Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания 17-кетостероиди

17-кетостероиди

17-кетостероиди - изображение

Основните представители на групата съединения 17-кетостероиди са андростерон, етиохоланол, епиандростерон, естрон и др. Техните нива са показател за функцията на надбъбречните, половите жлези и хипофизата.

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на 17-кетостероиди се прави при съмнение за смущение във функцията на някои жлези, проявяващо се с различни симптоми.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Не се препоръчва приема на храни, течности и вещества, които могат да повлияят нивата на стероидните хормони в организма (хормонални препарати, алкохол и др.) преди изследване на 17-кетостероиди. Нервната възбуда също влияе на резултата, така че избягвайте силните емоции по време на събиране на пробата.

 

Метод на провеждане на изследването:

Материал за изследването на 17-кетостероиди е 24-часова проба урина. Тя се събира по специфичен начин в специален контейнер. Ще бъдете инструктирани точно как да съберете урината.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Събирането на 24-часова проба урина не е свързано с неприятни усещания.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Рискове при събиране на уринна проба няма.

 

Резултати от проведеното изследване:

Нивата на 17-кетостероиди показват полови различия и денонощни колебания.

 

   Нормални стойности:

  • Деца до 5 години: до 17.3 микромола/24 часа
  • Жени: 27.7 - 55 микромола/24 часа
  • Мъже: 35 - 87 микромола/24 часа

 

   Отклонения от нормата:

  • Повишени стойности на 17-кетостероиди се наблюдават при заболявания на надбъбреците (тумори, хиперплазия, синдром на Къшинг, адреногенитален синдром, женски псевдохермафродитизъм), хипофизата (акромегалия, тумори), гонадотропните жлези (аренобластом, ранен пубертет, тумори на тестисите и женските полови жлези) и други състояния (бременност, психична възбуда, травми, следоперативни състояния, лечение с хормонални препарати)
  • Понижени стойности на 17-кетостероиди се наблюдават при болест на Адисон, туберкулоза на надбъбреците, хипогонадизъм, кастрация и евнухоидизъм, хипотиреоза, гинекомастия, болест на Симондс, лечение с естрогени и кортизон, чернодробни цирози, изтощителни и тежки инфекциозни заболявания

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Резултатите от изследване на 17-кетостероиди няма да бъдат показателни, ако не са спазени инструкциите за предварителна подготовка и правилно събиране на пробата.

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИзследванияФизиологияЗдравни съветиКлинични пътекиЛеченияСпециалистиАлт. медицинаНовиниЛюбопитноПсихологияАнкетиЛайфстайлЗаведенияАнатомияБотаникаХранене при...Заболявания (МКБ)ИсторияСнимкиНормативни актовеИнтервютаСоциални грижиСпортОрганизации