Начало Медицинска енциклопедия Ботаника Група Еудикоти (Eudicots) Клон Астериди (Asterids) Разред Asterales Сем. Campanulaceae (Камбанкови) Лобелия - голяма, Индиански тютюн

Лобелия - голяма, Индиански тютюн

Сем. Campanulaceae (Камбанкови)

Лобелия - голяма, Индиански тютюн - изображение

Лобелия е едногодишно тревисто растение. Има изправено стъбло с разклонения. Долните листа са по-големи, а във височина към върха на стъблото, големината на листата намалява. Цветовете са дребни, светловиолетови на цвят. Периодът на цъфтеж е юни-юли.

РАЗПРОСТРАНЕНИЕ:

Лобелията не се среща в България в диво състояние. Тя произхожда от Северна Америка, където я има в диво състояние, но също така е и култивирана и се отглежда промишлено.  

ИЗПОЛЗВАЕМА ЧАСТ:

За нуждите на билкосъбирането се  използва надземната част на лобелия. Жъне се по време на цъфтеж. Препоръчително е да се изсуши без забавяне, за да се получи висококачествена суха растителна маса.

ХИМИЧЕН СЪСТАВ:

  • няколко вида алкалоиди;
  • органични киселини;
  • гликозиди и др.

ДЕЙСТВИЕ:

Неразумно се използва за предизвикване на повръщане. Прекомерна доза от листата или плода му могат да причинят силно повръщане, изпотяване, парализа, ускорен, но слаб пулс и нерядко завършва с колапс, кома и смърт.

ПРИЛОЖЕНИЕ:

  • в медицината;
  • в хомеопатията.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

  • екстракт;

ВАЖНО!

Отровно, поради съдържанието на алкалоиди!

3.7, 9 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РАСТЕНИЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ РАСТЕНИЕТО

РАСТЕНИЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

КатегорияБотаникаЛеченияНовиниЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноИсторияЛайфстайлЗаболявания (МКБ)ИзследванияХранене при...Клинични пътекиПсихологияСпортАлт. медицинаФизиологияОткритияАнкетиСпециалистиРецептиВидеоОрганизацииПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаПатологияНормативни актове