Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Същински еудикоти (Core eudicots) Разред Saxifragales Сем. Grossulariaceae (Касисови) Касис, Френско грозде, Черно френско грозде

Касис, Френско грозде, Черно френско грозде

Сем. Grossulariaceae (Касисови)

Касис, Френско грозде, Черно френско грозде - изображение

Касис (Ribes nigrum) e храстовидно растение от семейство Касисови (Grossulariaceae). Нарича се още черно френско грозде или само френско грозде. Съществуват три вида френско грозде - черно, червено и бяло.

Устройство на касис:

храст касис

 

 

Растението представлява средно голям храст, като расте до 1,5 метра височина. Листата са прости, с дължина и широчина от 3 до 5 см и назъбени ръбове. Всички части на растението са силно ароматни.

 

 

цветове на касис

 

 

Цветовете са събрани в съцветия до 8 см дълги, съдържащи десет до двадесет зеленикави цвята, всяко голямо около 8 мм в диаметър.

 

 

 

плод касис

 

 

Растението ражда ядливи плодове, с тъмнолилава до черна гланцирана обвивка. Достига големина до 1 см в диаметър, като съдържат в пулпата си няколко семена.


 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родината на касиса са умерените части на Централна и Северна Европа и Северна Азия. През 20-ти век в Русия, Швеция и Шотландия се развива хибридизацията му с цел намаляване чувствителността на касиса към болести и студ. Вирее край реки и потоци, по песъчвили места.

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

Употребяват се листата, семената, цветовете, клонките и плодовете на растението.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

грозд касис

  • листа - флавоноиди, танини, есенции, лимонова киселина;
  • плодове - витамини, плодова захар, танини, флавонови съединения, пектин, органични киселини, калий, калций, фосфор, магнезий, желязо, манган, мед, цинк, молибден, йод, флуор, бор.

Касисът е особено богат на витамин С. По време на Втората световна война, правителството на Великобритания поощрява производството на касис, поради липса на храни богати на витамин С. Почти цялото количество получени плодове е отивало за направата на сироп, предназначен за децата в училищата, даван им с цел да бъдат предпазени от развитие на скорбут.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

Поради своите качества, касисът се използва за лечения на различни заболявания.

Свойства на касиса:

касис

  • диуретично;
  • антиревматично;
  • противовъзпалително;
  • тонизиращо;
  • регулиращо кръвното налягане;
  • седативно;
  • откашлящо;
  • аналгетично;
  • имуномодулиращо;
  • възпрепятстващо дегенеративни процеси в капилярните стени;
  • общоукрепващо, особено при простудни заболявания и недостиг на витамини;
  • пикочогонно;
  • възбужда апетита;
  • понижава кръвното налягане.
Някои заболявания и състояния, при които се използва касис:
  • висок холестерол;
  • хипертония;
  • сезонни алергии;
  • мускулна умора;
  • периферна артериална болест;
  • ревматоиден артрит;
  • венозна недостатъчност;
  • облекчаване симптомите при менопауза;
  • предменструален синдром;

торта с касис

  • дисменорея (болезнен менструален цикъл);
  • болка в гърдите;
  • артрит;
  • подагра;
  • болест на Алцхаймер;
  • диария;
  • чернодробни проблеми;
  • възпаление на устата и гърлото;
  • кашлица;
  • настинка;
  • задържане на течности;
  • камъни в пикочния мехур;
  • рани;
  • ухапвания от насекоми;
  • анемия;
  • стомашно-чревни проблеми;
  • камъни в бъбреците;
  • ревматични заболявания;
  • хипертония.

В традиционната медицина на Европа, растението е използвано за лечение на артрит, спастична кашлица, диария, като диуретик и за лечение на болки в гърлото. В австрийската народна медицина плодът на касиса се е използвал при стомашно-чревни неразположения, инфекции на дихателната система и нарушения на сърдечно-съдовата система.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

запарка от касис

  • запарка от листа - три лъжици от листата на билката се накисват за час и половина в половин литър вряла вода. Приема се три пъти на ден по сто милилитра от този извлек. Той помага при подагра (редуцира пурините и пикочната киселина) и при бъбречни проблеми.
  • запарка от пъпките, плодовете и листата на касиса - две-три лъжици от пъпките, плодовете и листата се запарват в половин литър вряла вода. Така получената течност се приема по два-три пъти на ден. По този начин се насърчава производството на кортизол, който помага за облекчаване на болките при ревматоиден артрит.
  • запарка - в 100 мл. гореща вода се запарват 5 г. изсушени листа. Престоява 1 час. Запарката се пие на 2 пъти за деня, преди хранене.

Касис в кулинарията:

сок от касис

Касисът е събрал в себе си почти всички витамини и минерали. Той има слава на суперхрана. От този плод се приготвят сокове, сиропи, компоти, вино, желета, конфитюри, сладолед. Листата на черното френско грозде са подходящи за подправяне на супи и приготвяне на тонизиращи чайове. В Русия се използват за подобряване на вкуса и цвета на водката. Във Великобритания този малък плод се употребява за направата на сайдер. Касисът се влага и в бирата Гинес. Листата на касиса се използват за консервиране на пресни зеленчуци.

Касис в козметиката:

Кръглите тъмни плодове на касиса влизат в състава на много козметични средства. Семената в комбинация най-често с витамин Е, също се използват в козметичната индустрия.

Начин на приложение в домашната козметика:

  • за тонизиране и подхранване на лицето - прави се каша от плодовете, минава се през ситна цедка. Към получената смес се прибавя чист мед. Нанася се на лицето, като се избягва зоната около очите и се оставя да действа 15 минути, след която се изплаква с топла вода.

Важно!

Касисът води до понижаване на кръвното налягане, като при хора с ниско такова може да доведе до значително му спадане! Той може да забави и съсирването на кръвта. При пациенти, използващи антикоагуланти, употребата на по-големи количества от този плод може да доведе до появата на синини и кръвоизливи.

Преди планови операции трябва да се спре консумацията на касис. Съществуват опасения, че може да доведе до кръвоизливи по време на операцията!

Още по темата:

3.7, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияАлтернативна медицинаИсторияБотаникаЛюбопитноЗдравни съветиРецептиСпортЛеченияХрани и ястияСнимкиНовиниСпециалистиОрганизацииАнкетиПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаХранене при...Медицински изследванияКлинични пътекиИнтервютаЛайфстайлТестовеНормативни актовеСоциални грижиПсихологияСъставкиЕ-тата в храните