Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Aquifoliales Сем. Aquifoliaceae Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс

Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс

Сем. Aquifoliaceae

Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс - изображение

Джел, Самодивски чемшир, Остролист, Остролистен джел, Илекс (Ilex aquifolium, Holly) представлява бодливо, вечнозелено растение. Класифицира се към семейство Aquifoliaceae. В западните страни растението се нарича "Holly", а в Гърция "Принос". Продължителността на живота му може да бъде около 500 години, но рядко достига 100-годишна възраст.

В класификацията на 38-те билки на Бах, самият автор нарича растението „Цветето на универсалната любов”, превръщащо коравосърдечието в благородство и великодушие. Какво казва д-р Бах за илекса: "За тези, които от време на време изпитват ревност, завист, желание за отмъщение, подозрение, различни форми на раздразнение. Вътре в себе си могат да страдат много силно, но често липсва истинска причина за това”.

Устройство на джел

растение джел

 

Самодивският чемшир достига на височина до 3 метра. Понякога израства и под формата на дърво с размери до 12 метра.

Листата му са зелени през цялата година. Горната им повърхност е оцветена в тъмно зелено и е матирана, а долната е светло зелена и лъскава. Листният ръб е нарязан и бодлив (установяват се от 2 до 9 броя бодли на листо). Листенцата са много красиви. Имат яйцевидна форма, плътна консистенция, ширина от 2 до 6 см и стават черни когато изсъхнат.

 

 

цветове на джел

 

Цветовете са разположени по миналогодишните клонки. Състоят се от 4 венчелистчета и 4 чашелистчета. Събрани са на групички от по 3 цвята при мъжките и 1-3 цвята при женските.

Малките бели цветчета са атрактивни като източници на нектар за насекоми като пчели, оси, мухи и малки пеперуди.

 

 

 

плодове на джел

 

Плодчетата са малки, месести и привлекателни с яркия си червен цвят. Имат сферична форма, а семенцата им полулунна. Изключителният контраст между цветовете на листата и плодовете, прави джела привлекателен и предпочитан във флоралната декорация.

 

 

Разпространение на джел

Растението джел се среща във влажни и сенчести гори от източен бук, в които заема малка площ. Състоянието на популацията му силно се влияе от промяната в местния климат и намаляването на площта на старите гори. В България се среща в горите на Странджа планина и на запад в областта на Малко Търново в резерватите „Витаново” и „Средока”.

Илексът много прилича на лавровите гори, които някога са виреели по Средиземноморието. В световен мащаб е разпространено на Балканския полуостров, Югозападна Азия, Кавказ и Северна Африка.

Използваема част на джел

Приложение намират листата на растението. Плодовете му не се консумират, защото причиняват отравяне, демонстриращо се с диария и повръщане.

Химичен състав на джел

 • алкалоиди;
 • теобромин;
 • кофеин;
 • сапонини;
 • илицин;
 • кафеена киселина;
 • жълт пигмент - илексантин.

Лечебни свойства и приложение на джел

Свойства на самодивски чемшир:

джел

 • слабително действие;
 • потогонно действие;
 • температуропонижаващо;
 • пикочогонно действие;
 • aдстрингентно;
 • като цветен еликсир на д-р Бах;
 • повръщателно;
 • отхрачващо.

Форми на приложение на остролиста

 • вътрешно - запарка, отвара;
 • в хомеопатията - за лечение на ставни и очни заболявания.

Състояния и заболявания, при които се прилага илексът:

 • плеврит;
 • скарлатина;
 • морбили;
 • тиф;
 • асцит;
 • подагра;
 • ревматизъм;
 • хрема.

Произведеното от билката хомеопатично лекарство се използва за лечение на ставни и очни заболявания.

Листата са потогонно, антипиретично, отхрачващо и тонично средство. Сокът от пресни листа се използва успешно за лечение на жълтеница. Плодовете пък са със силно повръщателно и очистително действие. Те са били използвани за лечение на воднянка, а под формата на прах като кръвоспиращо лекарство. Токсични са, особено за децата, затова трябва да се използват като лекарство само под лекарско наблюдение. Коренът се използва като диуретик, въпреки че е по-слабо ефективен от други диуретици.

