Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fagales Сем. Fagaceae (Букови) Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен

Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен

Сем. Fagaceae (Букови)

Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен - изображение

Кестен-обикновен, Сладък кестен, Ядлив кестен (Castanea sativa s. vulgaris, Sweet chestnut) представлява вид кестен, чийто плодове свободно могат да се консумират от хората. Принадлежи към семейство Букови (Fagaceae). Растението е едно от 38-те, от които се правят цветните еликсири на д-р Бах.

Устройство на обикновен кестен

ядлив кестен

 

 

Достига восочина от 25 до 40 метра, с диаметър на ствола най-често около 2 метра. Кората му е дълбоко набраздена и нацепена, със спирални оформления по цялото протежение на ствола. При по-старите екземпляри са се развили няколко издънки, образуващи един голям, с неправилна форма и широк ствол.

 

 

 

 

листа на сладък кестен

 

 

Листата са с продълговато-копиевидна форма, със силно назъбен листен ръб. Дълги са от 16 до 28 см и широки от 2 до 4 см.

 

 

 

цветове на див кестен

 

Цветовете са мъжки и женски, с дължина от 10 до 20 см. Представляват реси, които в северното полукълбо се появяват в края на юни и юли месец. Обичайно цъфти през месеците май-юни.

 

 

 

плодове на сладък кестен

 

От началото на есента женските цветове се развиват в бодливи кутийки, които съдържат от 3 до 7 кафеникави ядки. Бодливата повърхност на плодовете ги предпазва от увреждане от дивите животни. На възраст от 20 години, дървото започва да дава плодове.

 

 

Разпространение на обикновен кестен

Родният ареал на разпространение на сладкия кестен е установен в Европа и Мала Азия, и широко отглеждан в целия умерен пояс. Идеални услови за развитие дървото намира на територията на Швейцария и Италия. Среща се и у нас. Живее дълго и произвежда годни за консумация ядки, които са използвани в кулинарията от древни времена. Сладкият кестен може да има продължителност на живот от 2000 години.

кестен-обикновен

Видът е широко култивирани за своите хранителни семена (наричани също ядки) и за неговото дърво. Още от римско време, тя е въведена в по-северните райони, а по-късно също е отглеждана в манастирските градини от монаси. Днес, вековни екземпляри могат да бъдат намерени във Великобритания и цяла Централна, Западна и Южна Европа.

 

Използваема част на обикновен кестен

 • листа;
 • кора;
 • плодове.

Химичен състав на обикновен кестен

 • листа - дъбилни и пектинови вещества, флавоноиди, смола, мазнини, захар;
 • кора - дъбилни и пектинови вещества, гликозиди;
 • плодове - въглехидрати, белтъчини, мазнини, органични киселини, минерални вещества, микроелементи, витамини А, С, РР, група В и др.

Всички части на дървото съдържат танин.

Лечебни свойства и приложение на обикновен кестен

 • затягащо действие;
 • кръвоспиращо действие;
 • за лечение на белодробни болести - срещу бронхити, коклюш, спазматична и дразнеща кашлица;
 • за укрепване на стомаха;
 • срещу диария;
 • при напълняване;
 • срещу слабост на пикочния мехур и капково уриниране;
 • при сърдечни проблеми;
 • при главоболие и депресии;
 • приложение при малария и лумбаго.

Как се използва билката?

 • вътрешно - запарка, отвара;
 • в хранителната промишленост - брашно;
 • за производство на дървесина.

Листни настойки се използват при респираторни заболявания и са популярен лек за магарешка кашлица.

Ядливият кестен като цветен еликсир на д-р Бах:

реси на сладък кестенСред цветята на д-р Бах, сладкият кестен се нарича "Цветето на освобождението". Ето за кои хора е предназначен цветният еликсир от ядливия кестен, според създателя му: "За хора, чието страдание е толкова силно, че изглежда непоносимо – когато умът или тялото сякаш са достигнали границите на поносимостта и е останала само разрухата." - Едуард Бах

С какво се характеризира състоянието на индивида, нуждаещ се от еликсир от сладък кестен?

Той е в огромна депресия. За него изход от нея няма, няма светло бъдеще, няма добро минало, а настоящето е само мъка, тъга и има чувството, че всички са го забравили и золирали. Не вижда нищо положително в съществуването си, само „тъмнина”. Отчаянието, безизходицата от ситуации, самотата и изолацията са негови неразделни спътници. Не вижда начин по който би могъл да продължи напред (за него няма такъв), нито плаче, нито се смее. Измъчва се от това, че е опитал всичко, но сега е в пълно отчаяние. Не може да повярва, че съществува такова страдание.

Приемът на цветното средство за защита „събужда” индивида от тъмнината, в която живее и го пренася в необходимата светлина за неговото съществуване. Повлиява симптомите на пълното отчаяние, огромната депресия, дълбоката душевна нестабилност, личностният крах, душевното състояние на неизлечимо болните.

Начин на употреба:

 • запарка - 1-2 ч.л. сушени листа се залива с 1 чаша вряла вода, кисне 5 мин и се прецежда. Пие се на глътки след хранене;
 • отвара - 20 г кори се залива с 1 л вода. Пие се по 1 чаша многократно през деня;
 • срещу подагра и ревматизъм - 1/2 шепа листа и околоплодни люспи се варят в 1 л вода за 5 мин. Прецежда се и се сипва във вана с вода, в която се престоява 15 мин.

Шампоан за коса може да бъде приготвен от отвара от листа и плодови обвивки.

Други употреби на обикновения кестен:

Дървото е популярен избор за озеленяване в Англия, особено през 18-ти и 19-ти век. Активно участва във флоралната декорация на паркове и градини. Дори като рязани клонки е красиво оформление на букети и редица цветни аранжировки.

печен ядлив кестенКастените се пекат със своята твърда, кафява обвивка след премахване на бодливата такава. След варене ядките продибиват сладък вкус и брашнеста консистенция, подобни са на сладки картофи. Сварени могат да се добавят към плънката за птици, зеленчуци или тестени изделия. Влагат се и в сладкиши, пудинги, десерти и сладкиши. Те се използват и за направата на брашно за месене на хляб, като заместител на зърнени култури, заместител на кафе, сгъстител в супи и други готварски употреби, както и за съхранение на склад. На римските войници е била давана кестенова каша, преди да отидат в битка.

От ядките се извлича захар. От тях се приготвя и сладко кестеново брашно, което се влага в направата на корсиканското разнообразие от полента. За варенето на корсиканска бира също се изпозлват сладки кестени. От кестеновите ядки се продава на пазара и пюре - подсладен продукт от тях, смесен с ванилия и крем от марон.

дървесина на ядлив кестен

 

Дървесината му е светла на цвят, твърда и здрава. Тя се използва за направата на мебели, бъчви и покривни греди особено в Южна Европа. Дървесината е с плътност от 560 кг на кубичен метър. Поради своята издръжливост се използва за направата на аксесоари във фехтовката. Тя е много добро твърдо гориво, което не трябва да се изпозлва в огън на открито, поради способността й да отделя много искри.

Още по темата:

4.0, 11 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАлт. медицинаЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноФизиологияСпортНовиниХранене при...ИсторияЛайфстайлИзследванияЛеченияРецептиХрани и ястияСимптомиЗаболявания (МКБ)Клинични пътекиЗдравни проблемиПатологияЗаведенияДиетиНормативни актовеСпециалистиИнтервютаСоциални грижиОрганизации