Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Dipsacales Сем. Caprifoliaceae (Бъзови) Обикновен нокът, Обикновена лоницера

Обикновен нокът, Обикновена лоницера

Сем. Caprifoliaceae (Бъзови)

Обикновен нокът, Обикновена лоницера - изображение

Обикновен нокът, Обикновена лоницера (lonicera caprifolium) представлява цъфтящо, лиановидно растение, което принадлежи към семейство Бъзови (Caprifoliaceae). Родът към който се причислява се нарича Орлови нокти (Lonicera). Поради това повечето представители, които общо наброяват около 200 вида, се назовават с общото име "орлови нокти".

Имена на латиница, с които е известна обикновената лоницера са: Goat-leaf Honeysuckle, Italian Honeysuckle, Perfoliate Woodbine. Тя е една от билките, които д-р Бах използва за приготвянето на цветен еликсир, така наречените цветни средства за защита. 

Устройство на обикновен нокът

храст обикновен нокът

 

Обикновената лоницера може да се развива под формата на храсти и малки дръвчета, достигайки на височина до 8 метра. Клоните са почти без власинково покритие. Във връхната част на растението те се развиват по начин, който създава впечатление, че растейки пробиват листата.

 

 

цвят на обикновен нокът

Листата й имат елипсовидна или кръгла форма, оцветени в тъмно зелено по горната повърхност и сиво-синкаво по долната. Листният ръб е гладък. Липсват власинки по листните повърхности.

Цветовете са големи и много ароматни, събрани в терминални съцветия. Те са оцветени в кремав цвят примесен с розови нюанси. Цъфти юни-юли.

 

плод на обикновен нокът

Плодът представлява оранжево-червена ягодка. Той е сочен и зрее през месец август.

Разпространение на обикновен нокът

Вирее предимно в области със субтропичен и умерен климат. У нас са разпространени 5 вида обикновена лоницера.

 

Използваема част на обикновен нокът

Използват се цветчетата и листата на обикновения нокът.

Химичен състав на обикновен нокът

В химичният състав на билката влизат следните вещества:

 • сапонини;
 • дъбилни вещества;
 • етерично масло;
 • витамин Е, каротин;
 • глюкоалкалоиди.

Лечебни свойства и приложение на обикновен нокът

Свойства на обикновен нокът:

обикновена лоницера

 • омекотяващо действие;
 • откашлично действие;
 • при възпалителни заболявания на горни дихателни пътища;
 • кашлица, астма;
 • срещу бронхити;
 • при диарии;
 • пикочогонно действие;
 • при асцит.
Като билково средство се използва главно за лечение на възпаления на горните дихателни пътища.

Къде се употребява билката?

 • вътрешно - запарка;
 • в хомеопатията;
 • като декоративен растителен вид.

Обикновеният нокът като цветен еликсир на д-р Бах:

декорация с обикновена лоницераЕликсирът е подходящ за прием от хора, които страдат от носталгия, страдат от загубата на любим човек или вещ. Мисълта им е запълнена само с информация за миналото, което ги довежда до самовглъбяване, разсеяност, болезнено привързване, отчаяние, натрапчиви мисли. Пациентите мислят главно за хубавите моменти от миналото им и не дават воля на настоящото си щастие. За тях няма по-хубав живот от радостите, които са им се случвали в миналото, те няма да се повторят и едва ли сегашният и бъдещият момент би бил по-хубав от прекрасния минал такъв. Изпитват тъга и носталгия по приятните спомени.

Приемът на цветен еликсир от обикновен нокът помага на индивида да преодолее тъгата си по красивото минало и да прехвърли положителни емоции и мислене в настоящето и за бъдещето. Дава възможност на индивида да живее в настоящето, а не в миналото.

Начин на употреба:

 • запарка - 2 ч.л. цветчета, се заливат със 150-200 мл вряла вода. Киснат 5 минути, прецеждат се и от получената отвара се пие по 1 чаша няколко пъти дневно, преди хранене.

Други употреби на обикновения нокът:

цветове на обикновен нокътИзключително употребяван вид е с декоративни флорални цели. Може да се оформя едновременно и в хоризонтални и във вертикални такива. Цветовете му остават непокътнати дори след пожълтяване и опадане на листата.

Плодовете на обикновената лоницера се използват като храна и се разпространяват от птиците, но не трябва да се консумират от бозайниците, в това число разбира се и от човека, защото са отровни за тях. Освен това притежават неприятен и горчив вкус.

Още по темата:

4.3, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаВидеоЗдравни съветиХранене при...ИзследванияЛеченияИсторияЛайфстайлЛюбопитноНовиниСнимкиАнкетиСпециалистиОрганизацииЗаведенияПроизводителиНаправления в медицинатаСимптомиЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиЗдравни проблемиПрезентацииИнтервюта