Начало Медицинска енциклопедия Медицински изследвания Ангиотензин конвертиращ ензим

Ангиотензин конвертиращ ензим

Ангиотензин конвертиращ ензим - изображение

Ангиотензин конвертиращият ензим (АСЕ) има роля в контролирането на кръвното налягане. Той помага за превръщането на неактивния ангиотензин I в активната форма ангиотензин II. Активираният ангиотензин действа като силен вазоконстриктор - стеснява артериите, което повишава налягането на кръвта, течаща през тях. Ангиотензин конвертиращ ензим се произвежда навсякъде в организма, но е силно концентриран в белите дробове.

Големи количества ангиотензин конвертиращ ензим се произвеждат понякога от клетките на външната граница на грануломи (малки тумороподобни формации, състоящи се от имунни и възпалителни клетки и фиброзна тъкан). Те са класическа изява на саркоидозата (системно заболяване с неизяснена етиология, което често засяга белите дробове, но може да засегне също очите, кожата, нервите, черния дроб и сърцето). Нивата на ангиотензин конвертиращия ензим често са повишени при развитие на грануломи, свързани със саркоидоза.

Повече за заболяването може да научите от тук:

 

В кои случаи се препоръчва провеждането на изследването?

Изследване на ангиотензин конвертиращ ензим се използва, когато пациента има признаци или симптоми като грануломи, недостиг на въздух, зачервени сълзящи очи, болка в ставите, дължащи се на саркоидоза или друго заболяване. Саркоидозата се среща най-често във възрастта между 20 и 40 години.

Когато пациентът е с поставена диагноза саркоидоза и чувствително повишени нива на ангиотензин конвертиращ ензим, изследвания на АСЕ могат да се правят през определени интервали, като показател за развитието на заболяването.

 

Необходима ли е предварителна подготовка?

Специална подготовка за изследване на ангиотензин конвертиращ ензим не се налага.

 

Метод на провеждане на изследването:

Взема се кръвна проба от вена на ръката.

 

Какво ще усещате по време на изследването?

Леко убождане може да се почувства, когато иглата пробива кожата.

 

Има ли рискове от провеждането на изследването?

Съществуват някои минимални рискове за поява на леки усложнения. Сред тях са получаването на хематом, възпаление на вена (флебит) или леко кървене от мястото на проникване на иглата.

 

Резултати от проведеното изследване:

Ако има признаци за саркоидоза, нивата на ангиотензин конвертиращ ензим са повишени и са изключени други подобни състояния, то най-вероятно се касае за случай на активна саркоидоза.

Понижаващи се нива на АСЕ при проследяване на саркоидоза означават добро повлияване от лечението и насочват към благоприятна прогноза. От друга страна повишаващи се нива на ангиотензин конвертиращ ензим означават, че най-вероятно състоянието не отговаря на лечението.

 

Кога не трябва да провеждате изследването?

Няма контраиндикации за изследване на ангиотензин конвертиращ ензим.

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Хранене при...ИсторияЛюбопитноИзследванияНовиниНаправления в медицинатаСпециалистиНормативни актовеЗаведенияСнимкиОрганизацииЗдравни съветиПроизводителиФизиологияПатологияТестовеИнтервютаАлт. медицинаЛеченияКлинични пътекиДиетиВидеоПсихологияЗдравни проблемиБотаникаСпорт