Начало Медицинска енциклопедия Алтернативна медицина Цели медицински системи Лечение с хомеопатия Хомеопатия при фарингит

Хомеопатия при фарингит

Хомеопатия при фарингит - изображение

Фарингитът представлява възпаление на фаринкса и е една от най-честите причини за възпалено гърло. Причинява се от вирусни, бактериални или гъбични инфекции, като вирусната инфекция е водещата причина за фарингит. Съществуват и неинфекциозни причини за фарингит. Такива могат да бъдат химически дразнители, алергии, киселинен рефлукс и тютюнев дим.

Червено гърлоСимптомите на фарингит включват болка или дразнене в гърлото, болезнено преглъщане, постназални секрети и кашлица. Съпътстващите симптоми могат да бъдат умора, болки в тялото, повишена телесна температура и подути шийни лимфни възли.

Както острият, така и хроничният фарингит се третира ефикасно с хомеопатичните лекарства.

Хомеопатия при фарингит

Съществуват редица проучвания върху ефективността на конкретни хомеопатични лекарства при фарингит и болки в гърлото. За да се постигнат най-добри резултати от хомеопатичното лечение, то трябва да бъде препоръчано от лицензиран хомеопат, който, освен обективното състояние на пациента, ще вземе под внимание неговите индивидуални физически и психически характеристики. При фарингит и болки в гърлото може да бъдат подходящи следните препарати:

Беладона

Беладона е едно от най-добрите хомеопатични лекарства за фарингит. Основната индикация за употреба на Беладона при фарингит е внезапна поява на силна болка и зачервяване на гърлото, придружени от трудно и болезнено преглъщане, усещане за сухота и "бучка" в гърлото. Пациентът може да има суха кашлица и висока температура.

Меркуриус солубилис

Меркуриус солубилис е особено подходящо хомеопатично лечение на фарингит, когато се установяват язви по фаринкса. Лигавицата на фаринкса е подута със синкавочервен вид и "ранички" по нея. Болката в гърлото е силна и може да се простира до ухото. Състоянието може да се придружава от постоянна нужда от преглъщане. Има значително увеличение на слюнката и уголемяване на лимфната лимфните възли в областта на шията. Възможно е да има и нагнояване и лош дъх. Подходящо е за лица, чувствителни към топлина и към студ, потят се обилно, особено през нощта.

Аконитум напелус

Аконитум напелус е подходящ за болки в гърлото, появяващи се внезапно след излагане на студ, придружени с висока температура и жажда. Най-голям ефект може да се постигне, ако приложението започне веднага след поява на първите симптоми.

Апис мелифика

При зачервено гърло, с парене, дразнене и болка; най-подходящо е за хора предпочитащи пиенето на студени напитки и рядко ожадняват. Може да имат още проблеми с преглъщането, усещане за заседнала кост в гърлото; хора, които не могат да търпят нищо, поставено около врата (шал, поло).

Арсеникум албум

При усещане за парене в гърлото, придружено от жажда, втрисане и безпокойство; секреция от носа, предхождаща възпаление на фаринкса.

Хепар сулфурикум

Остра болка в гърлото, съпроводена с уголемени сливици и усещане за "бучка" или заседнала костица в гърлото. Болката може да се разпространява към ушите; облекчава се от топли напитки; Лекарството е подходящо за раздразнителни хора и чувствителни към студено, допир, шум и светлина.

Лахезис мутос

ХомеопатияЛахезис мутос е подходящ избор при подуване и болка в гърлото, в началото започващи от лявата част на гърлото, но може да се разпространи и в дясно; Наблюдава се усилена секреция на слуз и усещане за стягане в гърлото. Симптомите се влошават от топлина, топли течности, преглъщане (включително слюнка) и стегнато около врата облекло.

Калиум бихромикум

Хомеопатично лекарство, което е особено подходящо при фарингит с подчертано запушване на носа и постназална секреция "задна хрема". Образуващите се секрети са гъсти, слузести и трудни за отхрачване. Симптомите включват още парене в гърлото, а може да се наблюдават и афти в гърлото.

Ликоподиум клаватум

За болки в гърлото с усещане за задушаване, наподобяващо заседнала топка; подходящо е и в случаите, когато болката започва от дясната страна и се разпространява към лявата.

Фитолака декандра

За състояния при, които се наблюдава червен, лилав или синкав оток на фарингеалната лигавица, придружено от болка в основата на езика при преглъщане, придружена от общо болки в гърба и крайниците, висока температура; болката може да се разпространи към ушите. Подходящ е за хроничен фоликуларен фарингит, при който има постоянно желание за изчистване на гърлото от храчки или усещане за "гореща топка" в гърлото, влошаващо се при прием на горещи течности. По-често засегната е дясната страна

Рус токсикодендрон

За болки в гърлото, придружени от безпокойство и влошаване при преглъщане. Облекчаващи се от топли течности; симптомите могат да бъдат инициирани от студен въздух или претоварване на гласа.

Сулфур йодатум

При парене, възпалено гърло; симптомите се влошават от топли храни и напитки; сливиците са подути, може да има лош дъх, сухи венци и носни проходи.

Хидрастис канаденсис

Хидрастис канаденсис  е необходим в случаи на фоликуларен фарингит с изтощителна болка и усещане за парене в гърлото. Наред с това се наблюдават гъсти, жълтеникави слузести секрети.

Хомеопатични лекарства за възпалено гърло при деца

Преглед на гърлото на дете

Най-добрите хомеопатични лекарства за възпалено гърло, особено при деца, са Хамомила Вулгарис и Барита карбоника.

Хамомила вулгарис е от голяма полза при лечение на болки в гърлото при деца, придружено от внезапна сънливост и суха кашлица. Болката в гърлото с дрезгавост и влажна кашлица също е най-добре да се лекува с Хамомила.

Барита карбоника, от друга страна, е хомеопатично лекарство, което е много полезно при лечението на болки в гърлото, когато детето е настинало, има усещане за бодежи и болки, които се влошават с преглъщане. Гърлото е възпалено с подути сливици.

Още алтернативни средства за лечение на фарингит може да научите в:

БИЛКИ И ДОМАШНИ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ФАРИНГИТ

Още по темата:

5.0, 2 гласа

БИБЛИОГРАФИЯ

https://www.drhomeo.com/homeopathic-treatment/homeopathic-treatment-pharyngitis/
https://treatment.hpathy.com/homeo-medicine/homeopathy-sore-throat/
https://homeopathica.com/7-best-homeopathic-medicines-for-sore-throat/

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаникаЗдравни съветиЛюбопитноАлт. медицинаСнимкиИсторияНовиниАнкетиСпециалистиВидеоОрганизацииПроизводителиЗаведенияНаправления в медицинатаЛеченияИзследванияКлинични пътекиЛайфстайлНормативни актове