Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Клас Liliopsida (Едносемеделни растения) Клон Комелиниди (Commelinids) Разред Poales Сем. Poaceae (Gramineae, Житни) Овсига, Космата овсига

Овсига, Космата овсига

Сем. Poaceae (Gramineae, Житни)

Овсига, Космата овсига - изображение

Овсига, Космата овсига (Bromus ramosus, Hairy brome) представлява многогдишно, тревисто растение, което расте на туфи и принадлежи към семейство Житни (Poaceae). Името „Bromus” идва от термина "овсига", което означава овес.

Устройство на косматата овсига

овсига

 

Овсигата достига до 1-2 метра височина. Стъблата й са с типичното устройство на представителите на семейство Житни. Те изтъняват от основата към върха, оцветени са в светло зелено, а при изсъхване на растението придобиват красив светло кафяв цвят.

Листата на овсигата са увиснали, приседнали, разположени последователно на стъблата, дълги от 20 до 50 см и широки от 10 до 15 мм. Те заедно със стъблестата маса са покрити с малки власинки.

 

цвят на овсигаЦветовете са хермафродитни (имат мъжки и женски плодни органи) и се опрашват от вятъра. Дълги са от 5 до 30 мм. Цъфтят през юли и август месец. Цветните дръжки са грациозно извити и увиснали, като се съчетават по двойки, прорастващи от основното стъбло на растението. Цветовете образуват съцветие метлица, съдържащо от 4 до 12 цветчета. Всяко едно е с дължина от 20 до 40 мм, оцветено в зелено и по-рядко в мораво.

 

Разпространение на косматата овсига

Този вид овсига е роден в Европа, Северозападна Африка и Югозападна и Централна Азия. Обикновено расте в сянката на дърветата.

Използваема част на овсига

Употребяват се цветята на косматата овсига за направата на цветен еликсир на д-р Бах.

Химичен състав на овсига

При оскъдни изследвания на седимент от обработена в лабораторни условия овсига, е установено високо съдържание на калций.

Лечебни свойства и приложение на овсига

космата овсигаОт овсигата се приготвя един от 38-те цветни еликсира на д-р Бах. Той е предназначен за хора, които се чувстват несигурни, отчаяни, недоволни. Те изглеждат отегчени, безцелни и депресирани, когато нещата в живота им изглеждат неясни. Талантливи са, но не се спират на занимание с дадена професия, а постоянно опитват различни работни ангажименти. По този начин, създаденото от самите тях непостоянство ги кара да изпитват неудовлетворение от всички области на живота.

Еликсирът от овсига помага на хората да тръгнат по правилния път в живота и да прояснят за себе си житейският си план, да се вслушват в усещанията си. Подходящ е за прием от личности, които имат различни професии, но никоя от тях не им изглежда добра за тях, за такива, които не са наясно с това какво искат от живота, за интровертен тип хора.

Подходящ е и за тези, които имат амбицията да осъществят важни неща в живота си, които искат да опитат от всичко, да се възползват от всичко, което е възможно, да грабнат всичко от живота. За тях е трудно да решат какво точно ще направят, техните желания са толкова силни, че нищо повече не може да ги привлече. Като резултат от това се получава едно бавене, отлагане и обща неудовлетвореност.

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияАлт. медицинаИсторияЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияНовиниСоциални грижиХранене при...СнимкиСъставкиПатологияСпортВидеоЗаболявания (МКБ)ТестовеЗдравни проблемиАнкетиФизиологияИзследванияНормативни актовеЕ-тата в хранитеКлинични пътеки