Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Gentianales Сем. Gentianaceae (Тинтявови) Есенна тинтява, Лилава тинтява

Есенна тинтява, Лилава тинтява

Сем. Gentianaceae (Тинтявови)

Есенна тинтява, Лилава тинтява - изображение

Есенна тинтява, Лилава тинтява (Gentianella amarella) предствлява малко, двугодишно, цъфтящо растение, което се класифицира към семейство Тинтявови (Gentianaceae). Различните видове тинтява са известни с горчивината на корените си и тяхното използване като билково лекарство с насоченост към заболявания на храносмилателната система и като подобрител на храносмилателните процеси. Употребата на есенната тинтява като такова датира от преди 3000 години. Названието на рода Gentianella е знак на почит към илирийския цар Генций, царувал между 181 и 168 г. пр.н.е. и известен с това, че е открил лечебната сила на тези растения.

Едуард Бах за есенната тинтява: „За тези, които лесно се обезкуражават; които, въпреки че, в основни линии имат добро здраве, работата и ежедневният им живот вървят добре, но най-дребното нещо или лека пречка може да предизвика съмнение, колебание и загуба на мотивация и ентусиазъм.”

Устройство на есенна тинтява

есенна тинтява

 

 

 

Лилавата тинтява расте на височина от 10 до 60 см. Има цилиндрични, месести корени, оцветени в кафяво или жълто. Стъблата й са с изправен растеж, неразклонени, без власинки, кухи и оребрени. Листата й имат елипсовидна до копиевидна форма.

 

 

 

 

цветове на лилава тинтява

 

 

Цветовете представляват камбанки дълги между 12 и 22 мм. Цъфтят между юли и септември месец. Имат бледо лилав цвят и са събрани в аксиларни гроздовидни съцветия. Състоят се от пет венчелистчета, с пръстеновидно разположени в основата им ресни.

 

 

 

 

плод лилава тинтява

 

 

 

Плодовете на лилавата тинтява представляват продълговато-копиевидна капсула. Тя съдържа малки, множество на брой, сплескани семена, с кафяв цвят. Узряват в края на лятото и началото на есента.

 

 

 

 

Разпространение на есенна тинтява

Този вид тинтява е разпространен в северните части на Европа, Азия и Америка.

Използваема част на есенна тинтява

Употребяемата част на лилавата тинтява са нейните корени и цветовете й. Корените се прибират през есента и се сушат за по-нататъшна употреба.

Химичен състав на есенна тинтява

Горчивите вещества в състава на есенната тинтява са гентиин, гентиамарин, гентиопикрин и амарогентин. Гентиопикринът е антиконвулсивен агент, с потенциал за борба с пристрастяването и притежаващ антитревожни свойства. Може да понижи програмирана клетъчна смърт (апоптоза) и е потенциално средство за превантивно лечение на чернодробна недостатъчност. Амарогенинът е едно от най-активните вещества в тинтявата, известно с дейтвието си срещу тропическата паразитна болест лейшманиаза.

Лечебни свойства и приложение на есенна тинтява

Има дълга история на употреба като лекарство при стомашно-чревни нарушения. Тя е особено полезна при състояния на изтощение от хронично заболяване и във всички случаи на слабост, заболявания на храносмилателната система и липса на апетит.  От нея се приготвя и едно от 38-те защитни средства на д-р Бах.

Лилавата тинтява притежава антибактериални и противогъбични свойства. Коренът й действа противоглистно, противовъзпалително, антисептично, като горчив тоник, жлъчегонно, стимулиращо менструацията, антипиретично, охлаждащо и тонизиращо стомашната дейност.

Също така, билката има антиоксидантно действие, особено полезно за предотвратяване на някои свързани с възрастта очни заболявания - катаракта и диабетна ретинопатия. Тонизира организма и може да се съчетава с очистителни средства.

Корен от лилава тинтява помага за понижаване на кръвната захар. Билкарят Николас Кулпепер съобщава, че тя "утешава сърцето и го пази при загуба на съзнание и припадъци". Изсушен и смлян на прах, през Средновековието коренът се е използвал за лечение на ухапвания от бесни кучета и отровни животни, като антидот на отровата. Също така е прилаган при треска вместо хинин. В днешно време хомеопатично лекарство направено от билката се употребява отново при треска.

Лилавата тинтява като еликсир на д-р Бах:

лилава тинтяваКакто вече бе споменато растението се използва в направата на едно от цветните средства за защита на д-р Бах. Хората, нуждаещи се от цветния еликсир на Бах са тези, които лесно се обезкуражават, депресират, губят вяра и надежда. Гледат на нещата от тъмната страна и са песимистично настроени. Чувстват се така сякаш трудностите пред тях са твърде големи и непреодолими. Те могат да се развиват в ежедневието си, но всяка една пречка или забавяне в нормалните за тях процеси на напредък, причиняват съмнения и ги изваждат от равновесие. 

Имат добро здраве, работата и ежедневният им живот вървят добре. Дребни, нелогични за тях неща биха предизвикали съмнение, колебание и загуба на мотивация и ентусиазъм. Те са с понижено самочувствие и тъжни, скептични и обезсърчени.

Тинтявата е ефективно средство за възстановяване надеждата у човека по всяко време, насърчава индивида и оптимистичното негово мислене, като по този начин се избягва развитието на чувството на отчаяние у него. Приемайки еликсир от есенна тинтява, хората придобиват увереност и са в състояние да преодолеят убедително препядствията в ежедневието си.

Приемът на есенна тинтява помага на човека да поддържа целеустремеността и оптимизма си и да бъде по-щастлив и по-обнадежден, дори когато „небето е облачно”. Насърчавайки индивида по всяко време, еликсирът от лилава тинтява развива у него разбиране, че провал няма когато влагаш всичко в постигането на целите си, независимо от крайния резултат. Кара човекът да се чувства спокоен, при какъвто и да е проблем, като в крайна сметка той ще триумфира над него. Предназначен е и за хора, които изпитват безнадеждност, резултат от продължителни и устойчиви заболявания. Това естествено лекарство е полезно и за децата, които са били обезсърчени по отношение на тяхното обучение.

Други употреби на лилава тинтява:

Екстракт от корена на тинтявата е една от основните растителни съставки, използвани за направата на Ангостура битер, дабавян към много коктейли включително Блъди Мери. Не придава горчивина на храни и напитки, но действа като антиацид и подобрява вкусовите им качества.

Внимание!

Есенната тинтява е противопоказана за прием от бременни жени.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаАнкетиЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноСпортЗаведенияСоциални грижиЛайфстайлИсторияАлт. медицинаНовиниХранене при...СнимкиЛеченияВидеоТестовеЗдравни проблемиИзследванияЗаболявания (МКБ)СимптомиФизиологияРецептиСъставкиЕ-тата в хранитеХрани и ястия