Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Sapindales Сем. Anacardiaceae (Смрадликови) Марула

Марула

от 15 юни 2014г., обновено на 27 март 2024г.
Автор: д-р Биляна Петрова
Марула - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Марула (Sclerocarya birrea, Мarula) е средно голямо, широколистно, двудомно дърво. Принадлежи към семейство Смрадликови (Anacardiaceae), като манго, кашу, смрадлика, шам-фъстък. В Южна Африка дървото е защитено и е едно от тези растения, които са с особена важност и са изхранвали населението на континента в древността. Името „Sclerocarya” се състои от две гръцки думи "skleros" и "karyon", които съответно  означават "твърд" и "ядка" и се отнася до твърдата ядка на плода. Специфичният епитет "Birrea" идва от "бир" - нарицателно име за дървото в Сенегал.

Устройство на марула

марула

Изображение: SAplants, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Дървото е с особено широка корона. Достига на височина от 7 до 17-18 метра, особено при растеж на открити места и ниска надморска височина. Кората му е сива, груба, напукана, с петнист външен вид, който се дължи на контрастиращи сиви и бледо кафеви петна по нея. Стволът дава едри разклонения. Листата са с елипсовидна форма, завършващи с остър връх, средно големи - около 60 мм дължина. Разделени са на десет или повече двойки, разположени срещуположно на листните клончета. Като цяло цветът на листната маса е бледо зелен, само към върха й преминава в тъмно зелено. Цветовете са разположени в малки продълговати съцветия. Те са с червени чашелистчета и жълти венчелистчета. Мъжките и женските цветове се появяват отделно, обикновено, но не винаги на отделни дървета.

Плодовете на марула са със зелен цвят, когато са на дървото, а при узряване и падане от дървото пожълтяват. Големината им е от 3 до 4 см. в диаметър, с тегло 15-25 грама. Зреенето се случва в периода декември - март, а окапването февруари - юни, като изобилието им е през късното африканско лято до средата на зимата. Те са с бяло месо - сочно и лепкаво, богати на витамин C, кисели, със силен отличителен аромат. Мирисът и вкусът на плода наподобява този на някои други плодове, например манго. Съответно дърветата марула, които носят женски цветове, раждат плодове. Това е отличителен белег на вида дърво марула.

Ядката представлява орех с много твърда черупка, в която са разположени 2 до 3 семена. Върху изсъхналата ядка се появяват белези, от които може да се отвори и да се достигне до сърцевината й. Семената са с деликатен вкус и са много търсени, особено от малки гризачи, които са добре запознати с това къде се намират местата за отваряне на ядката.

Разпространение на марула

Родината на растението е Южна Африка, Судано-Сахарския диапазон на Западна Африка и Мадагаскар. Разпространението на този вид в почти цяла Африка и Мадагаскар следва миграцията на народа банту, тъй като е било важен елемент в менюто им от незапомнени времена.

марула

Изображение: JMK, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Марула се среща нормално в различни видове гори, като вирее на песъчлива, а понякога на глинесто-песъчлива почва. Плодови земеделските общности предпочитат засаждане на няколко от тези дървета, за да привлекат опрашители за фермата си в началото на пролетта.

Правени са опити за опитомяване на дървото в Южна Африка и Израел. Целта е била предоставяне на пресни плодове за консумация и за консервиране. Резултатът от това е - 4-годишни дървета със средна височина между 3 и 6 м, обиколка на ствола 40-58 см, 25% от които произвеждат средно 27 кг плодове на година, докато 12-годишни дървета произвеждат 500 кг.

Използваема част на марула

Всички части на дървото се използват, в зависимост от целите.

Химичен състав на марула

Плодовете на растението съдържат витамин C (около 200мг/г плод), 33 сесквитерпенови въглеводороди (кариофилен, алфа-хумулен, копаин - copaene), въглехидрати, лимонена и ябълчна киселина, пектин.

марула

Изображение: SAplants, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Семената съдържат високи количества протеини (36,4%) и мазнини (олеинова, палмитинова, арахидонова, миристинова, стеаринова мастни киселини), аминокиселини (левцин, лизин, изолевцин, метионин, цистеин, триптофан, валин, фенилаланин, тирозин, треонин, с преобладаващи глутаминова и аргинин), фосфор, калций, натрий, цинк, магнезий, калий, желязо и мед.

Марула съдържа още антиоксиданти, полифеноли, танини, кумарини, флавоноиди, тритерпеноиди, фитостероли, галотанини, катехини.

В кората на дървото се установяват 3,5-20,5% танин, 10,7% дъбилни вещества, процианидини, както и следи от алкалоиди. Танини и флавоноиди присъстват и в листата му.

Смолата на дървото е богата на танин и понякога се използва като заместител на мастило.

Лечебни свойства и приложение на марула

Марула притежава следните свойства

  • антидиарични;
  • антидиабетни;
  • противовъзпалителни;
  • антимикробни;
  • антиплазмодийни;
  • противопаразитни;
  • антихипертензивни;
  • антиконвулсивни;
  • антиноцицептивни;
  • антиоксидантни;
  • аналгетични;
  • спазмолитични;
  • антималарийни.

