагон) на производството на катехоламини.

Феохромоцитомът представлява хромафинен тумор от надбъбречната медула или по-рядко от паравертебрален симпатикусов ганглий. Това е най-рядката форма на вторична хипертония. Заболяването се свързва със свръхпродукция на катехоламини. Надбъбречните тумори могат да произвеждат адреналин и норадреналин в различни съотношения, докато извънбъбречните произвеждат само норадреналин.

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

При пациенти с високи стойности на кръвното налягане, които не се повлияват от лечението, често се обсъжда феохромоцитом като вероятна диагноза. Провеждането на провокационни - потискащи и провокиращи тестове се налага, когато диагнозата феохромоцитом не е сигурна.

Провокационните тестове се правят най-често при:

 • хипертоници в млада възраст
 • болни с типична триада на Пиер-Франсоа-Плуен по време на криза, която включва главоболие, потене и сърцебиене
 • лица с мултиендокринни неоплазми
 • лица с положителна семейна анамнеза
 • пациенти с неврофиброматоза
 • пациенти, преживели шок по време на анестезия
 • пациенти с необяснима сърдечна недостатъчност

Необходима ли е предварителна подготовка?

Преди провеждането на провокационните тестове пациента трябва да лежи спокойно в леглото в продължение на най-малко половин час. Жизнените показатели на пациента ще бъдат внимателно наблюдавани преди, по време на и след този тест.

Някои лекарства могат да предизвикат фалшиво положителни супресионни тестове, такива са трицикличните антидепресанти и някои бета блокери. Необходимо е спирането им 4 дни преди изследването.

Трябва да се има предвид, че плазмените катехоламини се повишават при употреба на кофеин, никотин, физическо натоварване.

Метод на провеждане на изследването:

Фармакологичните провокационни тестове се правят при пациенти с гранични нива на катехоламините от рутинните изследвания.

При криза може да се приложи тест с Regitine - 5 мг Режитин интравенозно, след втората минута понижава систолното налягане минимум с 40, а диастолното – минимум с 35 милиметра живачен стълб, за разлика от другите видове хипертонии.

При нормално артериално налягане може да се приложи стимулационен тест с глюкагон, а при трайна хипертония може да се опита и тест с клонидин.

Стимулационен тест с Glucagon (по-рядко Метоклопрамид или Налоксон) - провежда се при съмнение за феохромоцитом, но когато артериалното налягане е нормално или леко повишено. Инжектира се i.v. 1-2 mg Glucagon, който се използва като провокиращ агент. След 2 мин се взима венозна кръв за измерване на базалните нива на катехоламините (епинефрин и норепинефрин). Глюкагонът стимулира освобождаването на катехоламини в кръвта. При феохромоцитом, тези субстанции могат да предизвикат ексцесивна секреция на катехоламини от тумора.

Тест с Clonidine (Chlophazolin) – определят се плазмените катехоламини преди, 120 и 180 мин след прием на 300 mg Clonidine per os. Клонидина нормално потиска катехоламиновата продукция. При феохромоцитом липсва потискащия ефект на клонидина върху катехоламиновата секреция. Нормално катехоламините се понижават под 500 pg/ml. Липсата на понижение е характерна за феохромоцитом. Супресивният тест е много по-безопасен от стимулационния, защото няма опасност от хипертензивен пароксизъм (криза). Клонидиновия супресивен тест е почти 100% точен.

Какво ще усещате по време на изследването?

По време на провокационните тестове за феохромоцитом може да усетите замайване, отпадналост, главоболие.

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Провокационните тестове при феохромоцитом носят рискове за болния и трябва да се извършват предпазливо, особено при по-възрастни пациенти, с готовност за посрещане на хипертоничната криза с прилагане на Режитин. Други възможни нежелани реакции са:

 • Сънливост по време на супресионния тест
 • Хипотензия - особено при пациенти, които са на интензивно лечение за антихипертензивни средства

Резултати от проведеното изследване:

 • Провокационен (стимулационен) тест с Glucagon - при феохромоцитом плазмените катехоламини се повишават над 2,5 пъти за 1-3 min след инжектирането.
 • Тест с Clonidine (Chlophazolin) - нормално катехоламините се понижават под 500 pg/ml. Липсата на понижение е характерна за феохромоцитом.

Кога не трябва да провеждате изследването?

Пациенти с хиповолемия не трябва да се подлагат на супресионни тестове, защото при тях може да настъпи стръмен спад в кръвното налягане.

5.0, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияФизиологияЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияСпециалистиЗаведенияИсторияЛюбопитноАлт. медицинаХранене при...НовиниЗаболявания (МКБ)БотаникаНормативни актовеИнтервютаПсихологияЛайфстайлСнимкиНаправления в медицинатаСоциални грижиСпортОрганизацииПроизводителиПатологияТестовеВидеоДиетиЗдравни проблеми