Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Розиди (Rosids) Разред Fabales Семейство Quillajaceae Прещип, Улекс

Прещип, Улекс

Семейство Quillajaceae

Прещип, Улекс - изображение

Прещип, Улекс (Ulex europeus, Gorse) е храстовидна, красиво цъфтяща билка, която се използва за направата на еликсир на д-р Бах. Отнася се към семейство Бобови (Fabaceae). В класификацията на Бах се нарича "Цветето на надеждата". То стимулира индивида да продължи напред, предал се и изпаднал в безнадеждност. Едуард Бах казва следното за такива хора: „За тези, които са изпаднали в безнадеждно положение. Те са се предали, така че няма какво повече да бъде направено за тях. За да угодят на близките си, те могат да опитат различни лечения, които същевременно ги уверяват, че надеждата за подобрение е много малка“.  

цъфтящ прещип през зимата

 

След пожари, билката много лесно се възстановява, започва да расте на ново. Семената й са устойчиви на висока температура, като при подходящи условия покълват бързо. Растението живее до 30 години и цъфти дори през зимата.

 

Устройство на улекс

листа на прещип

 

Прещипът се развива под формата на храст, като достига до 3 метра височина. Младите стъбла и леторастите са зелени. Листата се модифицират в зелени бодлички, дълги 1-3 см. Като млади те имат форма, наподобяваща малка детелина.

 

 

 

цветове на прещип

 

Цветовете са жълти, 1-2 сантиметра дълги, със структурата на грахово цвете, типична за семейство Fabaceae. Цъфтят през цялата година, но най-обилен е цъфтежът през пролетта.

 

 

плод на прещипПлодът е шушулка 2 сантиметра дълга, тъмно лилаво-кафява, частично затворена от бледокафявите сухи части на цветето. Шушулката съдържа 2-3 малки черни, лъскави, твърди семена. При разпукване на капсулата при горещо време те се разпръскват наоколо. Семена остават жизнеспособни в продължение на 30 години.

 

Разпространение на прещип

разпространение на прещипРодният ареал на разпространение на улекса са части от Европа от север от Обединеното кралство на юг до Испания и Португалия, и от запад от Ирландия на изток до Полша и Украйна.

Видът е бил въведен в други райони на Европа, а също и в Америка, Нова Зеландия, Южна Африка и Австралия, където той често се счита за плевел и е сериозен проблем. В Шри Ланка растението също се смята за инвазивен вид. На други места по света, поради този му начин на растеж, се води борба срещу него.

Използваема част на прещип

Използват се цветята на растението.

Химичен състав на улекс

От семената на растението е изолиран лектин.

Лечебни свойства и приложение на улекс

Цветовете на прещипа са били използвани за лечение на жълтеница и скарлатина при деца. Семената му пък имат стягащо действие и се употребяват при диария, в същото време и при уролитиаза и заболявания на далака.

Прещипът като цветен еликсир на д-р Бах

прещипПредназначен е за хора, които страдат от отчаяние, скептицизъм, неувереност. Те мислят, че всичко което е необходимо по даден проблем, било то и здравословен е направено, повече с нищо не може да се помогне. Често се ръководят от мисълта, че за нещо вече няма смисъл да се действа. Относно заболяванията, пациенти в такова състояние се предават и мислят, че няма да бъдат излекувани, въпреки, че отново се подлагат на лечение под настояването на близките и роднините им. Човекът е вътрешно толкова уморен, че се е оставил да бъде сломен и се е примирил с това и е отхвърлил всякаква надежда за подобрение.

Отрицателните мисли на индивида влошават неговите здравословни проблеми. Въпреки това, той не желае да приеме, че за да се чувства добре трябва да мисли положително. Поради тази причина много хора остават хронично болни. Трудно им е да си представят друга възможност за решаване на проблема и не се замислят за смисъла и положителните възможности във всяка отрицателна ситуация.

Симптомите, които се наблюдават при страдащите са: дълбоко вътрешно противопоставяне със собствената съдба, депресия, примирение, психическа умора, загуба на желание за нов опит, демонстриране на безнадеждност за справяне в дадена ситуация. След приема на цветния еликсир от прещип, хората започват да гледат по оптимистично на нещата, намират изход от ситуации, по-спокойни са, убедени са в добрия изход от проблема, приемат съдбата си, убедени са и в успеха на лечението на свое заболяване. Хората поемат съдбата си в свои ръце.

Прещипът е подходящ за употреба от деца в неравностойно положение, болни от хронични заболявания, пациенти с тежки диагнози и такива на който им е съобщено, че повече не подлежат на лечение, безработни хора от 2-3 години и повече и други.

Други употреби на прещип

цветна пъпка на прещипЦветните пъпки на улекса се мариноват и след това влагат в салати като каперси. Цветята се изпозлват за придаване на вкус и цвят на бира в Дания, уиски в Ирландия, и вино и чай във Великобритания. Виното от улекс е с прекрасен жълт цвят и освежаващ вкус.

От върховете на младите издънки се прави чай.

Обработена билката се използва като фураж за коне и други животни, особено в Шотландия и Уелс. Някои пасищни животни като коне и кози могат да ядат листата директно от растението. Но обичайният начин за обработка на билката и пригаждането му за консумация е то да бъде счукано или смляно на по-едри парчета в мелници. След това се смесва със слама, плява, други подходящи фуражи и се дава за храна на животните. Особено любима е тази смес на овцете. Тя трябва бързо да се консумира, защото започват процеси на ферментация в нея.

Жълта боя се получава от цветовете на прещипа. Растението е много толерантно на морска експозиция и може да се използва като преграда срещу вятъра на най-изложените на него морски зони. Стабилизира почва на пясъчна основа. От друга страна обогатява почвата на азот и създава условия за развитие на дървесни видове. Но пък така прещипът сам ще намали своята популация, защото не може да се развива на сенчести места, каквито ще създадат дърветата след определен период от време.

Накиснати семена от улекс се изпозлват като инсектицид срещу бълхи. Дървесината му пък се употребява като много добър разпалителен материал на печки и пещи. Пепелта от изгорелия дървен материал е богата на калий и може да се използва при направата на сапун. Сапунът се прави чрез смесване на пепелта с растително масло, добавяне на глина и оформяне на топки. Пепелта е и отлична тор.

зелена ограда от прещипВ традицийте на местното население в ареала му на разпространение, клонче от прещип се слага на вратите, за да предпазва от лоши неща и да носи късмет. Също така се включва в аранжировките на булченските букети.

Прещипът притежава и изключителна декоративна стойност. Изпозлва се за флорални оформления на градини, зелени огради, брега на водни басейни. Яркият жълт цвят на съцветията му изпъква уникално на фона на останалата зеленина и флорални нотки. Може да се отглежда и като саксийно цвете, но за кратко поради храстовидният му, обемист растеж. След израстване трябва да се присъди на земята.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаНовиниХранене при...Здравни проблемиВидеоИсторияПсихологияСнимкиСпортЗаведенияЛюбопитноЛеченияАнкетиАлт. медицинаЗдравни съветиИзследванияЛайфстайлРецептиСимптомиЗаболявания (МКБ)Клинични пътеки