марулаИзображение: Genet at the German-language Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Докато плодът на марула е малко позната в световен мащаб, в Африка е традиционен хранителен продукт, със значително социално-икономическо значение.

Сърцевината на ядката на плода - семето, е богата на белтъчини и мазнини, има специфичен вкус и представлява деликатес. Маслото получено от нея е вкусна добавка към множество африкански ястия. То съдържа антиоксиданти и олеинова киселина. Прилага се още при грижи за кожата.

Кората на марула се използва за лечение и профилактика на малария. Отвара от вътрешността на кората се използва при ухапвания от скорпиони и змии, с цел облекчаване на болката. Ексудати (смоли) от стъблото се смесват с вода и сажди, като по този начин се получава мастило, използвано от някои племена в съответния регион. От кората също се получава червено-кафява боя, прилагана в оцветяването на продукти от традиционното занаятчийство.

Листата на дървото се дъвчат за подобряване на храносмилането и за лечение на киселини в стомаха. Служат и за фураж на животните.

Продукти от плодовете на марула са полезни в областта на занаятите и селското стопанство. Отвара от тях се използва за къпане на добитъка, понеже е с мощни инсектицидни свойства.

марула

Изображение: SAplants, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Плодовете на Sclerocarya birrea се използват при направата на ликьор Amarula. Неговите продажби са на второ място по големина в търговията с крем-ликьори в света. От тях народа „Vhavenda” прави безалкохолна бира, известна като „Mukumbi”.

Плодът е годен за консумация и пресен или под формата на плодово желе. Друг плодов продукт е замразеното марула-пюре. То е съставка на много хранителни продукти, един от които е сокът Marula Mania. Алкохолна напитка - maroela mampoer, също направена от плодовете е описана в историите на южноафриканската писателка Херман Чарлис Босман. Плодовете се включват още в състава на сладкиши, сиропи и консерви.

Плодовете на марула се консумират от много животни в Африка. Докладвани са случаи на опиянени слонове, вследствие на консумация на по-големи количества ферментирали марула плодове.

Семената на марула, печени или сурови, се прибавят към рецепти за направа на халва и бисквити.

Отвара от кората на марула се използва за лечение на дизентерия, диария, ревматизъм и има профилактичен ефект срещу малария. Кората е отличен лек за хемороиди. Корени и кора се използват също като лаксативи. Питие от листата на дървото се използва за лечение на гонорея. Понякога може да намери едно дърво с рана в кората му, най-вероятно причинена от традиционен лечител или някой, който събира материал за приготвяне на лекарствен продукт.

Дървесината се използва за направата на мебели, ламперия, дюшемета, хомоти и барабани за някои животни, шейни, лодки, дърворезби и домакински прибори, като лъжици. От вътрешният слой на кората се правят здрави въжета.

Метанолни екстракти от листата, корените, кората и ядката на Sclerocarya birrea, показват високо съдържание на фенолни съединения, което определя антиоксидантните им свойства. Сокът от Sclerocarya birrea също е мощен антиоксидант, като ефекта му се дължи на високото съдържание на флавоноиди и полифенолни съединения в него.

Марула се изследва за лечение на диабет тип II, като е показала хипогликемични свойства. Екстарктите й значително намаляват кръвното налягане на анестезирани, нормални и диабетно болни плъхове. Противовъзпалителните и аналгетични свойства на водните и метанолови екстракти от кората на дървото, се използват в народната медицина за лечение на възпалителни процеси.

Противопаразитни и антимикробни свойства имат метаноловите екстракти от листата и кората на дървото, срещу Trypanosoma brucei brucei ин витро. Етанолови и водни екстракти от марула се използват при лечение на дизентерия.

Това е един от растителните видове, които се използват за лечение на хипертония, дизентерия, гастроинтестинални разстройства, малария, треска, диария, стомашни заболявания, главоболие, болки в очите, зъбобол, болки в гърба и други телесни болки, безплодие, шистосомия, запек, коремни спазми и други неуточнени стомашно-чревни проблеми, зъбобол и подути и инфектирани венци, кашлица, хипертония, артрит, проктит, епилепсия, диабет, рани, циреи, карбункули, абсцеси, бактериални инфекции и др.

Масло от марула

Продуктът от марула, който се използва в козметиката е маслото, извлечено от сърцевината на ядката й (семената). Самите семена са много питателни и се консумират с удоволствие, като могат да се комбинират и със зеленчуци.

марула

Изображение: Aprabhala, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Маслото от марула съдържа голямо количество мононенаситени мастни киселини и естествени антиоксиданти, стероли, фенолни съединения, фосфатиди, фосфолипиди, пероксиди, летливи вещества. С високо съдържание е на олеинова киселина, а с относително ниско е на токоферол. Съдържа 67,2% олеинова киселина, 5,9% линолова киселина, 14,1% палмитинова киселина и следи от линоленова киселина. Маслото възлиза на 47 мг/г сухо тегло на семената, две трети от които е олеинова киселина. Съставът му се редуцира по време на прибиране на реколтата, като най-ниски стойности на веществата в него се установяват в последния ден на прибирането й, който е последният ден на юни.