Начин на употреба

 • запарка - 1 с.л. листа се слагат в 500 мл. вряща вода, кисне 15 мин. и се прецежда. Пие се по 1 чаша 2-3 пъти дневно;
 • отвара - 15-20 г. сушени листа се слагат в 500 мл. студена вода, загрява се постепенно до кипване, оставя се на слаб огън да изври половината и се прецежда.

Джелът като цветен еликсир на д-р Бах

илексПриготвеният еликсир, средство за защита, се препоръчва за прием от хора, чието съществуване се движи главно от чувствата на омраза, завист, ревност и подозрения. Такива индивиди таят силен гняв и омраза към околните. Ядът им чака удобен момент да "изригне". Когато това не се случи физически човекът е засегнат от появата на циреи или обриви. Обикновено са много дейни, но силите им са насочени към материалистичното. Страдат от сърдечни заболявания и склеротични промени в организма. Саможиви и тесногръди са.

Поведението на тези индивиди се характеризира още и с прояви на недоверие, подозрителност, ненавист, несигурност, агресивност, нужда от състрадание, желание за отмъщение. Те са и раздразнителни и избухливи, лесно изпадат в ярост. Мислят, че са винаги грешно разбрани, чувстват се обидени и наранени, нямат способността да прощават, дори не спят вечер, поради това, че мислят как да отмъстят на някого за нещо. Познали са много малко любовта и са затворили сърцето си за красиви емоции, а изпитват силни негативни такива. Не показват колко силно страдат вътрешно, като понякога няма истински причини за нещастието им.

Физически и други симптоми, които се наблюдават при хората, нуждаещи се от цветния еликсир от джел: алергии, проблеми с черния дроб и жлъчката, хормонален дисбаланс, висока температура, фригидност, тежък менструален цикъл, липса на любов. При тях се случват разводи и изневери.

Други приложения на джел

Илексът се размножава посредством резници или семена. Трудно се захваща, затова е сравнително рядък вид. С изключителна декоративна стойност е като цяло растение и като рязан цвят във флоралните оформления. Джелът може да се подрязва в различни форми, дори да се оформя в жив плет. Присъства неотменно в коледната украса, декорацията на кошници и букети от цветя. А зимата краси със своите вечнозелени листа пустите градини и паркове от зеленина.

Листата на билката са богати на кофеин, поради което се използват за направата на кофеинови напитки. В някои страни от тях се приготвя чай. Печените плодове пък са заместител на кафето, но с техният прием трябва да се внимава защото действат очистително и повръщателно.

илекс през зиматаПрясно растение гори много бързо и силно и е отлично средство за огрев. Маслата, които се намират в листната маса на самодивския чемшир са причината той да гори с такава скорост, което определя бързата му загуба по време на горски пожари. Неговата бяла, фина и твърда дървесина се използва често за изработката на декоративна дърворезба, на математически инструменти, светлинни машинни елементи или боядисана в черно се е прилагала за направата на ключове в пианото. От клоните на джел са се изработвали в миналото камшици за коне. Също в миналото с млечна напитка, в чийто състав е влизала дървесина от растението е лекувана магарешка кашлица при децата.

В много части на Великобритания се е смятало за лош късмет да се отсече дърво джел, тъй като неговите вечнозелени листа са се считали за знак на вечния живот и свръхестествените сили. Някои все още се придържат към тези вярвания и много дървета се намират в средата на живи плетове, където те служат като полезни ориентири за местните хора.

Плодовете на джела са храна за дивите животни и птици, особено през зимния сезон. Растението предлага храна и за различни насекоми. Било е използвано и като фураж за овцете през зимата, преработено в мелница и придаващо приятен вкус на храната им. Гъстата растителност на самодивския чемшир дава и добър подслон за животните.

Внимание!

Плодчетата не се препоръчва да се използват, защото в повечето случаи причиняват признаци на отравяне (повръщане, диария)!

4.3, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияИсторияЗдравни съветиПатологияХранене при...НовиниЛюбопитноИзследванияАлт. медицинаВидеоЗдравни проблемиСнимкиЛайфстайлИнтервютаСоциални грижиАнкетиДиетиСпециалистиОрганизацииЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаСпорт