Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Fagaceae (Букови) Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен

Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен

Сем. Fagaceae (Букови)

Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен - изображение

Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен (Castanea sativa s. vulgaris, Sweet chestnut) представлява вид кестен, чийто плодове свободно могат да се консумират от хората. Принадлежи към семейство Букови (Fagaceae). Растението е едно от 38-те, от които се правят цветните еликсири на д-р Бах.

УСТРОЙСТВО:

ядлив кестен

 

 

Достига восочина от 25 до 40 метра, с диаметър на ствола най-често около 2 метра. Кората му е дълбоко набраздена и нацепена, със спирални оформления по цялото протежение на ствола. При по-старите екземпляри са се развили няколко издънки, образуващи един голям, с неправилна форма и широк ствол.

 

 

 

 

листа на сладък кестен

 

 

Листата са с продълговато-копиевидна форма, със силно назъбен листен ръб. Дълги са от 16 до 28 см и широки от 2 до 4 см.

 

 

 

цветове на див кестен

 

Цветовете са мъжки и женски, с дължина от 10 до 20 см. Представляват реси, които в северното полукълбо се появяват в края на юни и юли месец. Обичайно цъфти през месеците май-юни.

 

 

 

плодове на сладък кестен

 

От началото на есента женските цветове се развиват в бодливи кутийки, които съдържат от 3 до 7 кафеникави ядки. Бодливата повърхност на плодовете ги предпазва от увреждане от дивите животни. На възраст от 20 години, дървото започва да дава плодове.

 

 

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Родният ареал на разпространение на сладкия кестен е установен в Европа и Мала Азия, и широко отглеждан в целия умерен пояс. Идеални услови за развитие дървото намира на територията на Швейцария и Италия. Среща се и у нас. Живее дълго и произвежда годни за консумация ядки, които са използвани в кулинарията от древни времена. Сладкият кестен може да има продължителност на живот от 2000 години.

кестен-обикновен

Видът е широко култивирани за своите хранителни семена (наричани също ядки) и за неговото дърво. Още от римско време, тя е въведена в по-северните райони, а по-късно също е отглеждана в манастирските градини от монаси. Днес, вековни екземпляри могат да бъдат намерени във Великобритания и цяла Централна, Западна и Южна Европа.

 

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

 • листа;
 • кора;
 • плодове.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

 • листа - дъбилни и пектинови вещества, флавоноиди, смола, мазнини, захар;
 • кора - дъбилни и пектинови вещества, гликозиди;
 • плодове - въглехидрати, белтъчини, мазнини, органични киселини, минерални вещества, микроелементи, витамини А, С, РР, група В и др.

Всички части на дървото съдържат танин.

ДЕЙСТВИЕ:

 • затягащо действие;
 • кръвоспиращо действие;
 • за лечение на белодробни болести - срещу бронхити, коклюш, спазматична и дразнеща кашлица;
 • за укрепване на стомаха;
 • срещу диария;
 • при напълняване;
 • срещу слабост на пикочния мехур и капково уриниране;
 • при сърдечни проблеми;
 • при главоболие и депресии;
 • приложение при малария и лумбаго.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

 • вътрешно - запарка, отвара;
 • в хранителната промишленост - брашно;
 • за производство на дървесина.

Листни настойки се използват при респираторни заболявания и са популярен лек за магарешка кашлица.

Ядливият кестен като цветен еликсир на д-р Бах:

реси на сладък кестенСред цветята на д-р Бах, сладкият кестен се нарича "Цветето на освобождението". Ето за кои хора е предназначен цветният еликсир от ядливия кестен, според създателя му: "За хора, чието страдание е толкова силно, че изглежда непоносимо – когато умът или тялото сякаш са достигнали границите на поносимостта и е останала само разрухата." - Едуард Бах

С какво се характеризира състоянието на индивида, нуждаещ се от еликсир от сладък кестен?

Той е в огромна депресия. За него изход от нея няма, няма светло бъдеще, няма добро минало, а настоящето е само мъка, тъга и има чувството, че всички са го забравили и золирали. Не вижда нищо положително в съществуването си, само „тъмнина”. Отчаянието, безизходицата от ситуации, самотата и изолацията са негови неразделни спътници. Не вижда начин по който би могъл да продължи напред (за него няма такъв), нито плаче, нито се смее. Измъчва се от това, че е опитал всичко, но сега е в пълно отчаяние. Не може да повярва, че съществува такова страдание.

Приемът на цветното средство за защита „събужда” индивида от тъмнината, в която живее и го пренася в необходимата светлина за неговото съществуване. Повлиява симптомите на пълното отчаяние, огромната депресия, дълбоката душевна нестабилност, личностният крах, душевното състояние на неизлечимо болните.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

 • запарка - 1-2 ч.л. сушени листа се залива с 1 чаша вряла вода, кисне 5 мин и се прецежда. Пие се на глътки след хранене;
 • отвара - 20 г кори се залива с 1 л вода. Пие се по 1 чаша многократно през деня;
 • срещу подагра и ревматизъм - 1/2 шепа листа и околоплодни люспи се варят в 1 л вода за 5 мин. Прецежда се и се сипва във вана с вода, в която се престоява 15 мин.

Шампоан за коса може да бъде приготвен от отвара от листа и плодови обвивки.

Други употреби на обикновения кестен:

Дървото е популярен избор за озеленяване в Англия, особено през 18-ти и 19-ти век. Активно участва във флоралната декорация на паркове и градини. Дори като рязани клонки е красиво оформление на букети и редица цветни аранжировки.

печен ядлив кестенКастените се пекат със своята твърда, кафява обвивка след премахване на бодливата такава. След варене ядките продибиват сладък вкус и брашнеста консистенция, подобни са на сладки картофи. Сварени могат да се добавят към плънката за птици, зеленчуци или тестени изделия. Влагат се и в сладкиши, пудинги, десерти и сладкиши. Те се използват и за направата на брашно за месене на хляб, като заместител на зърнени култури, заместител на кафе, сгъстител в супи и други готварски употреби, както и за съхранение на склад. На римските войници е била давана кестенова каша, преди да отидат в битка.

От ядките се извлича захар. От тях се приготвя и сладко кестеново брашно, което се влага в направата на корсиканското разнообразие от полента. За варенето на корсиканска бира също се изпозлват сладки кестени. От кестеновите ядки се продава на пазара и пюре - подсладен продукт от тях, смесен с ванилия и крем от марон.

дървесина на ядлив кестенДървесината му е светла на цвят, твърда и здрава. Тя се използва за направата на мебели, бъчви и покривни греди особено в Южна Европа. Дървесината е с плътност от 560 кг на кубичен метър. Поради своята издръжливост се използва за направата на аксесоари във фехтовката. Тя е много добро твърдо гориво, което не трябва да се изпозлва в огън на открито, поради способността й да отделя много искри.

Още по темата:

3.9, 10 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлтернативна медицинаСнимкиЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияНовиниХранене при...СпортИсторияЛайфстайлЛеченияХрани и ястияМедицински изследванияРецептиКлинични пътекиЗдравни проблемиПатологияЗаведенияДиетиНормативни актовеСпециалистиОрганизацииСоциални грижиИнтервюта