Маслото е с изключителна стабилност и 10 пъти по-устойчиво на окисление в сравнение с маслиновото масло. Тази висока окислителна стабилност може да се дължи на високия процент на мононенаситените мастни киселини и другите малки биоактивни компоненти като стероли и феноли. Поради това негово свойство се смесва със слънчогледово масло, за да се увеличи стабилността на второто. Съхранено на тъмно в продължение на 24 месеца, съставът на мастните киселини в маслото остава почти непроменен, а окислителната му способност е с незначителни отклонения.

Маслото е с висока хранителна стойност и се прилага успешно в кулинарията, особено в сладкарството. Намира място в козметиката, като биогориво и за технически цели.

Маслото от марула се нарича „маслото чудо” в козметичната индустрия, благодарение на своя състав от мононенаситени мастни киселини и богатото си съдържание на антиоксиданти, притежаващо отлична стабилност към окисление, със силно подхранващи, хидратиращи, естествено омекотяващи и ревитализиращи кожата свойства. То се абсорбира лесно, може да се използва за фини масажи в ароматерапията, или като съставна единица на редица тропически овлажняващи лосиони.

Използване на марула с търговски цели

Реколтата и продажбата на плодовете на дървото, са от голямо значение за бедните хора от селските райони на Африка. Процесите траят 2-3 месеца, но доходът от тях е изключително важен за съответния народ. Плодът се доставя до преработвателните предприятия, където от него се получават съответните продукти (пулпа, семки, ядки, масло) и се съхраняват за преработка през цялата година.

Марула във вярванията на местните африкански племена

Според тях е престъпление да се отсече дърво от този вид. Кора от марула се използва за определяне пола на нероденото бебе. Ако една жена иска да има момиченце използва кора от марула с женски цветове, а тази която иска момченце - кора от дърво с цветове, носещи мъжки белези.

"Зулу" и "тонга" народите наричат марула "дървото на брака", като отвара от кората се прилагат като част от ритуал за прочистване преди брак.

Заглавно изображение: Rotational, Public domain, via Wikimedia Commons

Още по темата:
  • Елша, Черна елша, Обикновена елша Елша, Черна елша, Обикновена елша
  • Явор, Обикновен явор Явор, Обикновен явор
  • Манука Манука
  • Кукуи, Индийски орех Кукуи, Индийски орех
4.5/5 8 оценки

Продукти свързани с РАСТЕНИЕТО

ПАДМА БЕЙСИК таблетки * 60
48.00лв.

ПАДМА БЕЙСИК таблетки * 60

Коментари към Марула

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Марула
    www.framar.bg 
    на 13 May 2025 в 06:21
    Коментирайте "Марула"

РАСТЕНИЕТО е свързано към

  • Група Еудикоти (Eudicots)
  • Клон Розиди (Rosids)
  • Разред Sapindales
  • Сем. Anacardiaceae (Смрадликови)
  • Домашни средства срещу подути и възпалени сливици
  • 15 упражнения при дискова херния и болки в кръста
  • Какво лекува английската сол
  • Домашни средства срещу болка в рамото
  • Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
  • Болка в петата - причини и домашно лечение
  • Диета № 9 - при диабет
  • Билки и домашни средства за лечение на фарингит
  • Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
  • Лепка
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Какво представлява прозяването

преди 1 дни, 9 часа и 26 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 1 дни, 9 часа и 37 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 1 дни, 9 часа и 44 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 1 дни, 9 часа и 51 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 2 дни, 40 мин.

[[Great Savings]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? new & old customer – Estonia

преди 2 дни, 40 мин.

[[Just Landed]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? all order – Belgium

преди 2 дни, 9 часа и 33 мин.

[[Just Landed]] Temu Coupon Code {{<<acv951295>>}} ? €100 Off ? all order – Belgium

преди 2 дни, 9 часа и 33 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ЛУТЕИН капсули 20 мг * 60

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ПАНТОТЕНОВА КИСЕЛИНА (ВИТАМИН B5) капсули 500 мг * 100

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС РЕДУЦИРАН ГЛУТАТИОН капсули 500 мг * 60

ВИТАМИН B КОМПЛЕКС HI POTENCY капсули 50 мг * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС АРГИНИН + ЦИТРУЛИН СЪСТЕЙН таблетки * 120

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДОКСИЦИКЛИН АКТАВИС капсули 100 мг * 6 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:27:30

ФЛОКСАЛ 3 мг/г маз за очи

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:23:04

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:42

УРОБИОТИК ФОРТЕ саше * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 12 май 2025г. в 17:10:18

МИЛГАММА N капсули * 50 WORWAG PHARMA

Коментар на: Retkit Retkit от 12 май 2025г. в 16:51:10
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на интернет портал от Valival